Idealno za širenje zvuka - Zagreb Gornje Vrapče

08.05.2019
Zbog svoje specifične topologije - kotlina okružena bregovima - Gornje Vrapče je idealno za širenje zvuka. U sredini se nalazi zvonik crkve koja svaki dan bez iznimke zvoni u 6 sati u jutro, radnim danom i vikendom. S time da je ta prva jutarnja zvonjava solidna, mislim da traje i do 5 minuta. Nisam mjerio točno, ali počinje sa 4 udarca za puni sat, 6 udaraca za oznaku sati i tek onda ide redovna dulja zvonjava.

Zvonik je udaljen cca 500-600 metara zračne linije od prozora spavaće sobe, postoji vizualna veza. Tako da se čuje više nego pristojno. Nakon 40+ godina sam se dobro navikao na buku, ali svejedno me još uvijek ponekad probudi.

Ukratko:
- čemu snažna zvonjava u 6 u jutro?? Crkva koja se isto čuje a nalazi se ispod Ilice, ne znam da li je to Malešnica ili Stenjevec, zvoni u 7 sati, zašto to nije svugdje pravilo?
- čemu označavanje vremena svakih 15 min? Samo za one koji rade u vrtu pa su lijeni uzeti mobitel ili ručni sat, to je jedina svrha koju sam ja primjetio kod sebe.
.
 

Glasna zvona u podne - Gornje Vrapče Zagreb

20.04.2017
Glasna zvona zvone u 12:00 sati i često se desi da zvoni u 00:00 po noći!!!
.
 

Idila prestaje kada se u današnjoj zajednici imalo kritizira nešto vezano s crkvom

17.09.2011
Poštovani,

bez obzira na navedeno da se ime i prezime, te mail neće javno objavljivati, mislim da mogu otvoreno stati iza svog stava o ovoj temi (problemu).
Slično kao i autor bloga, odrastao sam u zagrebačkom kvartu gdje se također nalazi krasna stara crkva - Sv. Barbara u Gornjem Vrapču. Crkva dominira u udolini okruženoj brežuljcima obroncima Medvednice na kojima su izgrađene uglavnom obiteljske kuće (no dobro, to se zadnjih godina dosta mijenja :) Svećenici (jezuiti) iz tog razdoblja - Rudi (rođeni Slovenac, 'lj' i 'nj' mu nikada nisu išli :) Mato (vrlo praktičan i blizak ljudima) te još jedan izrazito duhovan orguljaš Dario. Također sam kao klinac u raninm osamdesetima pohađao više-manje redovito pohađao vjeronauk u crkvi i tamo obavio sve sakramente, uključujući i vjenčanje. Čak je i godina rođenja vrlo blizu autorovoj..

No, idila prestaje kada se u današnjoj zajednici imalo kritizira nešto vezano s crkvom. Tako je i sa zvonjavom: glasno i dugotrajno buđenje u 6:00, svaki puni sat 4 udarca plus odbrojavanje te svakih 15 minuta po jedan do tri udarca. Nekad mi to ne smeta, ali ponekad taman prije nego utonem u san, dođe 'kvarat'. I ako ne uspijem zaspati do sljedećeg, stvar se ponavlja..

Moj prozor spavaće sobe ima noću krasan pogled na osvjetljeni toranj crkve, koji je udaljen cca. 200-300 m zračne linije. I zvuk se izvrsno prenosi kroz vrapčansu udolinu. Pitam se, kako li je tek ljudima u neposrednoj blizini crkve? Ili je samo moja vjera tako slaba...?
Hvala na podršci.