Mjesto Nerezine, otok Lošinj tortura počinje u 6:00

13.09.2011
mjesto Nerezine, otok Lošinj - identična priča... prije nekoliko godina stavili su ono umjetno zvono (zvučnik) na crkvu u centru mjesta. tortura počinje u 6:00 kada otkucava "samo" 6 puta, i tako se nastavlja cijeli dan do 22:00. ne otkucava četvrt sata nego svaki puni sat (broj sati) i po jednom na pola sata. u početku je bilo pritužbi mještana, pogotovo onih koji žive u neposrednoj blizini, no to su bile pritužbe "baba babi i susjed susjedu". jedan mještanin je predložio konkretnu stvar (peticiju), no na taj prijedlog više nije bilo ni glasa za čuti (valjda da se ne zamjere Bogu i popu). od tada zvono neprekidno zvoni na opći užas turista (i nas vikendaša) koji tamo provode svoj godišnji.
mjesto Ložišće na Braču, sa najljepšim zvonikom na otoku... hmmm, s obzirom da je proglašen najljepšim, ima da se i čuje s njega. to je tortura nad torturama. mjesto je na padini, kao u nekoj kotlini, a zvonik je u samom centru, tako da se u svakoj kući u selu čuje kao da je na metar od zvona (zvono je pravo pravcato i ogromno je). zvonjava ne počinje u 6:00 i ne završava u 22:00, nego traje cijelu noć. jedno jutro tijekom našeg boravka počelo je zvoniti u 5:00 i to ne samo na sat nego je to bio cijeli koncert koji je trajao barem 10 minuta.. moram priznati da nismo percipirali cjelonoćnu zvonjavu (valjda kad zaspeš prestaneš čuti), ali prijateljica se zaklinje da zvoni cijelu noć. taj primjer je definitivno najgori prema našim saznanjima, jer teško je zamisliti da može biti gore od toga.
btw. nismo vjernici, nemamo niti jedan sakrament, ne mrzimo nikog, toleriramo previše toga (sad kad bolje razmislim), plaćamo poreze (od kojih dobar dio ide CRKVI, a da nas nitko nije pitao jel mi to želimo, ili bismo možda radije da naše pare idu u dobrotvorne svrhe). živimo u centru Zagreba i ne čujemo niti jedno zvono, samo standardnu prometnu buku i dernjavu pijanih idiota s ulica vikendom. ali zato dok smo na GO dobijemo godišnju dozu crkvene torture. iskreno suosjećamo s Vama na Trnovčici, jer Vi upravo suprotno od nas, proživljavate ovu agoniju tijekom cijele godine. ustrajte u svojoj borbi!
Pozivam sve koji imaju problem s bukom sa vjerskih objekata da mi se jave na mail jer jedino zajedno imamo šanse ostvariti svoje pravo na miran život.

Napominjem još jednom, privikavanjem na buku niste umanjili štetan učinak buke na vaše zdravlje.