problem buke imaju i:
pratite nas...

I ja želim miran život
Ukoliko imate problem s prekomjernom i neopravdanom bukom s vjerskog objekta slobodno napišite što vas smeta.

Osobno vas ne smeta buka, ali smatrate da nije u duhu vjere maltretirati ljude, slobodno se javite.

Ne zaboravite da se ovaj problem neće riješiti sam od sebe i da moramo svi djelovati zajedno.

Neprimjereni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo crkve ili osobe neće biti objavljeni.

ime i prezime (neće biti javno objavljeno):
 
e-mail (neće biti javno objavljen):
 
pritužba:

upiši ŽELIM MIRAN ŽIVOT zbog zaštite od robota (može i malim slovima):04.01.2019
Mene crkvena zvona osobito živciraju! Npr. dok sam boravio u sjemeništu na Šalati ***, osobito me živciralo zvono u 6 ujutro. Prvo jutro sam bio u predinfarktnom stanju. Raspored je ovako izgledao. U sredini hodnik, na desnoj strani moja soba, a na lijevoj strani jedna prazna soba s prozorom koji gleda na zvono. Meni je 4 dana kasnije pukao film. Uzeo sam gedore i skinuo bat, i to u 5:30, pola sata prije zvonjenja. Eto, tako sam riješio problem buke, ali samo na 1 dan. Dalje se nastavilo dok susjedi(ambasadori) nisu dali direktne žalbe da se zvonjenje premjesti u 7 ujutro. Tko god se želi požaliti, dajem mu punu podršku
.
 
12.11.2018
Zvonik crkve na Kozali (Rijeka) zvoni nepodnošljivo dugo i učestalo od 6 ujutro do navečer. Čemu najava sati, čemu pozdravljanje, čemu najava ičega? Hvala Bogu (i pametnim ljudima) da svi imamo satove na telefonima i internet za obavijesti u stvarnom vremenu. Ovo je ništa drugo nego besmisleno maltretiranje građana. Ljudi su neispavani i iziritirani.
.
 
15.08.2018
Pozdrav! Da li je netko već pokusao kontaktirati župu Travno vezano uz zvoncanje? Na 6.katu juzno od crkve nemoguće je ne probuditi se, već se mjesecima nisam naspavao... Start je točno u 7am. Neka ovo bude i upozorenje eventualnim kupcima stanova. Šteta za inače ugodno naselje.
.
 
24.08.2017
Koji ste vi likovi! Ako je u islamskom svijetu sasvim normalno čuti poziv na molitvu preko zvučnika s minareta, zašto ovdje ne bi zvonila zvona? Bogu hvala da zvone. Čuj buka, ja živim na 25 metara od zvonika i nikad me nije probudilo zvono (svakih 15 min zvoni), a red bi bio, da se, kome smeta, sukladno tome i smjesti u prostor... Dakle, ako ne želiš čuti nikakve zvukove, rpeseli se u Likh i slušaj vukovs
.
 
08.04.2017
Živim pored crkve, i crkva svaki dan ima običaj da zvoni na molitvu i to traje par minuta. Međutim kako valjda nastupaju nekakvi praznici ta zvonjava se pretvorila u zvonjavu od po cijelih sat vremena. Čovječe to je čisto malteretiranje okolnih žitelja.
.
 
16.08.2016
nakon 26 godina što taj zvonik nije u funkciji,u stambenoj zoni udaljen svega 20 metara zračne linije od moga stana,našao se pametni bosanski pop da obnovi taj zvonik,i ne samo da je potrošio prevelik iznos -našeg novca-nego je još i na nepredviđeno mjesto ugradio 3 zvona da bi nas mogao još više maltretirati.pokušaj urgiranja mene i ostalih susjeda nije upalio.jednostavno neznam što više da radimo ,osim da nabavim zolju i srušim zvonik.jesam li se borio za ovu državu da bi me neki bolesni psihopat maltretirao.
.
 
11.08.2016
U Varaždinu u Dravskoj ulici je crkva Svetog Josipa. Svakodnevno ujutro u 06h i navečer u 21h zvone nepodnošljivom glasnoćom.
Toranj sa zvonom je od najbliže stambene zgrade udaljen manje 10 metara. Prozori stanova i balkonska vrata gledaju odn usmjerena su u pravcu zvona.
.
 
13.06.2016
Petrova crkva je zavrsila renovaciju i buka je neizdrziva. Zvona su u pogonu cijelu noc, svakih 30 min sa vrhuncem oko 7 ujutro. Prozori se moraju zatvarati po noci jer nitko ne moze spavati.
.
 
15.05.2016
crkva na Knežiji - prva jutarnja zvonjava u 6h, uz napomenu da je zvono automatski namješteno na lupanje 2 min prije tog vremena...
pitam se, može li se vrijeme zvonjave barem prebaciti na 7h, jer je ovo neizdrživo i preiritantno.

.
 
27.02.2016
Zivim na zvezdari u kraju koji se zove Bulbulder. Tu se nalazi neka jebena crkva iz koje stalno zvoni neko zvono. Mnogo puta u toku dana, u cik zore, uvece...strasno je.
.
 
07.09.2015
Za vrijeme vjerskih blagdana u M.Lošinju čovjek ne može čuti niti vlastite misli a kamoli što drugo. Recite mi kome da se požalim, ako se uopće ima smisla nekome žaliti!!!
Hvala!
.
 
02.09.2015
Poštovani
Obraćam se zbog buke crkvenog zvona i kamiona u mjestu Drežnik Grad kod Plitvica. Nema ministarstva, nema inspekcija nadležnih za ne znam što sve ne čak i samom Premijeru i Predsjednici kome se sve nisam obratila. TIPIČNO HRVATSKI zašto bi kod nas nešto bilo DA kad je lakše NE, samo prebacuju odgovornost s jednog na drugog i da nisu nadležni za to. Gospićka biskupija i Zagrebačka nadbiskupija se nije ni oglasila a pisala sam im više puta. Tako da ne znam da li će ovi komentari imati ikakvog smisla kad oni koji mogu i koji su nadležni za buku ne ŽELE RADITI, vjerujte provjereno.
.
 
01.09.2015
Ukoliko gospoda iz Crkve toliko drže do tradicije zamolio bi ih da počnu koristiti pješčani ili sunčani sat i počnu sami zvoniti, a ne koristiti automatiku. A najvažnije od svega neka počnu živjeti u Crkvi i oko nje.
.
 
30.08.2015
Crkva Gospe u Siti Strožanac uopće nema zvona,a ni zvučnike pa ne znam zašto se neki žale.
Pozdrav
.
 
28.08.2015
Živim u Makarskoj možda 50 m udaljeno od katedralne ckve Sv.Marka,zvona nisu baš glasna više mi smeta npr.buka diska Petar Pan buka počne u 21.30 sati i traje do 2.30 i nemože se više trpit i to iz dana u dan tako.
.
 
28.08.2015
Ja zaista ne kužim zašto se neki žale za Makarsku za katedralu Sv.Marka,ja nisam vjernik ali zvona zaista nisu glasna,a i nije istina da zvone svaki tren.Uopće nije ništa glasno.Živim 10 m udaljeno od crkve i zvona nisu glasna i imam troje djece (2 god,5 god,9 god).I ne zvoni u ponoć kao što je navela jedna osoba,u ponoć samo bat otkuca 12 puta.Znam samo da zvoni kad je polnoćka u 23.30,23.45,24.00 i to je to,ne zvoni niiti kad netko umre,kad netko umre odnosno kad je sprovod bat udara na groblju možda 10 min,i ne zovni agresivno.Ja znam i red zvonjenja.

RADNI DAN
6.00-anđeoski pozdrav (srednje zvono)
6.45-poziv na Misu (malo zvono)
12.00-anđeoski pozdrav (veliko zvono)
17.45-poziv na misu (malo zvono)
20.00-anđeoski pozdrav (srednje zvono)

NEDJELJA
6.00-anđeoski pozdrav (srednje zvono)
7.45-poziv na Misu (sva tri zvona)
8.00-početak Mise (sva tri zvona)
8.30-poziv na Misu (sva tri zvona)
8.45-poziv na Misu (sva tri zvona)
9.00-početak Mise (sva tri zvona)
10.00-poziv na Misu (sva tri zvona)
10.15-poziv na Misu (sva tri zvona)
10.30-poziv na Misu (sva tri zvona)
12.00-anđeoski pozdrav (veliko zvono)
17.30-poziv na Misu (sva tri zvona)
17.45-poziv na Misu (sva tri zvona)
18.00-početak Mise (sva tri zvona)
20.00-anđeoski pozdrav (srednje zvono)


I nemojte neki od Vas vriješat svećenike,ne gledajte samo njihovu lošu stranu,gledajte i na dobrra koja su učinili.

https://www.youtube.com/watch?v=oLaCS756-YU
.
 
23.08.2015
Prekinite vrijeđat svećenike jel vam jasno !?!?!??!?!?
Razgovaramo o problemu zagađivanja bukom crkvenih zvona.
 
28.07.2015
Nedavno sam doselio u tzv. "Šparnu hižu" na Lenišću u Koprivnici. Kraj zgrade je crkva, točnije nije klasična crkva nego zgrada koja nema ni zvona nego su ispred na stupovima ogromni zvučnici kroz koje se pušta zvuk zvona. Zvonjava je užasno glasna i već je pisana pritužba od strane stanara da se "zvona" barem malo stišaju - i stišana su... od opasnog po sluh na opasno po živce i san. Zvoni klasično svakih 15 minuta i pune satove i to se još da izdržati ali u 6:00 i 20:00 zvoni za puni sat i onda 100 puta (u trajanju nekih 3-4 minute). Ljeti kada bi za vikend spavali uz malo svježeg zraka kraj otvorenog prozora buđenje je obavezno u 6:00. Prozori su novi i izolacija je dobra pa se kroz zatvoreni čuje manje i uglavnom se da spavati ali mislim da je apsurdno morati navečer zatvarati prozore zbog nečeg takvog. Nisam vjernik ali poštujem tuđu vjeru sve dok mi se ne nameće, a ovo je po meni čisto ometanje javnog reda i mira. Da ja u jutro u 6:00 (ili bilo koji dio dana) na balkon stavim ogromne zvučnike i pustim neki heavy metal na pola glasnoće tog "zvona" garantirano bi za 15 minuta policija kucala na vrata. Ne vidim kako se to razlikuje od ovoga. Za nekog vjernika je to možda u redu i u skladu sa vjerom (makar sumnjam da se i nekom takvom budi u 6:00 za vikend ako ne moraju), ali za sve ostale to je čisto nametanje vjere i apsurdan običaj koji se baš zato jer je običaj užasno teško može spriječiti bez ozbiljnih akcija. Najgore je to da je to "siva zona" u zakonu; za galamu, slušanje glazbe itd. ćete biti kažnjeni, a za zvonjavu će te vjerojatno dobiti odgovor "pa to je crkva" što smatram da je danas totalno neprihvatljivo.
Nije bitno je li to katolička crkva, pravoslavna, islam, budizam ili što god, mislim da je ovdje pitanje čistog zdravog razuma kojeg za sada u našem (a vjerujem ni drugim) zakonima na žalost nema ili je u sivilu.

Sretno svima koji se bore s istim problemom :)
.
 
16.07.2015
RIJEKA, DONJA DRENOVA - Župa Bl.Dj.Marije Karmelske
Cvetkov trg 2

U zadnjih 6mj.zvonjava svako malo,zgrada se nalazi 50m zračne linije od crkve,svako jutro buđenje u 7:00 nebi bio problem da ne radim do zore :)

Te svako malo ponovno i tako do 22:00

Kome se obratit?
Čemu tolika zvonjava,pa nije misa svako malo ili nije neko umro...

HVALA
.
 
14.07.2015
Vi koji se zalite na mons.Ivasa kojemu je smetala buka...njemu ispod prozora cilu noć nije pristaja muzika tutnjit,a zvona ne zvone cilu noć (osim otkucaja) i najanije kad zazvone je otprilike 6.00 sati kada na vecini crkvi zvoni anđeoski pozdrav.

.
 
14.07.2015
Vako...ja mislim da vecina vas kojima smetaju zvona niste vjernici...šta se vi imate bunit,za vas to ne postoji
A i stvarno je jadno sto vi kad vas neko malo napadne stavite na facebook pa tamo dobijete podršku od partije,JADNO !
.
 
11.07.2015
Vako...ode se vriđaju svecenici,a piše vako:Neprimjereni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo crkve ili osobe neće biti objavljeni.
Ma krasno svaka vam cast,a objavljujete svasta gdje pise nesto protiv svecenika
SRAMITE SE !
.
 
05.07.2015
Radim svaki dan od ponedjeljka do subote i nedjelja mi je jedini dan kad se mogu odmoriti, ali ranojutarnja zvonjava nove crkve na Skurinju mi ne da mira. Jako je glasno, a sad u ljetnim mjesecima kad su prozori otvoreni to dodatno dolazi do izrazaja. I to svakih pola sata rano ujutro.
.
 
30.06.2015
Crkva Male Gospe u Benkovcu nalazi se u centru grada na glavnoj gradskoj ulici, popularno "šetnjici". U neposrednoj blizini Crkve (5 m udaljenosti) nalaze se stambene zgrade. Crkvena zvona zaglušujući efekt imaju i do udaljenijih dijelova grada, a stanari u navedenim zgradama nekoliko puta su se žalili. Niti jedna žalba nije uvažena. Zvonjava je vremenom postajala sve glasnija. Ono što je najnoviji problem su zvučnici koji se nalaze na nekoliko mjesta ispred Crkve. Katolik sam i osobno volim da uoči procesija ili najposjećenijih misa na velike blagdane, kada vjernici stoje ispred, i oni čuju svetu misu. No u Benkovcu se za cijeli grad preko zvučnika prenosi svaka misa, svaki i najmanji crkveni događaj. i kada u crkvi ima svega 20ak ljudi (a crkva je poprilično velika), ostatak grada u blizini crvkve prisiljen je slušati obrede. Smatram kako Crkva svojim agresivnim pristupom, gurajući obrede u tuđe domove preko zvučnika postavljenih oko Crkve narušava osnovna ljudska prava, ljudsku slobodu, a svakako krši i Zakon o javnom redu i miru. Zvonjava se mijenja u glasniju, crkvene propovijedi nasilno ulaze u dnevne boravke, ali ono što se ne mijenja jest da Crkva ostaje iznad zakona.
.
 
28.06.2015
Crkvena zvona izluđuju, uznemiruju i siluju ljude zdravog razuma.
Popovi nas dnevno uznemiruju guranjem svoje smrdljive surle u politiku a troše pare svih nas, svi ih plaćamo !!!
ZAŠTO !
Koja je besramna budala to odlučila i potpisala ???
Neka svaki pripadnik svake vjere sam financira svoju vjeru !

Moja vjera je obitelj, prijatelji, rođaci, miran, moralan i pošten život te usput dobro pivo (nikada pijan nisam bio !!!), tamburaši i cigareta.
.
 
21.05.2015
Crkva sv. Antuna Padovanskog na Sv. Duhu u Zagrebu pridržavala se Zakona o zaštiti buke nakon intervencije sve dok isti nije izmijenjen u njihovu korist.
Sada je problem što zvonjava koja kreće u 6 ujutro izbacuje iz kreveta ljude i djecu, a da ne kažem bebe koje ne mogu noramalno funkcionirati. Nisu problem dnevne zvonjave već samo ta prva u jutro koja nije potrebna nikome osim njima te apeliram da se nekako urgira jer bilo kakvih javnim istupom slijedi ekskomunikacija i proglašenje hereze na svim nivoima što ne dozvoljavam nikome pa ni sitnim dušama da spočitavaju narodu od vjere i zdravog razuma.
.
 
14.05.2015
crkva sv.katarine u krapini -franjevački samostan je u depresiji prema kučama na bregovitoj ulici -buka sa tornja u visini kuća nesnošljiva pogotovo u jutro u 6 sati u ljetnom vremenu kada su otvoreni prozori
na ulici ne možete razgovarati,zvona su elektronska i dadu se stišati jer sam osobno asistirao kod puštanja u pogon ali oni ne žele to smanjiti,oni su nedodirljivi a ljudi neuki i boje se župnika da mu se ne zamjere i da ih bok ne kazni.ako ima boga prvo bi trebao kazniti župnike to što rade -od privatnih biznisa do pedofilije.
badave pokušavamo bilo što učiniti to su neka čudna bića s kojima nema dogovora ,samo pozitivno reagiraju ako im dadete lovu i ništa drugo.da dobiju vlast kao nekad ,na trgovima bi smaknjivali ljude.to nisu više oni župnici koji su bili do 90.god
.
 
02.04.2015
Buka crkvenih zvona svakako predstavlja objektivan javno zdravstveni problem. No, obzirom da se radi o crkvi, tesko da ce se ista promjeniti. Crkva je uvijek bila povlastena (ako ne placaju porez zasto da se onda stisaju), pa tako i po ovom pitanju.
Svako zeli svoj mir, pa tako i biskup Ivas (slucaj ljeto 2014), no sami ne bi slucajno htjeli zadovoljiti uvjete koje ostali smrtnici zadovoljavaju, te placaju troskove istog.
S druge strane, kada do zalbe dodje, onda nastupaju korumpirani i nesposobni inspektori. Ne bi bio prvi slucaj gdje inspektor iz svojih interesa utjece na rezultate tvrtke koja utjece na mjerenja (ucjene tipa: necete vi vise ovdje ista mjeriti, izgubit cete ovlastenje ako... i sl). Takodjer postoje i inspektori koji odbijaju i prihvacaju rezultate strucnih ustanova po vlastitim nahodjenima i tumacenjima (eno u Vinkovcima onaj glavni sanitarni je jedan takav), pa ljudima koji se zale govori "...ma ajde sto ti smeta tih par decibela".
Inace, ne znam da li je itko uocio, sanitarni inspektori NISU kompetentni za poducje zastite od buke ili akustike. U Narodnim novinama 91/07 pise koje struke uopce mogu pristupiti polaganju tog strucnog ispita, no njihovih struka tu NEMA.
.
 
12.03.2015
Poslao sam molbu Baptističkoj crkvi da maknu, ili pomaknu na kasnije, Zvonjavu i Muziku koju su puštali od 6 ujutro..
Odgovorili su mi veoma brzo, i napisali da će maknuti na 8h kako bismo imali svoj mir..
Svaka im čast, na brzom odgovoru i razumijevanju..
.
 
12.03.2015
Baptisticka crkva i Pastoralni centar..
Sagradjeni su 30m od spavacih soba stambene zgrade, 30g nakon sto je zgrada napravljena.
Glavobolja svako jutro kad me protresu. nervoza..
Nakon zvonjave -na sav glas nekoliko minuta pustaju MUZIKU ! Da, muziku..
I to Baptisticka crkva koja se u osnovi hvali da nema zvona, uresa i ukrasa..
To nije sve- sad im se pokvario sat i pocinju svirat sat ranije, u 6 udare 7 puta (u 7 osam...) i svirat naravno..
Osoba koja je navedana kao Tehnika i mediji- ne javlja se..
.
 
02.03.2015
A oni koncerti od 120 dB vam ne smetaju...hmm zanimljivo.
Najlakše je pljuvat po Crkvi i po svećenicima.
Vi kažete ovo:Neprimjereni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo crkve ili osobe neće biti objavljeni.
A kad napišu svećenici jedno propovidaju a drugo rade...pravite se munjeni ili ???????????
Hvala !
.
 
02.03.2015
Vidim da se ovde i svećenici vrjeđaju to bas i nije u redu.
I nije lijepo što stavljate na fb kad neko napiše nešto protiv komunista ili slicno pa se ta osoba itetako izvrjeđa.
Hvala na razumijevanju.
.
 
01.03.2015
Svako zlo za neko dobro. Preglasna zvona nanose štetu mojim ušima, al sada su barem moje oči progledale, jer tko zna bi li ikad vidjele s kim imaju posla.
.
 
25.02.2015
Evo jedne dobre priče. Križanje Avenije Marina Držića i Ulice grada Vukovara u ZG.
Prije nekih mjesec i pol dužina zvonjave je skraćena i intenzitet zvonjave smanjen. Još je prostora za popravak, ipak i ovo veseli. Kako? Zašto? Što se događalo? Pa, evo:
Zvonjava je zadnjih 6-7 godina tjerala iz kože i buka koju su proizvodila zvona je imala sve one učinke koje buka ima: nemir, nesanicu, nemoć, frustraciju, plač, lupanje srca, znojenje .... Pisala sam jedno pismo na crkvu, pa nakon par mjeseci drugo. Stigao odgovor i doslovan i preneseni: neću smanjiti klepetanje; produžilo je zvonjavu za jednu cijelu minutu.
Napisala sam i treće pismo i onda mjesecima sve po starom, skoro godinu dana. Onda se dogodila ova promjena u dužini i intenzitetu zvonjave. Iza toga ide i moje četvrto pismo. Ovaj put pismo zahvale za uvažavanje, obzir, svijest o tome što su dobri međuljudski odnosi.
Pokušajte i vi. Najgore što se može dogoditi je da vas ignorira. Što ionako rade. Najbolje što se može dogoditi je da uvaži vašu molbu i argumente. Kao što se meni dogodilo.
.
 
25.12.2014
Vidim da se osoba neka žali na zvona na Brdima,zvona rano ujutro nedjeljom i radnim danom ne pozivaju na misu to je anđeoski pozdrav,zašto govorite nešto a pojma nemate
.
 
20.12.2014
Dobro je rekla ova osoba dole kad su biskupu ispod prozora bančili u Šibeniku niste se javili i ovi što se žale za zvona u Makarskoj-zvona uopče nisu jaka ja dođem kod rodbine liti tu i zvona uopce nisu jaka za to se znaju javit a za one tulume i deračine na Kačićevom trgu niko ništa,i sad zimi je neki tzv.Božični grad i svaku večer je neki koncert ili nešto i to u 17 sati i traje do 19 a svaki dan je večernja misa u 18 sati nemože se niti misa čut od silne glasnoće tu se isto niste javili...i kad vam netko nešto napiše vi to odma stavite na facebook pa tamo dobijete podršku
.
 
06.12.2014
Poštovani svi kojima smetaju zvona. Primjetio sam da su većina crkava o kojima se radi uglavnom stari objekti koji su tu bili uglavnom
1).prije nego je vaša kuća tu napravljena
2.) prije nego ste tu doselili tj kupili stambeni prostor
Kad ste gradili ili kupovali kuće znali ste da ste u blizini crkve i da crkva zvoni i stoga niste trebali dolaziti tu živjeti. Osnovni civilizacijski elementi su da se prihvati i poštuje način života tamo gdje se doseljava, jer ako su ga prihvaćali vaši preci i predhodnici onda ga trebate prihvatiti i vi a ako vam se ne sviđa ne doseljavati ili odseliti.
Primjećujem da vaša inicijativa kojoj smeta buka se nije oglasila kad se napadalo šibenskog biskupa zbog toga što mu ispod prozora svaku noć iz noćnog kluba(azimut mislim) krešti NEPRESTANO od 23 do jutarnjih sati.Optuživalo ga se čak da je neprijatelj kulture(!)dok crkvena zvona nisu dio naše kulture nego nešto uvezeno iz bangladeša. Napominjen da zvono sa crkve zvoni 3 puta na dan po 2-3 minute(najčešće 7,12 i19 sati i nedjeljnu misu. a buka iz kluba traje NEPRESTANO ili vi kao pametni informiraniji od mene što se tiče buke možda znate neki klub koji pušta po jednu pjesmu koja traje najviše 3 minute u 23 h zatim 01 h i 04 h ujutro?! a ostatak večeri svira drveni šelakom ispolirani gramofon na navijanje kojemu je jedini zvučnik ona truba od mesinga uz ćakulanje za stolovima i ispijanje sokića ili pivice.
Nadalje , osobno sam veliki protivnik digitalnih zvona na zvučnik, međutim ta zvona se najčešće postavljaju silom prilika zbog financijskih razloga. Prosječan set od tri klasična zvona s montažom košta oko 300 000 kn dok digitalna zvona koštaju oko 20 000 kn .
Svijestan sam da su problem i primitivni svećenici kojih nazalost ima a koji u svakoj konstruktivnoj kritici vide nekog komunista. Evo primjera, poznam situacije u kojima je župnik župljanima koji jako vole zvonjavu i luncijanje* blagdanima (*način ritmičkog muziciranja sa zvonima tipičan za dalmaciju) to zabranio zbog toga jer su na te običaje navezani a svaka navezanost na materijalno dolazi od sotone itd.itd... s druge strane poznam situacije u kojima je lokalna turistička zajednica molila župne urede da samo tokom sezone isključe samo otkucavanje sati i to samo noću, i naravno župnik se postavio na sjekiru jer je očito ugledao komunista i još više intezivirao otkucaje.... tako da zaista u Crkvi postoji mnogo idiota no ipak mislim da je prigovaranje 3x dnevno po dvije minute oglašavanju zvona krajnje bezobrazno .
s poštovanjem Ivan
.
 
05.12.2014
Makarska,zvona katedrale Sv.Marka
https://www.youtube.com/watch?v=oLaCS756-YU
.
 
05.12.2014
Živim u Makarskoj blizu katedrale Sv.Marka,ima 3 zvona.
Svaki dan srednje zvono zvoni u 6:00,12:00 i 19:00 sati,i u 6:45 i 17:45 malo zvono zvoni poziv na misu a nedjeljom uz zvonjavu u 6:00,12:00 i 19:00 sati zvoni prije svake mise 30 minuta,15 minuta i kad misa počne(sva zvona) a mise su nedjeljom u 8:00,9:00,10:30 i u 18:00 sati ! Bat kuca svako 30 min.na puni sat kuca po velikom zvonu onoliko puta koliko je i sati,i na pola sata udre po malom zvonu 1 put.
.
 
04.12.2014
Ako vi ne vjerujete u Boga,ja to neznam jeste li i ne zelim znat,ako ne vjerujete onda vam zvona ne bi trebala smetat ako vi mislite:Bog ne postoji-onda ne postoje ni zvona za vas ona vam ništa ne znače tako da se ne bi trebali žalit.
I ovaj vam je dobro napisao:26.11.2014Vas stvarno nije sram pisat tako o zvonima...optuživat svečenike i redovnike...
ono sto pisu u 6 lupaju zvona...e pa ne lupaju !
Znate li opće zašto zvoni u 6,12,20 ili kako vec zavisi u kako kojoj crkvi-kod mene u župi je tako,pa zvoni anđeoski pozdrav...ako uopče znate šta je to...

KOMUNISTI BILI STE NA VLASTI 45/50 GODINA TRPILI SMO VAS,PROCESIJE SU BILE ZABRANJENE,O ZVONIMA DA NE GOVORIM,SVEČENICI I REDOVNICI UBIJANI,SAD NAS TRPITE ! ! !

I necete ukinut zvona NIKAD

Ni vrata pakla neće je nadvladati

A vi to stavljate na fb pa mislim da to nije u redu,nikako.
.
 
04.12.2014
Split - konkatedrala Sv. Petra

Živim u Stepinčevoj ulici, preko puta crkve sv. Petra. I zimi i ljeti moram držati prozore zatvorene. Nemam protiv crkvenih zvona ništa, nek zovu na molitvu, misu štogod., ali imam protiv BUKE. Zašto jačina ne može biti normalna, nego nam probija uši, izaziva aritmiju, pojačava glavobolju, uznemiruje malu djecu i starije osobe u zgradi. Uopće ne tražim ukidanje, ali buka je nesnosna i vjerujem da se jačina može regulirati.

Apeliran i na ostale susjede koji se usmeno žale da pokrenemo peticiju za smanjenje buke crkvenih zvona.
.
 
03.12.2014
Smeta vama što nije ostala Jugoslavija hahahahahaha,a ne zvona
.
 
03.12.2014
Šta vi imate stavljat na fb nešto što neko napiše a jadni ste stvarno ma žalost,JADNO,JADNO stvarno JADNO ! ! !
.
 
03.12.2014
<3 ZVONA <3
.
 
03.12.2014
Kad vam je jeda gospođa napisala ovo:
Poštovani, nemojte biti ogorčeni što Vi niste izabrani za crkvenog zvonara. Hvala. Srdačan pozdrav!Vi ste ovako odgovorili:Slobodno izmolite tri očenaša za mene,pa je li se to vi izrugujete ?!?!?!
I ne smeta vaju vam zvona nego vam smeta Crkva ! ! !
.
 
03.12.2014
Evo ja živim u Makarskoj kraj katedrale Sv.Marka ZVONA NISU GLASNA,batovi kucaju npr.u 10 sati 10 puta a u 10.30 1 put tako i u 11 sati 12 puta itd...OTKUCAJI UOPČE NISU GLASNI a ni zvonjava prva zvonjava je u 6:00-anđeoski pozdrav jedno zvono,6:45 poziv za ranu misu koja je u 7 sati-jedno zvono,u 12 anđeoski pozdrav jedno zvono,u 17-45 poziv na večernju misu koja je u 18 sati-jedno zvono.i u 20 sati anđeoski pozdrav-jedno zvono.
A nedjeljom zvoni u 6.00 pozdrav jedno zvono,u 7.45,8.00,8.30,8.45,9.00,10.00,10.15,10.30 sva tri zvona,u 12 anđeoski pozdrav-jedno zvono,u 17.30,17.45,18.00 sva tri zvona i u 20 sati anđeoski pozdrav-jedno zvono.
A tu je i blizu crkva Sv.Filipa na kojoj anšeoske pozdrave zvoni u 6.00,12.00 i 19.00 sati-jedno zvono a bat kuca od 6 do 19 sati svako 30 minuta ni tu zvona nisu glasna.
Kod franjevaca u Makarskoj zvoni anđeoske pozdrave u 6.00,12.00,20.00 saati-jedeno zvono bat ne kuca dakle radnim danom zvoni 3 puta,a nedjeljom uz pozdrave zvoni u 8.15,8.30,8.45,9.00 sva tri zvona i u 18.30,19.00 sva tri zvona.
Tu je i crkva Kraljice mira tamo zvoni anđeoske pozdrave i nedjeljom i radnim danom u 7,12 i 19 sati,a radnim danom uz to zvoni u 17.30,a nedjeljom uz pozdrave zvoni u 8.30,9.00,10.00,10.30,17.00,17.30 i u 18.00 sati,bat kuca svako 30 minuta,zvonjava je na zvučnike jer je crkva nova
Kod Sv.Jeronima još jedna franjevačka crkva zvoni anđeoske pozdrave u 6,12 i 20 sati-jedno zvono,a nedjeljom uz pozdrave u 9.30,9.45 i u 10 sati.I u svetištu Vepric zvoni 6,12 i 20 jedno zvono to je anđeoski pozdrav +u 17.30 poziv na misu 2 zvona +u 20.30 poziv na krunicu,a nedjeljom u 8.30,17.30 oba zvona+anš.pozdravi.
ZVONA U MAKARSKOJ NIGDJE NISU PREGLASNA STAVRNO NIGDJE ! ! !
.
 
03.12.2014
Nedavno smo se doselili u Strožanac, mirno mjesto na ulazu u Split.
Na zalost , svako jutro u 6 zvone zvona obliznje crkve Gospe u Siti , tolikom snagom da nas redovno probude. Ne radi se tu o nekom laganom zvonu već o luđačkoj zvonjavi nevjerovatne glasnoće i ubitačnog ritma.
Kako kaze jedan drugi komentator:
"To je stvarno nehumano, kao da na silu želi probuditi cijeli kvart i natjerati ljude u crkvu ujutro u 6 sati, po principu "ako ne spavam je nećete ni vi"! Strašno, a ljude se nemaju komu požaliti."
S tim da je lako moguće da gospon svećenik i spava ( dovoljno daleko od zvonjave) jer zvona su na struju.
.
 
03.12.2014
ma, proćitavši članak na ovu temu u slobodnoj dalmaciji, nemalo sam ostao iznenađen da se i toj temi javno govori. mislim javno, javno bi bilo komentirati to pred crkvenim dostojanstvenicima, ali što i kako? veći su ti izgledi da budeš prozvan ili nedajbože, izopćen, nego da bi se usvojila tvoja pritužba. u moom mjestu, pražnica na otoku braču, prije mjesec dana župnik je poduzeo akciju obnove sata na zvoniku u tu svrhu izmjene kompletnog mehanizma upravljanja elektrifikacijom zvona, na moderniji način.a kako moderno nije uvijek i muzikalno, meni i mnogima taj poduhvat nije sjeo, a vjerojatno niti neće nikada. prvo, stavljanje u funkciju sata na način da otkucava svaku uru udarcem u zvono (samo po sebi ovo je preglasno, ...), što je vraćanje običaja iz prapovijesti, za razliku od recimo, nekog modernijeg i uhu prihvatljivijeg oglašavanja ura. drugo, novom tehnikom dobilo se more programa za upravljanje zvonima, tobože melodičnih u duhu pjesama, ali kad sve tonove sabijete u tri moguća (koliko je zvona), pa to je strašno. meni i mnogima strašno, a čini se njemu milo, pa ove nove mogućnosti koristi i kad treba i kad ne treba. rekao sam, kao da je taj mehanizam igračka, ali eskluzivno u rukama župnika. nema mjere i točka, jer se prečesto događa da zvona zvone ili brecaju cili dan, ma gotovo na svaki sat, pa kad je i manji blagdan u pitanju. strašno, nepodnošljivo, iritirajuće, ma nemam riječi. efekat po mom uvjerenju nikako nije postignut, osim ako je netko želio izazvati provokaciju. i dalje neznam što učiniti. ali evo sada očitujem se na ovaj način, čitajući cijeli popis sličnih problema u cijeloj RH, ovime pridodajem još jedan jer o nekom drugom činu, kojeg bi mogao ili bio izprovociran učiniti, ne razmišljam, bojeći se dirati u "nepoznato područje", znate, mala sredina, svatko svakoga zna, obilježen, pa osveta, itd..
zahvaljujem i pozdravljam,
.
 
03.12.2014
Živim u Okrugu Gornjem,gdje također zvonjava mi naročito noću ne da miran san.Zar ja moram spavati sa štapićima?
Koga više u vrijeme digitalizacije interesira zvonjenje točne ure,a i po ure.Ljeti nam se i turisti žale da ich se već u šest ujutro bude.
.
 
03.12.2014
Prije sam živjela u kvartu Dobri. S jedne strane mi je bila crkva kraj bivše Dalme, a s druge strane i još bliže crkva Svete obitelji. Ne znam kako je sada, ali u to vrijeme je zvonjava bila prihvatljiva što se tiče jačine zvuka, trajanja i vremena zvonjave. Danas živim na Mejašima i sve nas (mislim na svoje ukućane, za druge vjernike ne mogu govoriti) budi crkva u 6 sati ujutro. Djeca spavaju sa zatvorenim prozorima zbog crkvene zvonjave. Naime u 6 sati ujutro ne tuče zvono 6 puta, već 93, 95,.. nikad ispod 90, a s odmakom od cca 1 minute počne zvonjava crkve na Brdima, koja isto tako traje i traje i traje,...Ima ona stara narodna: Što je preslano, nije ni mački drago
.
 
02.12.2014
Ponukan novinskim člankom ( SD 02/12/14 op.a.), a i komentarom uplakane susjede s Mejaša (Split), odlučio sam i ja dati glas protiv zaglušujuće buke zvona lokalne crkve, ili kako bi naš dragi Marin s FB, (btw veliki vjernik i katolik koji širi mržnju i osvetoljubivost , što koliko mi je poznato ne priliči njegovoj vjeri), naziva „anđeoskim pozdravom.
Naime,ne mogu ostati imun na činjenicu da naš lokalni dušobrižnik,župnik lokalne župe ,don ANĐELKO,
iza 22.00 sata ne oglašava puni sat, svojim spravama za mučenje, i sve tako do 6.00 sati narednog dana
(kad započinje ponovna tortura lokalnih stanovnika).
E pa pitam vas ja svebrižni moj don ANĐELKO, zašto je tako ?!
Odgovorit ću sam, jer sigurno don ANĐELKO ne koristi FB (koji je iz pakla iznikao), zato što u to vrijeme
„ lokalni šerif“ spava ,da, gospodo draga, don ANĐELKO u to vrijeme spava svojim bezbrižnim snom i ne želi da ga ikakva buka ometa u tome, pa makar to bio i anđeoski pozdrav.
A mi, mi komunisti,sotone, Jugoslaveni i sl. kako će nas već prozvati jer ne uživamo u tihom pozdravu anđela (u mom stanu iza zatvorenih vrata izmjereno 82dB),mi koji silom prilika radimo do kasno uvečer i imamo potrebu spavati i iza 6.00 ujutro, što je s nama, što je s nama pitam Vas ja uzvišeni moj DON ANĐELKO, pobogu.?!
.
 
02.12.2014
Grad Split kvart Brda....crkva napravljena u dvorištu škole...ma famozno...imam osjećaj da nedjeljom, kad radni čovjek napokon ima dan za odmorit se iživljava na zvonu...vidim ga kao luđaka koji vuče konop(znam da ga nema)i namjerno neda ljudima spavat...jel to on očekuje da se dignem ujutro i dođem na misu i slušam njegovu propovijed o moralu a on oličenje nemoralnosti...
.
 
02.12.2014
Kako je sve već napisano vezano za buku sa crkvenih tornjeva, želio bih samo da pitam vjernike :
Da li znate da mi ne vjernici nikoga ne ometamo?
Da li znate da nije pristojno ometati druge u snu, učenju, odmaranju ili u bolesti?
Da li znate da mi Vaš novac ne uzimamo za svoje potrebe kao što Vi uzimate naš?
Da li znate da nama ne vjernicima uzimate naš novac da bi ste kupovali zvona i plaćali električnu energiju kojom nas ometate u snu, odmoru , učenju i ozdravljenju?
Da li znate da radi Vaše buke-zvonjave gosti iz apartmana bježe glavom bez obzira?
Da li znate da radi toga ne možemo uredno vraćati kredite ?
Da li gospodo vjernici išta od ovoga znate ili vas nije briga?
Da i ne spominjite mi taj Vaš komunizam i revanšizam jer sam rodjen poslje toga (1961.god), nego Vas molim da budete primjer tolerancije i da ispravite gore navedenu nepravdu!
Unaprijed zahvalan građanin lijepe naše!
.
 
01.12.2014
Zvonjava ckrve na Belafuži u Zadru je nepodnošljiva, pogotovo ujutro u 6 sati. Došao mladi i očito nabrušeni župnik, zvonjava svako jutro u 6 sati, sad u prosincu i dva puta sumanuta zvonjava zbog zbornice, a nedjeljom prije svake mise tri (3) puta se zvoni (prijašnji župnik dva puta). Zašto? S kojim pravom?
To je stvarno nehumano, kao da na silu želi probuditi cijeli kvart i natjerati ljude u crkvu ujutro u 6 sati, po principu "ako ne spavam je nećete ni vi"! Strašno, a ljude se nemaju komu požaliti.
.
 
26.11.2014
Vas stvarno nije sram pisat tako o zvonima...optuživat svečenike i redovnike...
ono sto pisu u 6 lupaju zvona...e pa ne lupaju !
Znate li opće zašto zvoni u 6,12,20 ili kako vec zavisi u kako kojoj crkvi-kod mene u župi je tako,pa zvoni anđeoski pozdrav...ako uopče znate šta je to...

KOMUNISTI BILI STE NA VLASTI 45/50 GODINA TRPILI SMO VAS,PROCESIJE SU BILE ZABRANJENE,O ZVONIMA DA NE GOVORIM,SVEČENICI I REDOVNICI UBIJANI,SAD NAS TRPITE ! ! !

I necete ukinut zvona NIKAD

Ni vrata pakla neće je nadvladati
Više o problemu zagađenja bukom crkvenih zvona možete pronaći na FB stranici
Protiv buke crkvenih zvona

Ovo je diplomatska borba za utišavanje vjerske zvonjave i UKIDANJE zvučnog oglašavanja vremena - lupetanje zvonima svakih 15 minuta - na četvrt, pola sata i puni sat.
 
26.10.2014
Crkva Sv. Ivan u Puli, odnedavno je promijenila svećenike, te poatavila zvučnike na nedovršeni toranj. Svakodnevno zvoni od 07-20h svakih pola sata. Za početak zvoni u 7 ujutro cca 150 puta tako da je svako dulje spavanje nemoguće. Nedjeljom je još gore. Ako je netko zainteresiran da se udružimo i pokušamo malo smanjiti buku, svakako je dobrodošao.
.
 
22.10.2014
Nedavno sam doselila u kvart Mejaši u Splitu. Na rubu suza i živaca sam od umora i neispavanosti jer me svako jutro u 6 sati budi preglasna zvonjava s obliznje crkve sv. Liberana. Radim do 10 navecer i prisilno budjenje u 6 ujutro mi narusava zdravlje i onemogucava mi normalno obavljanje svakodnevnih obaveza!
.
 
24.09.2014
S Džemata islamske zajednice u Bogovolji pet puta dnevno pusta se molitva koja se cuje u krugu od 10 kilometara. Niti imaju minaret niti smiju dizat buku al nitko ne zeli prigovoriti jer se svi boje muslimana i da nebi bili proglaseni rasistima a buka se cuje u 5 ujutro i u ponoc. Saa u vrijeme ramazana bice jos gore.
Zelim miran zivot i spavat ko covjek a ne slusat deračinu a gospoda nek naprave minaret ako zele svoja prava .....
.
 
29.07.2014
Pozdrav,

stanujem u neboderu u Aleji pomoraca, nažalost na južnoj strani okrenutoj prema crkvi. Crkva zvoni silnim decibelima, nepodnošljivo za stanare u stanovima koji su odmah do nje (u udaljenijim stanovima okrenutim na zapad je podnošljivije). Kad zazvoni sve vibrira i ništa se ne čuje, danju se još može podnijeti, ali ujutro je buđenje užasno. razumijem potrebe vjernika, ali mislim da bi one bile zadovoljene i s manje decibela, a nama život ne bi bio pakao.
.
 
27.07.2014
Pozdrav,
imam velikih problema sa zvonjavom u mjestu Karanac. U selu imamo 3 crkve a sve različito zvone sa razmacima od po minutu dvije pa je cijeli dan buka.Neka je preko dana, ali peko noći bi trebalo uvesti mir. Ipak još ima ljudi koji moraju ići na posao(sve manje, jelda) i trebaju biti skoncentrirani na svoj posao. Nema smisla neradnim danom zvoniti k'o lud u 6 ujutro. Niti je ikoga briga da je 3 ujutro i tu činjenicu proslaviti sa 4+3 luđačka udarca. Bez obzira na vjersku pripadnost, budite normalni i stišajte ta zvona tj zvučnike od 22 sata do 8 ujutro pa da možemo funkcionirati kako spada.
.
 
17.07.2014
Dobro zar ne postoji nikakav pravni akt da se ukine zvonjava? Svakih 15 minuta crkva u trnovčici zvoni! Neznam jel požar,pada meteor,nekakva svetkovina ili je bog sišao sa nebesa????

Do kad?
.
 
22.06.2014
U Zadru nas stanovnike Poluotoka već 45 minuta siluju divljačkom zvonjavom bez pauze. Takva je da mogu zamisliti manijaka s prekomjerno izraženom crtom psihoticizma kako fokusirano stišće tipku za pokretanje zvona, ljulja se na svojoj stolici i cereka psihopatski.
.
 
07.04.2014
Blaise Pascal

Ljudi nikada ne čine zlo tako potpuno i tako razdragano kao kada ga rade iz religijskih uvjerenja.
.
 
10.01.2014
poštovani,

živim u Rijeci, u naselju Škurinje, gdje sam provela djetinjstvo, mladost i sada provodim vrijeme jedne 40-godišnjakinje. Sječam se male crkvice i jedne nonice koja je redovito išla u crkvu da bi pokrenula ta divna umirujuća zvona. Doslovno smo ih guštali slušat, a onda, nova država, novo vrijeme ..... Gradi se nova crkva Sv.Ivana krstitelja, udaljena svega 50-tak metara. Ne da su uvjeti života strašni, nego su nemoguči. Nama više ne treba budilica, svako jutro me bude zvona, ako se to mogu nazvat zvona, jer to je doslovno buđenje mrtvaca....Ja Vas lijepo zovem u svoj dom, da snimite ili izmjerite buku dotičnih kompjutorskih zvona, niti su ugodna, niti su umirujuća, niti su slušna. Doslovno te trgnu iz života i pitaš se do kad.......
ŽELIM MIRAN ŽIVOT
.
 
08.01.2014
Zvona crkve Svete Obitelji na Držićevoj.
Razumijem antropološke razloge zvonjenja, pogotovo u vrijeme kada se 99% ljudi bavilo zemljoradnjom i živjelo se od zore do sumraka, pa je i zvonjenje od 6:45 imalo smisla, ali u 21. stoljeću kada postoje treće smjene i drugačija radna vremena a shodno tome i vremena odmora tj. sna, zvonjenje smatram akustičnim teroriziranjem i manjkom empatije prema drugima!
Znam da ne postoji zakon protiv ovoga i jedino što se nadam je da će Crkva s vremenom početi na ovaj problem gledati sa humanije, odnosno racionalnije strane.
.
 
01.01.2014
Zivim pokraj crkve i svaki dan u 6 sati izvoni jedno zvono. Mise nedjeljom su u 7.30,9,11,18.30 sati; prije svake mise tri zvona zvone oko 2 minute. Iskreno meni ne smeta jer imaju prekrasan zvuk i pogotovo u božićno vrijeme kad svaki puni sat sviraju melodije crkvenih božićnih pjesama!
Definirajte u metrima koliko iznosi "pokraj crkve".
Ljudi najveće probleme s bukom crkvenih zvona (ovisno o konfiguraciji terena i akustici prostora) imaju na udaljenosti do 100-200 metara, nerijetko i 300 metara.
 
19.11.2013
Dopis grupe stanara gradonačelniku Zaboka

Stanari i zaposleni na trgu sv. Jelene u Zaboku imaju problem s glasnom zvonjavom crkve sv. Jelene Križarice.
Udrugu ŽELIM MIRAN ŽIVOT je u njihovo ime kontaktirala osoba koja želi ostati anonimna.
Kaže da su prvo razgovarali sa župnikom, ali bezuspješno. Prozvani su putem oltara i župne web stranice.
Traženo utišavanje i skraćivanje zvonjave župnik je svojim župljanima predstavio kao zahtjev za potpuno ukidanje zvonjave.

Zatim su potražili pomoć od grada Zaboka i gradonačelnika Zaboka, ali ni gradonačelnik nije poduzeo ništa.
Očito mu je nezanimljiva grupa nesretnika na trgu sv. Jelene.


Dopis grupe stanara zabočkom gradonačelniku:


Građani Trga svete JELENE, zaposlenici mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, suda i malo šireg
okruženja oko crkve Sv.Jelene Križarice, već dulje vrijeme imaju zamjerke na dugačku i snažnu
zvonjavu crkvenih zvona. Ona su programirana da zvone u jutro u 6h 3min, u 12h 3+3(6 min), u
19h 3min ili 6 min, te u blagdane i nedjeljom prema potrebi kako je odredio gospodin velečasni.

Da sada građani nisu reagirali konkretnije, poštujući crkvu kao instituciju i možda malo zbog
respekta prema njoj.S obzirom da ovako snažna i dugačka zvonjava izaziva stres kod djece i
starijih osoba, obraćamo se Vama gospodine gradonačelniče da skromno rečeno,kao partner i
suradnik zabočke crkve rješite to sa velečasnim kojeg večina ovih ljudi kao i Vas poštuje.

Ako se ne množe smanjiti jačina zvona,može se skratiti dužina zvonjenja,na način da bude
diskretnije,kako je to riješeno u drugim mjestima i u Zagrebu gdje je isto gusta naseljenost.
Dakle ili sa simboličnom zvonjavom ili udaraca prema broju sati itd.

Promjenom zakona,zvonjenje u crkvi prebačeno je iz nadležnosti sanitarne inspekcije u
nadležnost suda,dakle rješava se sudskom tužbom kod suda koji je također u zoni visokih
decibela.Naravno građani ne bi htjeli da moraju ići do te instance.

Molimo Vas gospodine gradonačelniče kao našeg najjačeg predstavnika, da u kontaktu s gospodinom
velečasnim u dobroj namjeri za svoje građane riješite ovaj problem na zadovoljstvo svih.
Svi Vam zahvaljujemo unaprijed i preko Vas pozdrav velečasnom, gospodinu Culjaku.

Potpisnici zamolbe
Građani i dnevni zaposlenici.
 
27.10.2013
živim u Maču-Zagorje-tek par metara od crkve.Zvona mi nikad nisu smetala dok nije uveden slijed od po 15minuta.Nema više mira nema sna nema odmora. Postoji li mogućnost da se pokrene neki postupak za ukidanje zvona što označavaju četvrtine i puni sat
.
 
01.10.2013
Živim preko puta crkve na Držićevoj (križanje sa Vukovarskom) i buka koju stvara metalno zvono je nemoguća. Tri puta na dan radnim danom u 10 do 7, ujutro, u podne i u 10 do 7 navečer; vikend i blagdan, recimo nedjelja, od 7 ujutro do podne - svaki sat: stodvadeset sekundi, iliti dvije minute u kontinuitetu buke od 70-90db od koje možeš jedino iz kože iskočiti.
Znam da sue trenutno u Zakonu o zaštiti od buke vjerski objekti izuzeti (odredba o max 5dB), ali ljudi, to je trenutno.
Možemo li napraviti nešto da to promijenimo ? Da skupimo potpise za referendum da se ta odredba izbaci iz zakona ? Pa, i Ustav RH kaže da smo pred zakonom svij jednaki. Kako je došlo do ovoga ? Nešto ? Sigurno je da ima neki pravnik kojem zvonjava onemogućava miran život ? Savjet ? Od nabrajanja pojedinačnih situacija nema previše koristi.
.
 
22.09.2013
Stvarno je sramota da se ne mozemo nikome obratiti u vezi ovih zvona.

Zivim na volovcici pored svemirske crkve na vukovarskoj.

Radim subotom i nedjeljom do kasnu navecer, i nikada se ne mogu naspavati jer od 7 ujutro sve do 12, crkva zvoni 10etak puta.

Najgore je po ljeti, kada su prozori otvoreni. Zvono cujem i kroz slusalice koje izoliraju buku i kostaju 150 eura.

Uzas. Jel postoji neko drzavno tijelo koje moze stati na kraj ovakvim zastarjelim obicajima kojima nije mjesto u 21. stoljecu?
.
 
20.09.2013
To "negdje" je u Osijeku u naselju Retfala gdje je prošle nedjelje svećenik odlučio puštati misu na vanjske zvučnike.
.
 
17.09.2013
Na žalost s Crkvom nema pregovaranja, jer to su ljudi koji misle da ih bog vodi kroz sve što rade. Recimo pogledajte video u kojem novinar susreće Ratzingera i samo govori kako bi ga pitao o Marcial Macielu (poznatom pedofilu u Vatikanu) i Ratzika se tako razljutio da je čak opalio novinara po ruci.
Treba organizirati neku akciju recimo dok ide misa da se preko zvučnika glasno pušta Heavy Metal glazba pa kad se pobune nek se vidi kako su oni "alergični na glazbu". Jer ako se ništa ne poduzima bit će sve gore i gore. Recimo negdje su već počeli misu puštati na zvučnike pred crkvom tako da trešti cijela ulica.
Za što oni uopće imaju zvoniti dan i noć svakih 15 minuta? Za to što vjeruju da je Zemlja stara 5000 godina ili zato što se vole seksati s malom djecom?
Znači hajmo se organizirati i nedjeljom im prašiti Heavy Metal.
.
 
10.09.2013
Župnik u Pločama zvoni svom snagom. Trebate ga dodati na popis.
.
 
26.07.2013
Poštovani,
Hvala Bogu da se netko bori protiv buke!

Nemam novaca za pokretanje tužbe, pa molim udrugu da mi pomogne.

Sve ih tužite, sve! To je 24 sata svaki dan bez prekida - automobili, teški kamioni, ljeti motocikli u suludoj vožnji! To se više ne može slušati. Niti jedno jutro ne uspijevam snimiti ptičji pjev u dvorištu od te silne buke.

Stdačan pozdrav i mnogo uspjeha.....
.
 
22.07.2013
Zapravo me pored samih decibela još više ljuti poistovjećivanje vjere sa lupetanjem željeza od željezo.Nevjerojatno mi je čuti neke vjernike koji se tako uvrijede kad im kažeš kako te smeta buka u 6:15 ujutro!?
Stvarno ne razumijem,zar će njihova vjera bit ugrožena time što nije popraćena sa 75 decibela?
Njihove molitve neće biti uslišene ako ih zvono ne prati?
Grijesi neće biti očišćeni,Biblija se neće otvoriti a s oltara će poteći suze u krvi?Teško mi je u to povjerovati.
Zvono je poput abaka, nekad imalo funkciju....kad na svakoj ruci i na svakom zidu nije bilo sata, moralo se nekako obavijestiti mještane da je vrime za misu, da je netko umra, da se netko ženi itd...Nisi mogao poslati kurira da trči po mistu i lupa ljudima po vratima vičući: UMRA JE STIPE JERULAAAAAAAAA!!!!
Danas, kad informacije idu brže od buke, zvono zaista nije potrebno, i nije dio tradicije kako neki tvrde.
Zvonik je dio tradicije,a ne buka.
Kamapanel Svetog Duje je simbol Splita, a ne buka koju proizvodi.
Zvona su tehnološka povijest, nisu dio vjere ni tradicije ni običaja.
Da ne govorimo o kršćanskom nauku koji govori o toleranciji i mirnom suživotu, a ne o nametanju i prisiljavanju drugih da shvate kako je buka od 75 decibela u 6 ujutro, super stvar.
.
 
04.07.2013
 
12.06.2013
Ova buka od zvonjave sve teže i teže mi pada. Nema šanse da se naviknem. Vjernik sam, ali zbog toga u crkvu u Trnovčici ne bih ušla niti da mi netko plati. Ovo je agresija koja na mene djeluje odbijajuće u odnosu na Crkvu. Stanujem u Tomaševoj ulici. Da su drugačija vremena, mislim da bi ova zvonjava bila razlogom da se odselim u drugi dio grada. Pitam se što bi bilo kada bi u Zagrebu sve crkve zvonile kao ova naša! Psihijatri bi zasigurno imali puno više posla.
.
 
14.04.2013
... eto, dolaskom lijepog vremena nastavljamo po starom... zimi kada su prozori zatvoreni još je bilo podnošljivo, ali sad ...???

Zagreb - Dubrava, Retkovec, nedjelja 14.4.2013., DJ crkve dao si oduška pa zvoni od 6 sati, svaki četvrt sata, puni sat....pa mi još odzvoni da znam koliko je sati (kao da nemam sat ...pa ne znam), ili da me nauči brojati od 1 do 12, pa poziva na misu, pa pozdravlja one što odlaze sa mise, ili što već... i tako cijelo jutro.
Nije mi jasna svrha crkvenih zvona u današnje vrijeme i ta nepotrebna buka?
Čemu ta silna zvonjava?
Zašto za Božić (dva tri dana u godini) ljudi ne žele pucnjavu, i propagiraju mir...ali svakodnevno urlanje crkvenih zvona je u redu?
Ljudi želim samo miran život...ne buku.
Ne želim ni buku petardi, ni buku automobila, vlaka, ali ni crkvenih zvona!!!
Što bučnija zvonjava zvona nije jači dokaz vjere, ili pripadnosti crkvi.
Uostalom, zanima me kakva bi reakcija bila da u kvartu imamo džamiju sa minaretom, i da svako jutro slušamo molitvu muslimana?
Da li bi i onda svi tvrdili da to nije buka?
I to bi za mene bila buka, kao i nepotrebna zvonjava crkvenih zvona.
.
 
17.02.2013
Poštovani,

živim u Šandorovcu u Međimurju (nedaleko od Varaždina). Svako jutro dan za danom budi me crkveno zvono (tj. snimljen zvuk) koje zvoni - vjerovali ili ne - u 5 sati ujutro. Ne smeta mi toliko zvonjava u podne i navečer u 20h, ali u 5h ujutro je stvarno NEPODNOŠLJIVO. Živim pored kapelice, 200m od nje. Ometa mi san, zbog ranog buđenja (nakon kojeg ne mogu više zaspati) loše sam volje cijeli dan, umorna, mislim čak da lagano već i depresivna. Mislim da imam neke vrste traume. Prije spavanja razmišljam o tome da li ću se uspjeti naspavati ili ću opet sjediti u kuhinji od 5.00 i čekati da počne dan.
S obzirom da prema Zakonu o zaštiti od buke noć traje do 7 sati - U smislu ovoga Zakona dan traje 12 sati, od 7 do 19 sati, večer traje 4 sata, od 19 do 23 sata, a noć traje 8 sati, od 23 do 7 sati - da li je moguće nešto poduzeti? Kome da se obratim?
Neka zvoni ako se ništa ne može učiniti po tom pitanju, ali neka mi ne zvoni u NOĆI U 5 SATI (ako je dan počinje u 7, neka zvoni u 7... bar 2 h više spavanja).

Srdačan pozdrav!
.
 
29.01.2013
Deset egipatskih zala – čitaj: 3. Himna don Zvonku

Don Zvonko otvrdnuo – ne savija svoja pleća, neće pa neće,
Zato lupio sam desnom šakom u lijevi dlan i evo Himne treće.
Pored zdravih ušiju, ostao gluh na vapaje puka,
Zato ga pritisnula neznane bolesti teška ruka.

Ramzesu II Bog je otvrdnuo srce, da mu pokaže snagu moći,
Jer Izraelci iz egipatskog sužanjstva u slobodu nisu mogli poći.
Milost za Božji narod, Mojsije od Ramzesa traži, a on mu se ruga,
A slobodu od preglasne zvonjave traži, od don Zvonka žmž udruga.

Pokazao Bog faraonu svoju pesnicu, kaznio ga sa deset zala,
A don Zvonko misli da mu je loše zbog viška župničkog sala.
Sad trenira strogu dijetu i misli da je svoje muke uspješno prešo,
Tvrdoću srca i čizmu nad Hrvatima ne rješava jelovnik na lešo.

Proklinjanjem drugih prokletstvo navlačiš, zar ti to treba?
To grijeh je vapijući – zato mu neznana bolest dana s neba.
Psovalo se i klelo – to posljedice su na uzrok već poznat,
Neki tuđinac Poljak mrcvari Hrvate i očito im stao na vrat.

Svemu dođe kraj, pa tako i tjeranje svoje volje i inata,
Zato ne može na misi stajati, nego se za stolicu hvata.
Toliki vapaji Udruge žmž, a ništa da na bolje krene,
Zato će don Zvonko trebati operirati nabrekle vene.

Moćni faraon Izraelce, a tuđinac župnik danas gazi malog Hrvata,
Bog je na našoj strani, a don Zvonka od bolesti jeza hvata.
Ako glasnu zvonjavu siješ, glasne otkucaje srca ćeš žeti,
Bi li sad dotični dijagnozu svoju promijeniti želio htjeti?

Koja sve još zala odnosno dijagnoze će don Zvonku morati stići,
Ako se ne udostoji stišati zvona i s Hrvata svoju poljsku čizmu dići.
Sporni lik nas jednom učio da je Bog svemogući, sve vidi i sve čuje,
Zbog boleštine ne izlazi iz sobe, već mjesecima o svome zdravlju snuje.

Za vrata svake kuće naljepnicu: MIR KUĆI OVOJ stavi,
Da su tvrdo srce i prkos uzroci nemira u župi – to zaboravi.
Radnik noćne smjene, mala djeca i studenti vape za mirnim snom,
A don Zvonko bijeli luk jede da trijumfira nad previsokim tlakom.

Svakog jutra u 6h nam ovaj moćnik priređuje kolektivno buđenje,
Sa više od 70 dbA svim župljanima i zvukomjeru na čuđenje.
Dokle god će zbog buke, ljudske psovke i kletve prema nebu rasti,
Tako dugo lokalnom moćniku temperatura tijela od 37,5 neće pasti.

Ramzesa nije smekšalo niti devet strašnih zala
Zato mu Bog poslao desetu koja nije bila mala.
Svaki egipatski i faraonov prvorođenac jedne je noći pao,
Sad kuka i plače moćni Ramzes – da je barem prije znao.

Svatko od ljudi ima prvorođenca do kojeg mu je stalo jako,
A don Zvonko ima 120 kg samog sebe, neka to zna svako.
Svoje „protivnike“ iz Trnovčice iselio bi tj. negdje drugdje tjera,
Ali on će se uskoro selit, tako mi mog literarno-satiričkog pera.

Jednom se u našem kvartu provodila žustra spika:
Imamo li u Trnovčici vjekovječnog župnika?
Ne, nemamo, jer i tome jednom kraj mora doći,
Jer Bog ne voli pokazivanje strahovlade i moći!
.
 
26.01.2013
Ministarstvo zdravlja poziva javnost da se uključi u javnu raspravu o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od buke, koja će se održati dana 12. veljače 2013. godine, od 10:00 do 12:00 sati, u prostorijama Uprave za sanitarnu inspekciju, Kneza Branimira 183, Zagreb.“ Prijedlozi, primjedbe i mišljenja na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od buke javnost i zainteresirana javnost može dostavljati na e-mail helpdesk.predmeti_opce_uporabe@miz.hr, najkasnije do 11. veljače 2013. godine.

http://www.zdravlje.hr/zakonodavstvo/prijedlozi_zakona

http://www.zdravlje.hr/content/download/10732/77740/file/Zakon%20o%20ID%20Zakona%20o%20buci_080113.doc
.
 
20.01.2013
Prituzba na crkvu u Sigetu koja mahnito zvoni svaki dan u 6:00 ujutro punu minutu i to kako nema zvona zvone na razglas montiran na zvoniku. Moram priznat da je to vrlo neugodan i bucan nacin budjenja.
Vikendima je jos i gore kad se ljudi zele odmoriti od radnog tjedna.
stiglo na zmz.hr
 
07.01.2013
Živim u zgradi odmah pored Crkve Sv. Petra u Splitu. Jutarnje zvonjenje u počinje u 6 sati, veoma je glasno i traje cijelu minutu. zatim tu su označavanje na pola sata i na punu uru koja i nisu neki problem ali zvona nedjeljom i posebno blagdanima su toliko duga i glasna te zvone bolesno frenetičnim ritmom, to se stvarno treba čut.....kao kontra primjer navest ću zvona iz Tivta u Crnoj gori, ne znam kako se zove crkva ali zvona zvone gotovo melodijom, nikako preglasna i ne predugo....
.
 
31.12.2012
zivim u retkovcu, doslovce X kuca udaljena od crkve sv.petra i pavla... otkad se crkva sagradila, teroriziraju nas tim zvonjenjem! preko dana se jos i pregrmi, ali ujutro u 6h zvonjenje od pune minute ide stvarno na jetru... isto je tako vikendom, i svakim blagdanima... s time da nedjeljom i vikendima jos dodatno zvone milijun puta dnevno prije misa, a za bozic i te blagdane pustaju i cijele glazbe u zvonjavi, pa tamo imamo cast slusati "narodi nam se kralj nebeski", "tiha noc" i slicno, nekoliko puta dnevno...
katastrofa!!!
.
 
27.12.2012
Poštovani.
Imam problem, živim u Bilju (Osječko baranjska ž.) crkva je stavila nova zvona, i zvoni svakih petnaest minuta 24 sata dnevno, iako su prilično glasna to i nije takav problem preko dana.
Problem nastaje noču jer se ne može mirno spavati. Djeca se bude nakon svake zvonjave, moje radno vrijeme je od 5 sati, budim se iscrpljen, a bavim se poslom o kojem ovise ljudski životi. Šta ako se nešto dogodi zbog iscrpljenosti, neće crkva biti kriva nego ja. Molio bih vas ako se može nešto riješiti, smanjiti buklu noču, ili makar ne zvoniti svakih petnaest minuta.
Hvala.

Vjernik
komentar stigao na www.zmz.hr
 
09.11.2012
prekomjerna buka s vjerskog objekta, buka u neprimjereno doba i ignoriranje pritužbi građana na istu.
.
 
21.10.2012
Svećenik u Pločama zvoni svom snagom, ne čujem televiziju od zvonjave. Al ne može mu niko ništa jer ga se svak boji.
.
 
12.10.2012
Neka se uvaženi DIN-DON ugleda na našeg susjeda.


-Našem susjedu; kapa do poda! Javno je i iskreno na TV-u
svjedočio o ponižavajućem položaju građana Trnovčice.
-HVALA našem susjedu u ime sviju nas potlačenih u Trnovčici!
.
 
16.09.2012
Poštovani, živim u blizini crkve "Župa sv. Ivana apostola i evanđeliste" koja se nalazi u Utrinama. Od kad su postavili ogromno zvono ispred crkve prije nekih 3-4 godine,svako jutro u 7:00 zvoni toliko da ne moram si niti nariktavati alarm za posao jer me ona svojom "prekrasnom" zvonjavom probudi. Živim ćak i u drugom kvartu od nje,ali je čujem kao da mi zvoni pod prozorom. I tako već 3-4 godine svako jutro,bio radni dan ili u najgorem slučaju kada se želim odmarati ko' čovjek za vikend!! I to bi bilo još izdrživo da je samo u 7.oo ujutro već nedjeljom svakih pola sata ili 45 min, no nije niti preko tjedna bolje.. Nemam ništa tolko protiv zvona kolko imam protiv tolke buke od zvona, ne razumijem da je baš toliko potrebno da se tako jako čuje??!! Jer stvarno bar ja,a i još nekolicina ljudi koje znam nemožemo tih više od 30minuta na dan kada se zbroje sve zvonjave pogotovo vikednom ništa raditi, a da ne pričam o učenju za faks, taman se skoncetriraš i onda bum-bum-bum, kao da po glavite lupa netko zvono... Sve je to super neka njima zvoni samo neka ga stišaju,no župnik i ostali popovi tamo koji obitavaju ne "uslišavaju" baš naše molitve! Hvala i svako dobro u miru i tišini!
.
 
11.09.2012
DIN-DON zvonko Trnovčice:

-Dobro znate da je ,zastrašujuća, buka zvona u Trnovčici
samo ,zavjesa, za sve ono što nije istinska vjera!!!
-Bukom, se zeli skrenuti pažnju:
1.-od raskoši dok narod muku muči:
a)- kako prehraniti djecu i obitelj
b)- kako otplatiti preteške kredite
c)- kako kupiti školske knjige
d)- kako platiti režije itd....itd.....

-Dok raskoš dvora svakome bodu oči, djeca iz
BRANOVEČINE svakodnevno u smrtnoj opasnosti hodaju
nezaštićena uskom cesticom bez ijednog centimetra nogostupa
u školu, na vjeronauk....!!!!!!
-To je žalosno i Bogu vapijući grijeh!!!!!!!!


.
 
02.09.2012
Zivim u Makarskoj, blizu crkve sv. Marka i mogu vam reci da nam zvona crkve svakodnevno ometaju miran zivot. Nema kad se ne zvoni (i to vrlo agresivno), u ponoc, podne, predvecer, navecer...nedjelje, sveci, petci, smrti, rođenja...a svakodnevno i svakonocno se otkucavaju sati, ma mozak mi vise kuha od tih zvona. Imam dvoje male djece i najcesce ih bas crkvena zvona bude iako smo upravo zato vodili racuna da prozori imaju odlicnu zvucnu izolaciju i tijekom noci ih nikada ne otvaramo iako ja obozavam spavati uz otovren prozor i svjezi zrak (ljeti nas spasava klima uređaj). Bilo je neformalnih prituzbi ali nikad nije bilo pomaka na bolje. Ipak, u buducnosti se nadam osvijestenoj, modernoj i civiliziranoj Hrvatskoj, bez terora i agresivnosti od strane bilo koga.
.
 
16.08.2012
Masno se oni maste i slaste,
i ne bi im nitko to zamjerio jer
ne smeta nikome da je božji hram uređen i lijep,
koliko boli nedostatak ljubavi i suosjećanja,
nebriga i ravnodušnost za muke i nevolje običnog puka.

I još se na to sve uspoređuju se sa svećenicima mučenicima iz doba komunizma koji su zaista stradavali.
Nisu ovi današnji svećenici niti crkva za usporedbu ni sa čime dobrim. Mnoge su nažalost razočarali i udaljili od crkve, i u tome su sve bolji i bolji. Nadam se da će barem netki shvatiti da svećenici trebaju svojim primjerom i dobrotom privlačiti narod u crkvu, a ne ga bahato rastjerivati.
Žalosno je da ljudi sve češće moraju razgovarati i moliti se Bogu samo u svojem domu, kraj svojih malih križeva jer sve više zaobilaze crkve u kojima su svećenici nedostojni toga poziva.
.
 
16.08.2012
Velika Gospa 15.08.2012

Remetska crkva - buđenje u 5,40 h ( nije greška) i zvonjava u trajanju od 15 min. Nagađam da je riječ o pozivu na misu.
Nije redovna zvonjava već kakofonija lupanja po zvonima.
I naravno u 6,00h umjesto redovne sata počinje 10-tak minuta lupanja i objava neznamčega.
Dnevna lupanja u trajanju 5-10 min. neću niti spominjati. To više ne primjećujem.
(Btw. dragi popovi nas pučane i seljane obavještavaju i o dolaski kiše ili nevremena.Ipak velika opasnost vreba...
Za one koji ne znaju , Remete su dio Zagreba sa pretežito obiteljskim kućama i zgradama.)

Živim 200-metara od crkve i prozori su bili zatvoreni.
Procjenjujem da je buka oko crkve 100-njak dB.
.
 
15.08.2012
Sretan mi dan VELIKE GOSPE!!!
Eto, ujutro u 6 najprije zvoni puni sat, a nakon toga zvona "sviraju" neku prigodnu melodiju tri minute, ali i "DJ" si dao oduška pa je odvrnuo do kraja jačinu.
Inače zvona nisu tako glasna, mada su i onda preglasna.
Pa tako onda nastavak svaki puni sat, pa još pozivi na misu....i eto podne.
A u podne ...4 puta za puni sat, pa 12 puta za podne, pa još melodija svirana udaranjem zvona....sve skupa u trajanju od pet minuta užasne iritantne buke crkvenih zvona.
I da, nisam naveo, radi se o crkvi u Retkovcu - Dubrava - Zagreb.
I da, vjernik sam. Ali ovo je pretjerivanje i iživljavanje lokalnog popa. Živim 200 m od crkve pa možete misliti kako mi je. Spavaš uz otvoren prozor i onda odjednom zvonjava.
Pitam se kada bih ja u podne sa svog prozora razglasom pustio da "svira" nenajavljeno istu ta melodija koju su uporno čitavo dopodne udarala crkvena zvona, da li bi i meni tolerirali nepotrebnu buku?
.
 
14.08.2012
Ne znam je li pretjerujem, ali kod nas zvone crkvena zvona pune 3 minute i to 180 puta zazvone od kojih se samo zadnjih 10 postupno stišava. Živim u Vukomercu i zvona me bude u 7 ujutro (dakle i kada traju praznici i godišnji i blagdani), te se često budim s migrenama koje traju onda čitav dan. Zvone i u podne i predvečer.
stiglo na www.zmz.hr
 
11.08.2012
Crkva u Retkovcu, Zagreb - Dubrava kreće sa zvonjavom u 6 ujutro i to takvim intenzitetom da je nemoguće ne ćuti je, odnosno obavezno vas probudi. Isto tako u nedjelju ujutro prije misa zvonjava je toliko bučna i iritirajuća da me misa više ne zanima.
Istina, zvonjava je reducirana i zadnje zvoni u 22 sata pa tek ujutro u 6. Nakon toga zvoni jednom na pola sata, ali zato na puni sat zvoni 4 puta + koliko je sati.
Mislim da je to stvarno nepotrebno jer imam sat i ne treba me bukom upozoravati na vrijeme. Jačina buke zvona je pretjerana.
Želim miran život.
.
 
01.08.2012
Crkvena zvonjava iz Crkve sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu

Iznimno glasna crkvena zvona koja se ne mogu u potpunosti zaglušiti niti u slučaju kad su prozori zatvoreni.
Svojedobno je čitateljica lokalnog lista (List Međimurje ili Međimurske novine) objavila pismo žalbe u kojem se izjasnila kao vjernica katoličke vjeroispovijesti, ali prvenstveno kao majka dvoje malodobne djece koju su crkvena zvona iz navedene ustanove redovito budila i razdraživala. Unatoč pomirljivom tonu i zamolbi da se reagira, učinjeno nije ništa.
Preneseno sa www.zmz.hr
 
30.07.2012
Živim i radim u centru Varaždina (grad prepoznatljiv po crkvenim tornjevima).
Zvonjava je prerana, preglasna, predugo traje i što je najbolje nisu svi tornjevi sinkronizirani, pa kad jedan stane drugi zapocinje.
Tko je dao pravo crkvi da provodi svoju propagandu i marketing na takav napastan nacin?
Preneseno sa www.zmz.hr
 
21.07.2012
Pozdrav,
zvona su preglasna i predugo traju. Svaki puta kada krene zvonjava ja se prenem jer radim posao za koji mi treba koncentracija. A onda doslovno buče. Pitam se stvarno kako ono ti sami podnose. Zar zaista imaju čelične živce ili uopće nisu u blizini dok zvona zvone. Drago mi je za one kojima ne smeta, ali očito ima i nas koji smo puno senzibliniji na zvuk, osobito visokih frekvencija.
Živim u potkrovlju, zbog nesnosne vrućine i otvoreni su prozori. Voljela bi ako mogu pomoći da se sa župnikom dogovori oko stišavanja ili smanjenja otkucaja.
Srdačan pozdrav,

Radi se o crkvi u Trnovčici
 
16.07.2012
Imati razumnog, korektnog i poštenog župnika... NEPROCJENJIVO

 
12.07.2012
Brutalno iživljavanje:
-U danima nesnosne vrućine jedva čekamo noć i malo mirnog
sna.
-Ali na našu žalost tu je naš voljeni DIN-DON Zvonko koji nas
brutalno i bezosjećajno budi u cik zore!
-Ne mari on za nemoćne starce, nejaku djecu, umorne majke,
medicinske sestre, vozače gradskog prevoza, pekare, tek
pristigle iz noćne smjene, umorne, iscrpljene, željne sna..
-Svima on određuje kad se moraju buditi, svi moraju biti
čili i naspavani u cik zore, kad on odredi da trebaju GRMITI
zvona!
-Do kad će se tako bahati pojedinac iživljavati nad mirnim
građanima, vjernicima???
-Kad će se probuditi usnula savjest bahatog pojedinca????
.
 
01.07.2012
• Zagreb Trnovčica
Lijepo je što imam zvona u kvartu i da otkucavaju puni sat, ali zvona su preglasna, osobito ono u šest koje me budi "na prepad" tj. šokom kako ritmom tako i glasnoćom, isto vrijedi za nedjelju kada očekujem zaista mir nakon bučnog tjedna, naime ne samo da do kasno u noć radim nego imam i lagan san, pa molim župnika da uzme u obzir sve stanovnike kvarta te pronađe riješenje tako da zaista svi živimo u miru.
Srdačan pozdrav, V.
--
Nisam u Trnovčici, ali sam u kvartu do..Ali svejedno redovno čujem zvonajvu crkve!! Maltertiranje u 6 ujutro, pa čak i vikendom stvarno nije uredu prema ljudima koji imaju samo nedjelju za odspavati malo duže!! Što je previše je previše! Žao mi je što sam zakasnila s potpisom peticije protiv zvonjave crkve u Trnovčici!
--
Živim u trnovčici oko 300 m zračne linije od crkve i mislim da je zvonjava pretjerano glasna iako volim zvona, trebalo bi naći neki kompromis (da se zvona malo utišaju ili buka smanji na pristojnu razinu i da ne zvoni svakih 15 min) jer ovakva zvonjava zaista zna biti iritantna. I slažem se da ovo nema nikakve veze s tim da li je netko vjernik ili ne već o poštivanju čovjekovog prava na mir što ovaj gospodin nema kao i dosta drugih stanovnika trnovčice.
--
Neki dan je naš "uvaženi" i vrli svećenik u jednoj kući di je bio rekao da zbog pritužbi na zvona namjerno ih neće stišavati i gasiti,već da kome smetaju neka iseli iz Trnovčice.
Moje mišljenje je da nek on iseli u Poljsku od kuda je i došao,imamo mi i hrvata svećenika dosta.
Nek seli tamo i tamo tjera inat a ne ovde.
A ovi što im zvona ne smetaju, svi i tako žive u zadnjoj ulici tamo
prema Branovečini.
Nek dođu ujutro u ulicu pokraj crkve pa da ih vidim.
A i tako vjerojatno nerade nigdje pa mogu spavati po cjele dane i nemaju djece u kući
--
Preglasna su zvona, iritantna do bola, užas !
Ako se vjera dokazuje bukom i budjenjem ljudi - to nema nikakvog smisla. To je nasilje ! Buka koja stvara antipatije prema crkvi !
Nadam se da ce sto prije prestati !
--
Jedna sam od onih koji žive blizu Keruma i doista mogu reći da ne čujem zvona, ne znam je li razlog tome što mi soba gleda na suprotnu stranu od crkve ili što čvrsto spavam... :) A doma imam člana obitelji koji već ima problema sa spavanjem, i znam koliko to čovjeku može zagorčati život, a da se zvona čuju tako glasno i kod nas, vjerojatno bih i sama pokrenula sličnu inicijativu. No poanta je svega da nismo svi isti niti jednako otporni na vanjske podražaje, a ovo što se događa je čista fizika. Ne možete vrijeđati gospodina koji se žali na buku iz čiste obijesti i ponosa na svoja nova zvona, ako ona njega ometaju u obavljanju normalnih životnih potreba. Još pogotovo jer nije jedini kojeg ta zvona smetaju. Što se mene tiče, ta zvona mogu zvoniti i samo nedjeljom ili svaki dan prije mise, ne moramo ih sad toliko često upotrebljavati da bi nam se "isplatilo" što smo toliko uložili u njih. I ne mogu vjerovati da se svi komentatori koji su kao pravi kršćani mogu ovako nekršćanski i nedemokratski ponašati. Kršite osnovna pravila i temelje kršćanstva. Sram vas bilo.
Susjed, imate moju podršku.
Jedna kompilacija komentara vezanih uz buku crkvenih zvona u Trnovčici.
 
27.06.2012
U turističkom mjestu Sv. Filip i Jakov, crkvena zvona na novoj
crkvi zvone strahovito jako.
U neposrednoj blizini crkve nalazi se kamp i mnogo kućanstava kojima je jedini izvor prihoda iznajmljivanje apartmana.
Zar je normalno da zvona bude malu djecu i ljude željne odmora, koji pošteno plaćaju smještaj, u 6 sati ujutro? Strava...
Kome se mještani mogu obratiti, budući da svećenik odbija stišati barem ranojutarnja zvona, da se taj veliki problem mjesta riješi.
Ispada da su svi oni kojima smeta takva strašna buka, nevjernici i neprijatelji crkve.
Svećenik mahnito "mlatara" zvonima, rastjeruje turiste, poručuje onima koje to smeta da ne dolaze u mjesto, a svi samo šute i trpe...
Molim savjet što učiniti.
P.S. Inače sam vjernik, ali ovo je prevršilo svaku mjeru.
.
 
23.06.2012
.NAGRADNA IGRA
Snimi buku crkvenih zvona i osvoji poklon zvukomjer

Snimi zvučno oglašavanje crkve koje te uznemirava, izaziva nelagodu
ili psihološku napetost.

Video snimku pošalji privatnom porukom na Facebook stranicu:
www.facebook.com/CrkvenaZvona

Uz video napiši naziv i adresu crkve i termine kada zvoni.
Najbolji video dobija poklon: zvukomjer
 
11.06.2012
Onaj koji odobrava ovo nasilje, pretpostavljam da nije srca kamena.
Bojim se da je svoje srce ostavio ljudima i zemlji odakle dolazi.
Bog ga je obdario inteligencijom, šarmom, smislom za glumu, humor, osmijehom kada dobiva što želi, ali žao mi je što te Božje darove koristi za gomilanje materijalnih dobara. I nikad mu dovoljno.
Ovdje je naišao na plodno tlo i dobre ljude, a on im na ovako okrutan način uzvraća.
Hvala mu za probuđena jutra, hvala mu za svaki strah koji sije isticanjem svoje jakosti.
Trebao bi vjerovati da iznad svih njegovih titula, moćnih prijatelja i zakona postoji i ona Božja pravednost. Vjeruje li on u tu pravednost? Ima li zrno savijesti, klicu dobra?

Želim zahvaliti i svim onima koji vide, čuju i znaju što se događa, a šute. Šute jer se ne žele odreći vlastite komocije, vlastitog mira i komfora. Šute i pravdaju se da moraju biti tiho jer im hijerarhija, posao ili okolina tako nalažu.
.
 
11.06.2012
Dragim prijateljima i susjedima u Trnovčici,

- I ovaj smo se tjedan, nasilno i protiv volje, budili u ranu zoru!
- Neprirodno je i Bogu mrsko ovo što čini, ovih nekoliko
neuviđavnih pojedinaca!
- Ima li koga da nas zaštiti od terora, nekolicine nasilnika?
- Oni se brutalno iživljavaju prekidajući san starim i bolesnim
osobama, maloj nevinoj dječici, umornim i životnim nevoljama
iscrpljenim radnicima! Oni nemaju milosti ni za koga!
- A bilo bi lijepo i Bogu milo da su ti nasilnici učinili nešto
lijepo za svoje susjede, svoje pučane, koji bespomoćni vape
za mirom i nenasiljem!
- Bilo je krasno u nedjelju čuti propovjed jednog divnog, učenog i
bogobojaznog svećenika koji se svojim pučanima obratio
riječima koje je Isus uputio svim ljudima dobre volje: "Ne
iskrivljuj te vjeru obožavajući stvari umjesto Boga"
- Što će Bogu toliko nesnosne buke koja drugima nanosi bol???
- Bogu je draža molitva u tišini, mir u duši, iskreno suosjećanje s
nemoćnim starcima, nevinom dječicom, umornim majkama...
- Zar nebi bilo ljepše, da ti ljudi imaju bar malo mjere i ljudske
suosjećajnosti?
- Čemu toliko bahatosti i zloupotrebe materijalne moći???
.
 
06.06.2012
evo od mene jedan komentar..

Pokušat ću biti objektivan (iako nisam baš ljubitelj crkve)

Nikada nisam smatrao da zvonjava crkave može nekome smetati... kod mene se, vjerojatno kao i kod mnogih, radi o stvari navike...

Za ovu udrugu sam čuo i ranije preko medija i smatrao sam sve do sada da su nekakve picajzle, dosadnjakovići ili štatijaznam već što (ima nas svakakvih)

Prije ravno 10 dana (u nedjelju) oko 8 ujutro, bio sam na plaži ispred hotela Split (valjda se sad zove radisson blu) i doživio sam šok.

Zvuk crkvenih zvona bio je toliko jak i iznenadan da sam osjetio fizičku bol (vjerujte mi na riječ). Pogledao sam o čemu riječ i ustanovio da se radi o zvonima franjevačkog klerikata...

Kad sam došao kući pogledao sam na google earth kolika je udaljenost od mjesta gdje sam bio do klerikata (jer mi se učinio prilično daleko za takvu snagu zvuka). Radi se o 450 metara....to je prilično velika daljina. Istina, područje uokolo nije pretjerano naseljeno, ali nalazi se između dviju bolnica (novo rodilište npr je cca 250 m odatle, plućno i onkologija zasigurno dosta manje).

Jebote nije im lako...Huh?

E sad malo u obranu crkve. Kada se gradi nekakva crkva, vjerojatno nitko ne želi da zvona budu preglasna (možete li zamisliti da nekakav svećenik ili osoba iz crkvenih krugova prilikom projektiranja kaže "daj mi najjača moguća zvona - jebat ćemo im svima mater uokolo")? Koliko god ne volim crkvu, siguran sam da crkveni ljudi koji o tome odlučuju ne rezoniraju tako, nego žele zvona taman po mjeri - ni preglasna ni pretiha...

- Koji je onda razlog što neka zvona strahovito buče?

Vjerojatno je razlog što kod nas uopće nema stručnjaka za akustiku zvona, koji bi svojim savjetima pomogli projektantima ili sami projektirali takve sustave...Jednostavno ide se po odokativnoj metodi, ali iz predostrožnosti se uzmu /projektiraju/ veća zvona - nek se nađe. Moderni armiranobetonski zvonici mogu podnijeti zvona bilo koje težine, mogu podnijeti bilo kakvu frekvenciju ....uz to armirani beton bolje vibrira i odzvanja od tradicionalnih materijala i eto belaja....

Dakle, definitivno neka crkvena zvona mogu gadno sjebati čovjeka.....

Isto tako crkva bi mogla saslušati ljude koji se žale provjeriti njihove navode i pokušati smanjiti nivo buke ukoliko je zbilja preglasna...

Uz to, ne zaboravimo, i svećenici i časne sestre su ljudi i ukoliko je neka zvonjava preglasna - ona još više uništava i njihov sluh jer su najbliže izvoru.
 
04.06.2012
Dragi gospodine ja vam preporucam da si nadete neku drugu zanimaciju jer je vec proslo godinu dana.
Nisam se umorio i nemam namjeru stati.
 
01.06.2012
Preko trnja do mira u Trnovčici,

- Dug je i trnovit put do mira iskrenih boraca protiv: nasilne
zvonjave i bahatog zvonara!
- Svi oni zaslužuju najviše priznanje, pred svima treba skinuti kapu i
pokloniti im se do poda, jer se neustrašivo i bezpoštedno bore
za mir sviju nas!
- Ima li išta ljepše i hrabrije od ovoga što rade ovi hrabri vitezovi,
naši susjedi i sugrađani!
- Njima nasuprot stoji ,moćan, bahat i bezosjećajan lik, koji je
spreman ustrajati na ostvarenju cilja: ,neka me se boje, pa
makar me i mrzili!
- Svako jutro u 6h. nasilna buka zvona ,pokreće, lavinu nalagodnih
osjećaja, psovki i ružnih riječi!
- Tko to tako ,moćan, ustrajava u nasilju nad slabijima?
- Zar to nije strašan grijeh???

.
 
27.05.2012
OBJAVLJENI su novi stravični detalji desetogodišnjeg života u ropstvu u BiH danas 19-godišnje djevojke iz Njemačke po imenu Karla. Sad kad su bračni par Milenko i Slavica Marinković u pritvoru, njihovim se susjedima razvezao jezik o svemu onome čemu su svjedočili tijekom godina, a o čemu u strahu pred Marinkovićima nisu nikome ništa govorili.
izvor: index.hr

Uvijek je najlakše bilo okrenuti glavu. Hvala svim susjedima okrenute glave.

Izgleda da je cijela priča dobila epilog u vidu susjeda koji imaju zle jezike. Ni sam ne znam što je gore.
 
26.05.2012
Turizam je važan izvor prihoda za Hrvatsku, ali to ne znači da dolaskom turističke sezone prestaju važiti zakoni i propisi Republike Hrvatske.
Prekoračenja radnog vremena, ozvučene terase kao i žive svirke po teresama ugostiteljskih objekata su realnost turizma u Hrvatskoj.
Pri tome se turistički stručnjaci čudom čude kako se itko može žaliti na naš dobitni recept za turizam - buka, buka i što više buke.
izvor: Turistička sezona ukida zakone Republike Hrvatske

Bilo je dosta prigovora kako udruga ŽELIM MIRAN ŽIVOT ima jedini cilj utišavanje buke crkvenih zvona...

 
24.05.2012
"Možda stavim svoju sliku s pričesti ili krizme", odgovorio je Tomislav Karamarko na novinarsko pitanje hoće li u stranačkim prostorijama, nakon pobjede na internim izborima, fotografije Jadranke Kosor zamijeniti svojima. Odmah je, nakon zareza, naglasio da se šali i da karikira, ali šale i dosjetke s takvim (nužnim!) objašnjenjem nikad nikog ni najmanje ne nasmiju. Dapače, samo otkrivaju da govornik nema nešto osobito istančan smisao za humor.

Pa ipak, mene je ta Karamarkova doskočica zbilja nasmijala. U istoj mi je sekundi kroz glavu prošao onaj, sad već stari, vic o velikim i malim Hrvatima (mali su se krstili kao bebe, a veliki tek kao odrasli, nakon svibnja 1990.) a već u sljedećoj mi je sinulo: pa da, to bi bila baš sjajna ideja, to da svi članovi vodstva HDZ-a, i novog i svih prethodnih, donesu svoje fotografije s pričesti i krizme, pa da ih se uveća i objesi (fotografije!) u konferencijskoj dvorani stranke, ili barem razdijeli medijima, za one rubrike tipa "pogodite tko je ovo!". Pa da vidimo tko se to sve krstio, pričestio ili krizmao u maloljetnoj dobi, a tko tek nakon "ostvarenja tisućljetnog sna", ili nakon učlanjenja u HDZ!
ostatak zgodnog članka možete pročitati na nacional.hr
 
23.05.2012
Mislite li da znanost i religija trebaju koegzistirati u obrazovanju te mogu li se religiozni i znanstveni način razmišljanja izmiriti?

Ne mogu. Osobno mogu shvatiti da ljudi, kada još nemamo odgovore na velika pitanja, rješenja nalaze u vjeri. To je u redu, međutim u znanosti ne možete vjerovati, to je nekompatibilno. Možda možete biti dobar znanstvenik i istovremeno vjernik, mada mislim da je to malo shizofreno. U znanosti nema dogme, sve se može promijeniti već sljedeći dan. U religiji morate vjerovati u nešto apsolutno. To je po meni nekompatibilno. Ljudi su nesretni kada moraju živjeti s upitnikom pa traže odgovore u vjeri.
izvor: Religija i znanost nikako se ne mogu izmiriti

Što kaže znanost, da li je štetna buka crkvenih zvona? DA, ŠTETNA JE!
Što kaže vjera, da li je štetna buka crkvenih zvona? NEVJERNIČE!
 
05.05.2012
Do ljetnih temperatura neće trebati puno čekati pa ni do otvorenih prozora tokom cijele noći.

Ako ste stekli dojam da je zvonjava bila tiša preko zime, a da je sada jednako glasna kao i na početku, u pravu ste.
Objašnjenje je vrlo jednostavno, zvuk se brži širi na višoj temperaturi.
Brzina zvuka je 319 m/s na temperaturi od -20°C, dok je na +20°C ta brzina znatno veća, 343 m/s.
U literaturi se može naći da povećanje temperature za 1°C znači povećanej brzine zvuka za 0,5 m/s. 
27.04.2012
Psi laju, karavane prolaze.
Jedan o psima:
Pas kojeg uzmete s ulice i nahranite ga neće vas ugristi. To je osnovna razlika između ljudi i pasa

Jedan o upornosti:
I za odustati je katkad potrebna velika snaga, posebno upornim osobama

Jedan o religiji:
Viđam ljude koji se prepiru oko vjere, a čovjek bi rekao da se u isto vrijeme natječu ko će je se manje pridržavati

Jedan o većini:
Ludim smatraju onoga čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine


Kao što vidiš, nije teško nabaciti nekoliko citata i mudrih misli.

Promjene u društvu se odvijaju polako. Promjene zakona se odvijaju polako. Ako se promatra isuviše mali interval vremena može se dobiti dojam da nema promjena. Primjer je mala kazaljka na satu. Ako je promatrate 10 sekundi imate utisak da ta kazaljak stoji. Međutim, ako je gledate 10-ak minuta, uočiti ćete da se kazaljka kreće, da ne stoji kako ste na početku dobili dojam.

Ljudima treba vremena da bi postali svjesni štetnosti buke za njihovo zdravlje. Niti jednog zagađenja ljudi nisu bili svjesni istog trenutka kada se pojavilo. Povijest je pokazala da i kada su postali svjesni štetnosti određenog zagađenja, iz raznih interesa se štetnost skrivala, namjerno umanjivala ili negirala.

Buka crkvenih zvona nije iznimka. Znanost i medicina su rekli svoje, buka je štetna za zdravlje ljudi. Štetnost buke se ne manifestira samo kao gubitak ili oštećenje sluha nego kao niz indirektnih učinaka: remećenja sna, poremećaj koncetracije i pamćenja, razdražljivost, pad radnog učinka, stres, nesanica, povišen krvni tlak, tjeskoba, depresija, utjecaj na živčani sustav, poremećaj probave i seksualne funkcije, kronični umor.

Sada samo treba vremena da ljudi postanu svjesni tih činjenica.
 
25.04.2012
jebem vam mater govnarsku auta vam ne smetaju uvatili ste se crkve smeta vam zvuk zvona kako vas nije sramota zvona su zvonila i uvjek će zvoniti ,najbolje bi bilo da se naučite krstit i boga molit ako to neznate zalipite petokraku na čelo i bacite se s najviše zgrade govnari komunistički
.
 
24.04.2012
Želim ukazati na problem buke uslijed zvonjenja crkve Sv. Kvirin u Sisku. Naime zvono ove crkve oglašava se svakih 15 minuta od 0 - 24, i to jednom za 15 min., dva puta za pola sata, tri puta za 45 min, i četiri puta plus broj sati u puni sat. U 6 sati u jutro pored toga zvono crkve zvoni još 180 puta. To je neizdrživa buka, maltertiranje ljudi po noći bili oni vjernici ili ne.
U ova stresna vremena čovjeku kojem je najviše potreban mir po noći koji na području kvarta Zeleni Brijeg u Sisku ne može ostvariti.
.
 
23.04.2012
Međunarodni dan zaštite od buke – 20. travnja

Izloženost buci izravno oštećuje zdravlje

Izloženost intenzivnoj buci izravno utječe na oštećenje sluha, dok neizravno buka utječe na zdravlje mnogih organa i tjelesnih sustava kao što su živčani i krvožilni, probavni te hormonski sustav. Također, buka dovodi do metaboličkih i endokrinoloških poremećaja u organizmu.

Buka, ovisno o njezinom frekvenciji, izaziva umor i smanjenje radne sposobnosti, ometa obavljanje svakodnevnih poslova te odmor i san.

Kako bi se zaštitili od buke, Hrvatski zavod za javno zdravstvo savjetuje da se vremenski ograniči rad izvora buke te redovito održavaju uređaji koji stvaraju manju buku. Nužno je prostorno odvajanje izvora buke, njihova izolacija i ugradnja prigušivača te lokalna izolacija.

No svaki građanin može i sam pridonijeti zaštiti od buke tako da , primjerice, u stanu ne hoda u klompama, ne pušta preglasnu muziku, posebice u noćnim satima, i kupuje kućanske uređaje koji su manje bučni.

S obzirom da je problematika buke okoliša izravno vezana uz štetni utjecaj na zdravlje ljudi, za tu je problematiku nadležno Ministarstvo zdravlja, te unutar njega Uprava za sanitarnu inspekciju koja provodi nadzor nad bukom, u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke.

Ministarstvo zdravlja krajem 2011. godine započelo je i s provedbom projekta financiranog u sklopu predpristupnog programa Europske Unije IPA 2009, pod nazivom „Tehnička pomoć za razvoj Nacionalne strategije za zaštitu od buke“.

Cilj projekta je pružiti potporu Republici Hrvatskoj u usklađivanju sa Direktivom 2002/49/EK - Direktiva o buci okoliša, na temelju koje će se izraditi Nacionalna strategija i Akcijski plan zaštite od buke.
izvor: miz.hr

Međunarodni dan zaštite od buke – 20. travnja

Izloženost buci izravno oštećuje zdravlje
 
20.04.2012
Stanovanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Zdravo stanovanje treba osigurati mentalne, emocionalne, fizičke i socijalne preduvjete vezane za zdravlje, sigurnost, higijenu, komfor i privatnost.
Od stambenog prostora očekujemo sigurnost i mir za počinak (spavanje), ali i opuštanje kada to poželimo.

Ne stoji usporedba buke u stambenom prostoru s bukom na koncertu ili derneku, to bi trebalo biti jasno kada se sagledaju osnovne činjenice sa stajališta zadovoljavanja potreba - mir i odmor nasuprot zabave.

Svakodnevna jutarnja buka crkvenih zvona neosporno remeti san. Čak i ako se netko ne probudi, on će zbog buke iz faze dubokog sna prijeći u san koji ne pomaže tijelu da se kvalitetno odmori odnosno potpuno opusti. To doprinosi raznim oboljenjima, osobito srca i krvožilnog sustava.

Sve crkve ne zvone jednako glasno niti imaju jednako velika zvona, npr. u Trnovčici su 4 zvona ukupne mase 2245 kg.
Zvuk se širi prema svojim zakonitostima.
Zvona su pojednostavljeno kuglasti izvor zvuka. Za kuglasti izvor (bez refleksije i bez apsorpcije - idealan izvor) vrijedi da razina zvučnog tlaka opada za 6dB za dvostruku porast udaljenosti.
Dao si primjer 500 i 4000 metara udaljenosti od zvona. Ti na 500 metara ćeš subjektivno čuti zvona 3x tiše od onoga na 100 metara (-15dB), a na 4 kilometra ćeš ih jedva zamjećivati (-120 dB).

Kod zvučnog tlaka, svakih 10 dB je subjektivno DUPLO glasnije. Znači 50 dB je duplo glasnije od 40 dB, a 60 dB je ČETIRI puta glasnije od 40 dB.

Za one koje žele saznati više mogu pogledati Osnove zvuka.

Crkvena zvona proizvode učestalu impulsnu buku i kratkotrajnu buku. Implusna buka je trajanja do 1 sekunde - svaki udarac zvona. Vjerska zvonjava je uglavnom trajanja do 2 minute - učestala kratkotrajna buka.
Na takvu buku se organizam teže adaptira (navikavanje na buku nije moguće!) nego na trajnu buku.

Meni je žao što nisi pročitao moj prethodni odgovor jer bi u njemu vidio da nitko ne traži zabranu zvona niti zabranu vjerskog zvonjenja. Traži se utišavanje, zvonjenje u prikladno vrijeme (ne prije 7 ujutro) i ukidanje zvučnog označavanja vremena.

(post iz teme na forum.hr-u)
 
18.04.2012
Epilepsija je vrlo kompleksan poremećaj rada mozga i nikako se ne može reći da je naše znanje potpuno. Ali može se reći da dovoljno znamo da u najvećem broju slučajeva epilepsiju možemo uspješno liječiti, te da se provode brojna istraživanja koja svakodnevno proširuju naše znanje.

Što se tiče buke i epilepsije, ona se najbolje može povezati s takozvanim refleksnim epilepsijama. Dok su kod većine oboljelih napadaji iznenadni i ne mogu se povezati s nekim vanjskim podražajem, kod refleksnih epilepsija napadaj je uglavnom provociran nekim "vanjskim" događajem. Najčešće su tzv. fotosenzitivne epilepsije, kad neki vidni podražaj, npr. bljeskanje u disko-klubu dovede do napadaja. Ali mogući su i drugačiji podražaji, npr. iznenadni zvuk zvonjenja telefona ili drugi nagli zvučni podražaj. Ako se takva refleksna epilepsija dijagnosticira, onda je uz liječenja tabletama potrebno i izbjegavati podražaje koji mogu provocirati napadaje.

Buka se može povezati s epilepsijom i na drugi način. Npr. život u prevelikoj buci djeluje kao kronični stres, a to može negativno djelovati i na epilepsiju.
izvor: C/P mail neurologa
 
16.04.2012
Poštovanje,
redovito nas iz sna zorom budi zvonjava sa Župe Bezgrješnog Srca Marijina(Jordanovac, Zagreb). Živimo pol km udaljeni od crkve i buka je nesnosna. Zvona daleko preglasna i predugo zvone često. Umorni smo od toga da nam remeti san,a zbog tog smo razdražljivi na svaki zvuk zvona te crkve.

Pozdrav
.
 
13.04.2012
Pitajte bilo koju majku - plač njenog djeteta, a pogotovo vika i smijeh nije i ne može biti buka.
Pitajte bilo kojeg muzičara - on stvara glazbu, ne buku bez obzira da li je vokalist, gitarist, basist, bubnjar ili npr. pijanist.
Svaki istinski motociklistički zaljubljenik će reći da je zvuk njegovog motocikla glazba, ne buka.
Takav stav (uglavnom) ima i svaki župnik prema zvonjenju njegove crkve i svaka religiozna osoba prema zvonjenju crkve njegove religije.

Problem buke nije od jučer. Štetne posljedice su poznate već jako dugo. Prije stotinjak godina Robert Koch je rekao "Doći će dan kada će se čovjek boriti protiv buke kao što se borio protiv kolere i kuge". BTW, on je 1905. godine dobio Nobelovu nagradu za otkriće uzročnika tuberkuloze.

Siguran sam da je Crkva jako dobro upoznata sa štetnim učincima buke, pa tako i buke crkvenih zvona. Prijeteći prst na misi prema onima koji pričaju i ometaju druge nije rijetkost. Tokom nedavnog posjeta pape Kubi rečeno je da kubanski vjernici imaju pravo biti blizu pape, ali bez uznemiravanja.

Iz kojeg razloga Crkva ne želi korigirati svoj stav prema zvonjenju pa tako i odnos prema ljudskom zdravlju je samo njima poznato.
Možemo samo nagađati.
 
12.04.2012
Razlika u brzini i stepenu adaptacije na buku ne znači da je djelovanje buke, naročito ako duže traje, bez štete za organizam. Adaptacija na buku je, u suštini, psihološka pojava koja se manifestuje u neobraćanju pažnje na izvor buke ili, pak, u negiranju njenog uticaja. Osoba kojoj buka manje smeta nije osoba koja je i stvarno izvan štetnog djelovanja buke.
izvor: scribd.com

Adaptacija na buku je psihološka pojava koja se manifestira u neobraćanju pažnje na izvor buke ili u negiranju njenog uticaja.
 
10.04.2012
Mazohizam je psihička poremećenost koja rezultira sklonosti osjećanja zadovoljstva prilikom izloženosti fizičkoj boli ili poniženju. Osoba-e sklona -e mazohizmu naziva-ju se mazohist -i .
Pojam mazohizam je znanstveno prvi put 1886. godine upotrijebio njemački psihijatar i specijalist sudske medicine dr. Richard von Krafft-Ebing, prema austrijskom piscu Leopoldu von Sacheru-Masochu koji je u više djela opisao takve odnose prema ženama (npr. u noveli "Venus im Pelz", 1870. g.)
Mazohisti su za društvo manje opasni od sadista.??

Sadizam je neprirodno ponašanje gdje se zadovoljstvo postiže nanošenjem boli drugoj osobi (npr. bičevanjem ili ponižavanjem). Riječ je nastala po markizu de Sadeu, razuzdanom psihopatu i romanopiscu.

Moć se najčešće legitimizira (opravdava) i ostvaruje pomoću vlasti i to putem institucionalne strukture i sile kojom ova raspolaže. Odatle je i nastala potreba da se ogranići kako institucionalna tako i pojedinačna moć.
izvor: dio posta na forumu croportal.net
 
07.04.2012
Na ovakvu besmislicu nisam još naišla.Kamo sreće da su nam crkvena zvona jedina buka.
Problem je u čovjeku kojemu je melodija zvona buka.Naravno da se ne radi o buci, sljedeći korak je da vam zvonici i crkve zastiru pogled a križ šteti probavi.
Vaše djelovanje je zagađujuće, širite mržnju prema vjeri.
Pozdrav,
Možete to nazvati kako želite, ali u osnovi radi se o borbi protiv zagađenja, borbi za zdraviji i mirniji život bez stresa kojeg izaziva buka.

Ovo je jedna od definicija buke:
Buka je svaki zvuk koji može uzrokovati uznemirenje, nelagodnost i psihološku napetost osobi koja joj je izložena, ili svaki zvuk koji može uzrokovati stvarnu fiziološku ozljedu osobi koja joj je izložena, ili fizičko oštećenje na građevini koja joj je izložena.

Sigurno se pitate zašto "jedna od", zar ne postoji samo jedna definicija buke?
Buka se ne može definirati jednoznačno i sveobuhvatno. Buka ima matematičke, akustičke, elektromagnetske, društvene i zdravstvene aspekte. Također, jedna definicija ne može pokriti sve te aspekte i biti prikladna u svakom slučaju i za svaku namjenu.

Osjećaje koje meni imputirate načešće sam nalazio kod osoba koje su naglašeno isticale svoju religioznost. Istovremeno, kod tih istih osoba nisam nalazio ni trune ljudskosti, razumijevanja i tolerancije.
 
04.04.2012
Buka crkvenih zvona video 2

 
31.03.2012
Iskoristio sam mogućnost postavljanja pitanja Vladi RH - PITAJ PREMIJERAIsti sam video postavio i na novu facebook stranicu JK (to je Jadranka Kosor za neupućene).

 
27.03.2012
 
16.03.2012
"Općepoznata je činjenica da su najveći zločini u povijesti čovječanstva provedeni zakonito..."
Ako vas zanima tko je to rekao, potražite u ovom tekstu: index.hr

Na sastanku u Mjesnoj samoupravi više se puta spominjalo kako je sve po zakonu što se tiče zvonjave i da je to u redu.
Na žalost, kao što kaže gornji citat, zakon ne garantira pravdu i pravednost. Niti jedan zakon ne može učiniti da štetno djelovanje buke sa i iz vjeskih objekata nestane. Niti buka katoličkih zvona nije nikakva iznimka. To što kod nekoga izaziva prividnu ugodu ne znači da nema štetnog djelovanja.

Treba li se bojati štetnog djelovanja buke crkvenih zvona?
SVAKAKO!
Štetno djelovanje buke crkve u Trnovčici pokazati će svoje simptome za nekoliko godina jer organizam se ne može priviknuti na buku. Organizam se stalno bori protiv svih štetnih djelovanja iz okoline, pa tako i buke. Da, organizam se bori i protiv buke crkvenih zvona jer je to za organizam mehanička energija kao i svaka druga.

Ta ugoda ili "ugoda" se može usporediti sa primjerom:
• netko obožava Ronhill Rich dok mu je npr. Filter 160 odvratan
• netko obožava Coca Colu dok mu je npr. Sprite odvaratan


Neupućeni ljudi smatraju da buka može uzrokovati jedino gubitak ili oštećenje sluha.
O, kako su samo u krivu.


Nastavak slijedi.
 
16.03.2012
Na poziv g. Matića, izložio sam problem buke crkvenih zvona u Trnovčici pred članovima Vijeća mjesne samouprave Trnovčica.

Kako utisaka ima dosta, moram sve to pripremiti i napisati.
 
15.03.2012
Ovome je prethodio razgovor s župnikom koji je izveo igrokaz za široke mase urlajući kako me se boji te razgovor s nekim meni potpuno nepoznatim likom koji je prijetio pa sam rekao da sačeka da odem po diktafon ili kameru. Naravno da su se i župnik i taj lik sakrili, pojavio se treći koji je čekao.

 
14.03.2012
Još dvije crkve za koje sam dobio pritužbu na nasilje bukom crkvenih zvona:

• Zagreb, crkva u ulici Gjure Deželića

• Našice, Velimirovac
 
10.03.2012
Drugi problem je u tome što subjektivni naglasak na neželjenom zvuku može dovesti do optuživanja žrtve - kao da buka nije isto što i druge vrste onečišćenja. „Ako ti se ne sviđa, odseli se.“ „Ti biraš živjeti blizu zračne luke (autoputa, željezničke pruge, staze za utrke i sl.) stoga ne traži suosjećanje od drugih.“
Zamislite da kažete ljudima u čijoj blizini se prolila neka toksična kemikalija ako im se ne sviđa to što se dogodilo, da se slobodno mogu odseliti. Da se buka smatra stvarnim ili objektivnim onečišćenjem, naglasak bi bio na onome koji zagađuje bukom, a ne na onome koji je njome zagađen.
izvor: Buka je zagađenje

Zamislite da kažete ljudima u čijoj blizini se prolila neka toksična kemikalija ako im se ne sviđa to što se dogodilo, da se slobodno mogu odseliti.
 
07.03.2012
Nećemo valjda sad svi koji se prisilno budimo u 6 biti proglašeni bolesnima ? Ja više ne vjerujem sama sebi kad me zvona probude u 6 čak i kroz zatvorene prozore. Što bi sad trebalo početi sumnjati jesam li za bolnicu. Da, da sve sami duševni bolesnici opčinjeni zloduhom žive baš oko crkvi.
O kako je to lijepo - svakodnevno gaziti po svom bratu, proglasiti ga ludim, slati ga na liječenje i pri tome glumiti pravednika, mirno spavati.
Ima toga ima, sve dok je dovoljno poslušnika.
.
 
07.03.2012
Dakle, "Jedan moj profesor govorio je: bolesni u bolnicu - ludi u ludnicu!"

Jao si ga nama uz takve profesore i njihove učenike. Profesor bi morao znati da je i ono što se kolokvijalno naziva ludnicom također bolnica, mjesto za liječenje psihičkih bolesnika, kolokvijalno rečeno ludih. No ovaj to profesor očito ne zna, pa stoga ni njegov učenik. Kaptol se ne mora brinuti zbog kvaliteta svog personala dokle god ga svim silama podržava vlast bez obzira na političke boje kojima se ukrašava.

S pravom je Građanska akcija pred Banskim dvorima istaknula poruku »Da smo htjeli da dajete Crkvi, glasali bismo za HDZ«.
.
 
06.03.2012
Ocito bi neki trebali ici na psihijatriju! To s bukom zvona isto je kao sto je nekima pricest kalezom bilo pice i bilo nedozvoljeno za vozace. Zasto ne ustaviti autobuse da voze nocu? Avione? Jedan moj profesor govorio je: bolesni u bolnicu - ludi u ludnicu! Ocito ima i pametnijih poslova od gubljenja vremena oko buke zvona!
Ovo je jedan od odgovora koji sam dobio na poslani dopis.
Zabrinjavajuće je da je autor ovih riječi urednik jednih katoličkih novina. Fratar!
Toliko gnjeva i srdžbe prema neistomišljenicima...
Usuđuje se prozivati ljude! Pogledajte vi taj odabir riječi - psihijatrija, bolnica, ludnica...

I ta osoba radi u katoličkim novinama???
Ovakve riječi više govore o onome tko ih je rekao nego kome su upućene.

Kaptol ima ozbiljnih problema s personalom.
 
03.03.2012
Gdje pravednost započinje?
Kod kuće, kad s drugim postupamo obzirno i s poštovanjem.

Francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumanna jednom su pitali zašto se nije oženio.
"Prije mnogo vremena", odgovorio je, "kada sam se jednom vozio podzemnom željeznicom, slučajno sam stao na nogu jednoj dami. Prije no što sam se uopće mogao pokušati nekako ispričati, ona zakriješti na mene: Glupane, zar ne možeš gledati gdje udaraš nogama? Zatim me pogleda, sva pocrveni i poviče: Oh, oprostite dragi gospodine, mislila sam da je to moj muž."
Izvor: Učiti od života, Pierre Lefevre
 
03.03.2012
Ja da sam nepravedan!
To se vrlo često čuje: od učenika kad je riječ o ocjenama; od nogometaša kad grde linijskog suca; od činovnika kad primaju konačni obračun.
Valja se čuditi kako je svatko protiv nepravde, dakle za pravednost!
Pravednost se ne očituje samo u pravednom postupku prema nama, nego i u pravičnosti prema drugima, prema svakom pojedincu.
Nije li to uistinu nešto lijepo?
izvor: Učiti od života, Pierre Lefevre
 
02.03.2012
U Udrugu se javila gospođa koja ima problem s roktanjem svinja u susjednom dvorištu.
Nakon pritužbe, susjed je iz inata kupio još nekoliko svinja kako bi roktanje bilo još glasnije, a život susjede još mizerniji.

Na to sam joj rekao da ja nemam problem s roktanjem svinja, ali imam sa bukom crkvenih zvona.
Vjerojatno ste čuli za slučaj "Tvornica". Susjedi Tvornice imaju problem s preglasnom glazbom.
 
28.02.2012
...ne da idemo prema talibanstvu ili nekakvoj fundamentalističkoj i srednjovjekovnoj državi, nego da razvijamo građansku državu na etičkim i moralnim načelima.
izvor danas.net.hr

Je li i stalna buka crkvenih zvona u Trnovčici dio indoktrinacije o kojoj priča don Ivan Grubišić?

Zašto se u Trnovčici pokušava agresivno nametnuti važnost crkvenog zvonika kada je dobro poznato da njegova visina pokazuje samo veličinu nečijeg ega?

Vraća li se Trnovčica zaista u srednji vijek?
Ili se već vratila?
 
26.02.2012Za one koji se žele učlaniti u udrugu ŽELIM MIRAN ŽIVOT
učlanjenje ŽELIM MIRAN ŽIVOT

Za one koji žele pomoći u prijevodu stručnih članaka sa engleskog na hrvatski jezik
potreban prijevod
 
24.02.2012Jesi li pročitao ovu ili neku drugu knjigu don Ivana Grubišića?

Zašto ga napada Crkva?
Zato što ga nije strah reći što misli. I to govori već dosta dugo.
Zato što se zalaže za prava čovjeka i zato što uporno govori da je čovjek ispred Crkve.
Protivi se Crkvenom licemjerju.

Svakako pročitajte.

 
20.02.2012
HIMNA DON ZVONKU (2)

Slab bi pjesnik bio, moram priznat sebi,
Ako još koju Himnu napisao ne bi.
Od himne zadnje prošlo je 73 dana,
i dalje glasno zvone - krvari stara rana.

Na stranici ŽMŽ zanimljivih naslova ima,
Al u njima mi stvarno nešto ne štima.
Ljudi kažu gdje ima vatre ima i dima,
Mislim da cijeloj priči nedostaje rima.

Kratica ŽMŽ znači: Želim miran život ili tako nešto,
Bolje bi bilo: Župnik mrcvari župljane – rečeno vješto.
Imamo li u Trnovčici doživotnog župnika?
Vodila se u našem kvartu neka žustra spika.

Debele kože i tvrde šije je ovaj porijeklom Slaven,
Umjesto dehonijanskog srca nalazi se hladni kamen.
Papa Slaven postidio bi se ovog duhovnog sina,
Jer nepopustljivost i tjeranje inata mu je vrlina.

U ŽMŽ ne želim nikom oči mazat,
Obrazložit ću što time hoću kazat.
Zbog pritužbi na zvona namjerno ih neće stišavati
– rekao u nekoj kući,
Neka se iseli iz Trnovčice – ako ga to stvarno muči.

Duhovnost neku valjda tjera, sa više od 70 dba,
Metodama sličnim koristila se dobro znana Udba.
Samo diktator obasjan je kultom ličnosti i autoritetom,
Onemogućio stišavanje zvona zabranom odnosno vetom.

Jel don Zvonko boss „selendre“, de facto monarh,
On je kao Idi Amin i Fidel Castro, pljunuti oligarh.
Pouka „Kule babilonske“ je da Bog ne voli pokazivanje moći,
A Kralj Siromaha reče: Borite se da možete kroz uska vrata proći.

Jednom na kraju mise rekao župljanima da ih sve voli,
Drvo se po plodovima prepoznaje! Samo im pamet soli.
Naš velečasni Zvonko sad ovo čita i bijesan je ko ris,
Što ja mogu kad je to zadnjih mjeseci njegov životopis?

Kad ozbiljno ne shvaća pritužbe nego tjera volju svoju,
Pucketat ću prstima i napisat ću opet još Himnu koju.
Ako ne skuži što je pisac htio reći i ako ne savine pleća,
Lupit ću desnom šakom u lijevi dlan i osvanut će Himna treća.
.
 
20.02.2012
Ovaj video prikazuje spektralnu analizu buke crkvenih zvona u Trnovčici.
Obratite pažnju na 300 Hz i 500 Hz. Buka nižih frekvencija koja prolazi kroz zatvorene prozore. 
17.02.2012
Doživotni predsjednik ili predsjednik bez ograničenja trajanja mandata je šef države koji vlada do smrti.

Najčešće je to diktator obasjan autoritetom i kultom ličnosti. Može biti i legalno izabran.

On je de facto monarh.

Izvor hr.wikipedia.org

Kao što vidite, istaknuti doživotni predsjednik je bio i Josip Broz Tito.
Ili npr. Idi Amin u Ugandi.


Imamo li u Trnovčici doživotnog župnika?

 
17.02.2012
 
08.02.2012
Je li i ovaj sajt za brobu protiv buke kao i ZMZ ili samo protiv zvona na crkvi? Na ZMZ se ne moze pronaci kontakt-forma, pa...

Sto napraviti s nekim tko ostavi "klopotec" da bukom tjera ptice, izvrijedja susjeda koji se zali na buku i onda dize halabuku radi kazne? Kao, drugima ne smeta, samo se jedan koji zivi pored klopotala zainatio...

http://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-klopoteca-koji-tjera-ptice-vinograda-uvjetno-osuden-clanak-374316
Buka je sve veći zdravstveni problem. Slaba informiranost o štetnim učincima i marginalizacija dovela je do toga da se problemu buke ne daje pozornost koju objektivno zaslužuje.

Buka se na mnogim razinama tretira kao subjektivni zagađivač, a problem buke se prikazuje kao osobni problem pojedinca. To je naravno potpuno pogrešno jer je buka javnozdravstveni problem, a ne problem pojedinca.


Osobe koje bukom teroriziraju (maltretiraju) druge ljude su sebične, narcisoidne i tvrdoglave.
Sebičan - nisu važni ljudi i njihovo zdravlje, bitan je urod i financijski dobitak
Narcisoidan - valjda ja na svoj grunt mogu staviti klopotec i meni nitko ništa ne može, moj je grunt, moj je klopotec
Tvrdoglav - s takvim ljudima se ništa ne može riješiti razgovorom jer tvrdoglavo zastupaju svoju stranu bez obzira na posljedice koje će kad-tada doći

 
02.02.2012
Poštovani,

počet ću s citatom:

"Buka je svaki zvuk koji može uzrokovati uznemirenje, nelagodnost i psihološku napetost osobi koja joj
je izložena, ili svaki zvuk koji može uzrokovati stvarnu fiziološku ozljedu osobi koja joj je
izložena, ili fizičko oštećenje na građevini koja joj je izložena."


Kao katolici, upoznati ste sa činjenicom da svaka katolička crkva u Hrvatskoj koristi zvona za zvučno oglašavanje. Česti su slučajevi gdje se crkvena zvona zloupotrebljavaju za preglasno i prečesto oglašavanje jer ne postoji zakonska regulativa za njihovu upotrebu.


Najčešće pritužbe ljudi mogu se svrstati u slijedeće kategorije

1. Jutarnje Pozdravljenje
Oglašavanje između 5 i 7 sati ujutro, razinom buke između 70 i 90 dB(A) prekida san koji je prijeko potreban organizmu za normalno funkcioniranje. San je najčešće bespovratno prekinut, nastavak spavanja nije moguće.


2. Nedjeljna zvonjava
Dan predviđen za odmor pretvara se u dan crkvene zvonjave. Kako je velika većina misa prije podne, zvonjave su od ranog jutra jer se zvone i Pozdravljenja. Razina buke poziva na misu dosežu 90 dB(A).


3. Dnevna Pozdravljenja
Razina buke od 70 do 90 dB(A) remeti san najmlađima kao i osobama koje rade u smjenama. Svakako ne treba zaboraviti na osobe narušenog zdravlja.


4. Satni i kvaratni otkucaji
Pritužbe na satne i kvaratne otkucaje odnose se na dekoncentraciju i iritaciju. Raditi precizan posao ili posao koji zahtjeva koncentraciju uz takve otkucaje je otežano ili čak nemoguće. Ometanje u trenucima odmora kao i spavanju su također predmet pritužbi. U toku dana se zvono oglašava po 65 puta ili više. Razina buke takvih otkucaja je do 68 dB(A).


Buka zvona je višestruko dokumentirana i može se pogledati na www.youtube.com/CrkvenaZvona


Vaše Društvo čine visoko obrazovani djelatnici u zdravstvu te ovim putem tražimo stav kako navedena buka utječe na zdravlje, koncentraciju i općenito kvalitetu života ljudi koji su suočeni s tom bukom,
po skupinama:
• djeca, djeca s poteškoćama u razvoju, hiperaktivna djeca
• đaci i studenti
• osobe treće životne dobi
kao i
• osobe koje rade u smjenama (medicinske sestre, liječnici, vozači,...)
• osobe narušenog zdravljaSadržaj ove poruke biti će objavljen na:
- web stranici udruge ŽELIM MIRAN ŽIVOT www.zmz.hr
- web stranici www.crkvena-zvona.com
- forumu www.forum.hr
- forumu www.net.hr
- forumu www.badgerella.com
- facebook stranici www.facebook.com/CrkvenaZvona


Hvala i svako dobro


Dražen Trnski, predsjednik udruge
ŽELIM MIRAN ŽIVOT
Otvoreno pismo udruge ŽELIM MIRAN ŽIVOT Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu.

izvor: zmz.hr
 
29.01.2012
Nedavno smo doselili u blizinu crkve Sv. Obitelji. Vidim da već ima pritužbi zbog ovoga. Zanima me da li postoji mogućnost organiziranja peticije da se ovo zaustavi, jer da je to zvonjenje jednom već 100-150 puta svakog puta kada zvoni
.
 
26.01.2012
Dragi članovi pastoralnog i ekonomskog vijeća župe u Trnovčici

Ante
Barbara
Branko
Eda
Ivan
Ivica
Jelena
Luka
Marija
Marijan
Marijana
Mijo
Ojdana
Slavko
Stipe
Stjepan
Tomislav
Zdenko


Župnik je obećao da će razgovarati s vama o problemu buke crkvenih zvona u Trnovčici. Jeste li razgovarali o tome? Ili mi je župnik dao lažno obećanje?
Ako ste ipak razgovarali, može li se znati što je zaključak tog razgovora?

Znate i sami da je samo dvoje ili troje vas u užem krugu oko crkve u Trnovčici. Neki od vas odlaze na posao prije 6:00, kada ostatak župljana želi i dalje mirno spavati i odmoriti se za nadolazeći dan ili odmoriti se nakon odrađene noćne smjene. Trnovčica je nekada imala mir, sada više nema. Glasna Pozdravljenja i glasni otkucaji sata to sprječavaju.


Znate gdje sam. Slobodno navratite.

ŽMŽ
 
24.01.2012
JAVLJAM SE IZ SPLITA. ŽIVIM U KVARTU TRSTENIK A CRKVENO ZVONO SA CRKVE IZ KVARTA MERTOJAK ME DOVODI DO SUZA. VJERNIK SAM, MOLIM SE I VJERUJEM ALI SAM U 7 SATI UJUTRO SVAKE SUBOTE I NEDJELJE BIJESNA I OGORČENA I NEMOČNA. BOLUJEM OD TEŠKE DIJAGNOZE I ČESTO DO JUTRA NE MOGU SPAVATI A ONDA KAD ZASPEM CRKVENO ZVONO VJERUJTE I "MRTVE" DIŽE IZ KREVETA. ZANIMLJIVO JE TO DA SE SAMO TO JUTARNJE ZVONO VIKENDOM TAKO ČUJE. INAČE SU OBA OVA KVARTA MIRNA I TIHA JER SU NA RUBNOM DIJELU GRADA. ISTO TAKO MI NIJE JASNO KAKO LJUDI KOJI ŽIVE OKO TE CRKVE A SVE SU STAMBENE ZGRADE MOGU TRPITI TU BUKU? ZAR U TIM ZGRADAMA, STANOVIMA NEMA MALE DJECE, STARIH BOLESNIH LJUDI, LJUDI KOJI RADE I KOJIMA JE POTREBAN ODMOR ILI JE NJIHOVO LICEMJERJE VEČE NEGO BUKA KOJOM IH MALTRETIRA NJIHOV SVEČENIK. U RAZGOVORU SA LJUDIMA U KVARTU KOJI SU ISTOG MIŠLJENJA DOŠLA SAM DO ZAKLJUČKA DA ĆE "VJERNICI" U CRKVI KLIMATI GLAVOM A KAD IZAĐU VANI ONDA POTIHO "SVAŠTA" GOVORE! ZAR SE BOJE? KOGA? JA SE BOJIM BOGA ALI SE NE BOJIM KAZATI DA MI SMETA MALTRETIRANJE.
.
 
24.01.2012
Mislio sam da sam jedini kome smeta buka crkvenih zvona!
Moji poznanici su to objasnili mojim ateizmom i ne slaganje vjerom.
Stanujem u Rovinju u starom gradu (na Monte) mir ,tišina idila ,a
onda užasna buka zvona crkve svete Eufemije pomješane sa uplašenim graktanjem galebova sve to počinje u 7 ujutro!
Pomozite!!!!
.
 
24.01.2012
Bili smo u nedjelju na dječjem rođendanu u jednom restoranu gdje je svirala živa glazba. Ko za vraga, naš su stol smjestili u blizinu bine i glazba je zbilja bila nemoguće glasna, jedva sam mogla razgovarati s frendicom pored sebe. Moje dijete je bilo super, lijepo je jeo, bio krajnje pristojan, da sam se čudila jer ga inače brzo zgrabe "crvići".

Međutim, čim je počela glazba, začepio je rukama uši, rasplakao se i pobjegao iz sale. Nije htio unutra sve dok ga nismo uvjerili da su prestali svirati. I opet je bilo OK dok se bend nije vratio. Ja sam se skoro rasplakala s njim. Zapravo nije u pitanju strah nego užasna nelagoda zbog buke. A rekao mi je i da ga ne bole uši nego da mu samo smeta.

Kad se osvrnem unatrag, da slično je reagirao kad sam ga odvela u kino. Foršpan je bio tako glasan da je začepio uši i mislila sam da ćemo morati van. Na sreću, dalje se intonacija filma malo primirila i ostali smo. I lani je pobjegao iz crkve s jednog vjenčanja jer su mu orgulje bile preglasne.

Je li to normalna ili ipak malo pretjerana reakcija? Mislim, ni ja ne volim buku, ali ipak... Inače Miha spada u onu već x puta spominjanu kategoriju vrlo inteligentne, ali hipersenzibilne djece. Zapravo, prilično je meditativni tip, u stanju je dulje vrijeme npr. samo sjediti u travi i upijati, bez ikakve potrebe za društvom ili nečim drugim.
izvor: roda.hr
 
21.01.2012
Citiram definiciju buke:

"Buka je svaki zvuk koji može uzrokovati uznemirenje, nelagodnost i psihološku napetost osobi koja joj je izložena, ili svaki zvuk koji može uzrokovati stvarnu fiziološku ozljedu osobi koja joj je izložena, ili fizičko oštećenje na nekoj građevini koja joj je izložena. "

Zadnji dio definicije koji govori o mogućnosti fizičkog oštećenja građevine bukom objašnjava zašto buka crkvene zvonjave nije i jača nego što je naokolo bilježiš: oni koji kontroliraju zvona itekako skrbe za materijalna dobra Crkve. Konačno, iz Biblije znaju kako su bukom srušene zidine Jerihona.
.
 
20.01.2012
Moram početi s ovime:
Buka je svaki zvuk koji može uzrokovati uznemirenje, nelagodnost i psihološku napetost osobi koja joj je izložena, ili svaki zvuk koji može uzrokovati stvarnu fiziološku ozljedu osobi koja joj je izložena, ili fizičko oštećenje na nekoj građevini koja joj je izložena.

A sada jedna slika:

Na slici je grafički prikaz mjerenja napravljenog 20.1.2012. godine na balkonu kuće 117 metara od crkve u Trnovčici.


Datum i vrijeme početka mjerenja i datum i vrijeme kraja mjerenjaBroj zapisa mjerenja. 721 zapis u 12 minuta znači jedan zapis u sekundiPočetak mjerenja je bio u 17:55:23, koristio se filter A (ovo je dosta bitno) i prosječna razina buke u mjerenom intervalu je 51,82 dB(A).Najveća razina buke dosegnuta je u 18:01:24 i iznosi 79,2 dB(A).
Minimalna razina buke izmjerena je 17:55:30 i iznosi 38,2 dB(A).Na grafikonu, x-os je vrijeme, y-os je razina buke u dB(A).
Zelena okomita crta je početak, a druga kraj izdvojenog intervala.Početak izdvojenog intervala je u 18:00:21 i tada je izmjereno 69,3 dB(A).
Završetak izdvojenog intervala je u 18:03:26 i tada je izmjereno 65,9 dB(A).Najveća razina buke u izdvojenom intervalu izmjerena je u 18:01:24 i iznosi 79,2 dB(A), a najmanja razina buke je izmjerena u 18:03:22 i iznosi 53,6 dB(A).Prosječna razina buke u izdvojenom intervalu je 70,88 dB(A).


REZIME:
Prosječna razina buke Pozdravljanja u Trnovčici je 70 dB(A).
Maksmimalna izmjerena razina buke Pozdravljenja je oko 80 dB(A).

 
18.01.2012
"Kada sam prije 28 godina došao raditi u vranjički Salonit, nitko nije znao da je azbest najopasniji mineral na planetu. Radnici se nisu štitili dok su radili, neki su čak u vrećama kući nosili azbestne čestice i njima ukrašavali božićno drvce.

Kupali smo se u vranjičkom moru i gazili metar dubok azbestno-cementni mulj. Tek se osamdesetih godina prošlog stoljeća počelo govoriti o tome da bi azbest mogao biti štetan, a 90-ih se saznalo da ne postoji prag tolerancije na azbest - ispričao je Paško Pirija iz Udruge oboljelih od azbestoze na skupu koji je ispred tvornice, koja je od 1923. godine za proizvodnju koristila smrtonosni azbest, organizirala Hrvatska udruga sindikata."

izvor: jutarnji.hr


Ovo je tipičan primjer kako se odnosimo prema ljudskom zdravlju. Međutim, nije to jedini primjer. Slično se dogodilo i sa cigaretama i sa radioaktivnim zračenjem. Poznate su reklame za zubnu pastu koja sadrži radioaktivni materijal reklama

U nekim slučajevima radi se o čistom neznanju, ali vrlo često se šuti iz čiste koristi.

Katolička crkva se stalno represivno odnosi prema znanosti. Znanost je nepodobna za Crkvu. TRADICIJA je ono za što se Crkva zalaže. Da se pita Crkvu, eto nas u 15. stoljeću.

Zato ne očekujte od župnika ili svećenika da vam potvrdi kako je buka crkvenih zvona štetna kao i sva ostala buka. Ne, možete dobiti samo uvježbani demagoški recital o katoličanstvu, vjeri, blagoslovu i da ste izolirani (crna ovca, izrod) slučaj.

Znanost je vrlo jasna i decidirana.
Buka je svaki zvuk koji može uzrokovati uznemirenje, nelagodnost i psihološku napetost osobi koja joj je izložena, ili svaki zvuk koji može uzrokovati stvarnu fiziološku ozljedu osobi koja joj je izložena, ili fizičko oštećenje na nekoj građevini koja joj je izložena.

 
17.01.2012
Prema ovome Svećenik ima svoj cjenik
župljani plaćaju da crkva zvoni.

Evo, ja pitam koliko košta, koliko treba platiti da u Trnovčici zvoni manje i tiše nego sada?

Odgovori tipa "nema tih novaca" su za malu djecu.
 
14.01.2012
Preuzeto sa Blu in Krakow
 
10.01.2012
Buka pruža savršeno oruđe za one koji žele izraziti svoje postojanje i snagu na anti-socijalne načine. Tiranija buke proizlazi iz činjenica da buka uvijek uništava mir i uznemirava miroljubive, dok tišina nikada ne remeti buku proizvođača buke.

Buka uvijek ima nadmoć nad tišinom.
 
07.01.2012
Stanovnicima Trnovčice u blizini crkve, kao i svim drugim diljem Hrvatske koji su izgubili svoj mir za utjehu može poslužiti radost žrtvovanja u ime Povijesti i Tradicije te neutažive potrebe vjerskih organizacija za oglašavanjem svoje osnovne djelatnosti.
.
 
07.01.2012
 
05.01.2012
U izradi je karta katoličkih crkvi u Hrvatskoj, ali je velika šansa da obuhvati sve vjerske objekte u Hrvatskoj.

crkve u Zagrebu
crkve u Rijeci
crkve na otoku Hvaru
crkve na otoku Krku
crkve u Šibeniku
crkve u Zadru
crkve na otoku Braču
 
02.01.2012
Danas, 2. siječnja 2012. godine, navršila su se puna 4 mjeseca nasilja crkvenim zvonima u Trnovčici.

Kako to gordo zvuči.

4 mjeseca prkosa i inata.
4 mjeseca čistog iživljavanja.


Tko to može? Recite vi meni, tko to može?

Nitko.

Samo naš župnik Andrija.

Slava mu.

--

A sada lijepo molim župnika Andriju, nadam se da se dovoljno naprkosio i nainatio, da pomakne Pozdravljenje sa 6:00 na 7:00, sva Pozdravljenja malo utiša i da ukine sve otkucaje sata.

Hvala


P.S. Ako se pitate zašto pišem putem web stranice, odgovor je jednostavan. Kada sam bio u župnom uredu, rekli su mi da se obratim na Kaptol. Nakon 2 dopisa Nadbiskupski duhovni stol više ne odgovara na moje dopise i što mi je drugo preostalo?
 
29.12.2011
Ako niste iz Trnovčice, najbolji opis je izuzetno mirno zagrebačko naselje, na samoj periferiji. Koliko je mirno mogu posvjedočiti brojevi. Brojevi koji pokazuju razinu rezidencijalne buke.
Preko noći je rezidencijalna (rezidualna) buka 30 i ispod 30 dB(A) dok je preko dana nešto ispod 40 dB(A).

Raj na Zemlji

Ali nije sve tako lijepo kao što izgleda.
Na nesreću, počela je automatska zvonjava crkvenim zvonima i od raja na Zemlji je ostalo samo tužno sjećanje na miran kvart.

Kako drugačije nazvati jutarnju buku u 6:00 od preko 70 dB(A)?
Kako nazvati otkucaje sata svakih 15 minuta, od 6:00 do 22:00 sada 20h?
Kako nazvati podnevnu buku od preko 70 dB(A)?
Kako nazvati poslijepodnednu buku od preko 70 dB(A)?

Ako se požalite na buku prozovu vas lažovom!
Da, lažovom.
Da izmišljate jer nemate drugog posla. Da tražite problem gdje ga nema.
Uglavnom, LAŽETE.
Osim optužbe za laganje uobičajeni su ad hominem napadi: nevjernik, jugoslaven, sotona, ... samo recite. Arsenal je povelik.

Zato oprez svima koji se žale na buku crkvenih zvona u Trnovčici.
U Trnovčici se samo LAŽOVI žale na buku crkvenih zvona.

 
29.12.2011
Ovo nećete čuti na propovijedi na misi u Trnovčici pa je red da se podsjetite davno pročitanog štiva ...

KULA BABILONSKA
Kada su Babilonci postali toliko moćni da su ukrotili gotovo sve (zemlju, tehniku, životinje i sl.), trebalo je ukrotiti još samo Boga. Međutim, Bog je neukrotiv i toliko dobrostiv da čovjeku od njega ne prijeti nikakva opasnost – ta on ga je i stvorio i postavio za gospodara svega zemaljskog!

Čovjeku je ipak to sve bilo malo, pa je sazidao kulu veliku i dotad neviđenu, kako bi bio što bliže Bogu, tj. da pokaže kako je njegova moć velika baš kao i božja. To je Boga jako razljutilo, svoju je srdžbu iskalio na ljudima i pomiješao im jezike, te se ljudi prestaše razumjevati. Od tada prema legendi postoje svjetski jezici, a do tada su svi ljudi na svijetu govorili istim jezikom. U toj priči naravno treba tražiti samo pouku, a ne povijesnu činjenicu. Pouka je dakle ta da Bog ne voli razmetanje i pokazivanje moći.

To je starozavjetna priča, a pravoj nas je skromnosti poučio tek Isus Krist na čijem učenju je kršćanstvo i izgrađeno. Tko samo prelista Novi zavjet, taj zna da je Isus bio Kralj Siromaha, te da je po njegovom uvjerenju najveći čovjek onaj koji je manji od zrnca pijeska.
Druga verzija iste priče:
Nimrod, Noin potomak, želio je Bogu ponuditi izazov te je odlučio sagraditi «grad i toranj s vrhom do neba», koji će biti viši nego što su dosezale vode Potopa. A zatim, ako Gospodin još jednom poželi potopiti zemlju, stanovnici će moći pobjeći od njegova gnjeva tako da se popnu na toranj.

... Iz dana u dan toranj je postajao sve viši, pa je «nadvisio čak i njihova očekivanja», a «širina mu je bila tako golema da se u usporedbi s njom visina tornja činila neznatnom.»

Bog je sišao da vidi što ta vojska ljudi gradi i kad je vidio veličinu tornja i njezinu težnju da dosegne do neba, odlučio je stati njihovoj bezbožnosti na kraj. Stoga je zbunio Adamove potomke, koji su do toga trenutka govorili jednim jezikom, pobrkavši im jezike. Gradnja je zaustavljena, jer se ni uz najbolju volju i sav trud nisu mogli razumjeti, «tako ih Bog rasu odande po svoj zemlji».

Danas, nakon nekoliko tisuća godina, čini se da se božansko prokletstvo doista obrušilo na ponosni grad; arheolozi su dokazali da su ostaci drevnoga Babilona izgledali poput kaotične građevine što su je graditelji napustili u trenutku kad se oglasila sirena za ručak.

Izvor: ateizam.blog.hr
 
25.12.2011
Molim Vas da na listu dodate i crkvu u Zvonimirovoj ulici. Oni su se poveli za turbo folkom te izmislili turbo zvonjavu. Maltretiraju ljude "zvonjavom" iz zvučnika svirajući melodije i po 15 minuta.
.
 
23.12.2011
 
23.12.2011
Komentarima na ovoj stranici neki su posjetitelji dotaknuli i temu gospodarskih aktivnosti pojedinih ustanova katoličke Crkve i poslovne suradnje s nekim laičkim krugovima. Da se Crkva uspješno prilagođava suvremenim trendovima sveopće tržišne orjentacije svjedoče brojni primjeri, a današnji Jutarnji list opisuje jednu od zanimljivijih marketinških dosjetki za stjecanje novca iz redova te vjerske zajednice. Riječ je o ponudi koju je hrvatskim gradovima i županijama poslao župnik Nacionalnog svetišta Majke Božje u Mariji Bistrici Zlatko Koren kako bi namaknuo novac za, kako ga naziva Jutarnji list - jedinstven instrument - zvonosvir.

Jedinica lokalne samouprave koja uplati 50.000 kuna, kupit će mjesto na kojem će biti upisano njezino ime bit će upisano na jedno od osam najvećih zvona i na velikoj brončanoj ploči u podnožju zvonika. Za tu cijenu na zvonu će biti u reljefu izrađen i grb grada, općine, odnosno županije.

Tarifa za upisivanje imena županije ili grada na jednom od 15 preostalih zvona te na brončanoj ploči u podnožju je upola manja, a za 15 tisuća kuna županija ili grad može kupiti samo ispis imena na ploči u podnožju.

Zvonosvir se u napisu opisuje kao instrument koji pomoću 23 zvona proizvodi milozvučne melodije, a župnik Koren ga je prvi put vidio u jednom irskom svetištu, a župnika je prema navodu lista oduševio kad ga je vidio, "jer simbolikom sklada malih i velikih postiže prekrasne zvukove, pravo milozvučje". Bit će to zvona hrvatske slobode - najavljuje Koren, koji je ovom marketinškom dosjetkom prikupio već 315 tisuća kuna, dovoljno za deset zvona.
izvor: volim-losinj.org

poveznica: jutarnji.hr
 
23.12.2011
Citat: "Ne znam znate li kako izgledaju elektronska crkvena zvona ali siguran sam da ih niste ovako zamišljali:..."

Komentar: A upotrebu toga bez ikakvih ograničenja neki nazivaju tisućama godina tradicije.
.
 
22.12.2011
Ne znam znate li kako izgledaju elektronska crkvena zvona ali siguran sam da ih niste ovako zamišljali:

Pojačalo:


Zvučnik:Više o tome možete pročitati na stranici elektro-akustika.hr sa koje sam i preuzeo slike.
 
21.12.2011
Odlična je ovo stranica. Ja živim pokraj crkve u Cerniku (Franjevački samostan i crkva sv petra i pavla) Buka je grozna.
.
 
21.12.2011
Citat: "Sramota da se netko imalo ozbiljan bavi ovakvim stvarima."
Pitanje: Što je sramotno u pozivanju na Ustav RH u borbi za poštovanje ustavom zajamčenog ljudskog prava na zdrav život?

.
 
20.12.2011
Sramota da se netko imalo ozbiljan bavi ovakvim stvarima.
Da župljani trnovcice nisu htjeli zvona nebi ih ni financirali.
Doista se covjek pita imaju li neki pametnijeg posla u životu.
Bolje da ste sav taj trud oko napada na pojedince uložili u pomoc bližnjima u ovo Božicno vrijeme. Nebih vam volio biti u koži.
Ako ste vjernik kao što kažete, trebali bi znati da mržnja, a to je vidljivo u svim vašim javnim istupima na ovoj stranici, ne vodi dobru.
Poštovani,

možete li navesti moje javne istupe gdje je vidljivo to što navodite?

Jedini i isključivi problem je prekomjerna buka crkvenih zvona.
Da nije problema prekomjerne buke ne bi bilo ni mojeg angažmana oko utišavanja zvonjave.

Ukoliko želite pomagati bližnjima, dogovorite s odgovornima reguliranje zvonjave kako sam naveo. Solidan dio župljana blizu crkve će vam biti trajno zahvalan.


P.S. Izrazito cijenim kada netko iza svojih riječi stoji imenom i prezimenom. Vi znate da to niste učinili.
 
19.12.2011
literarno-satirički pisac?? plitak čovjek rekla bih prije. zar se tako nisko ide da se slažu uvredljive pjesmice, i ne, nisu samo na župnikov račun već i na račun nas župljana. poštovani netko, nađite si život. sjetit ću vas se u svojim molitvama. pozdrav!
Nisam autor pjesmice, to je svakom jasno. Rima nije moj alat.

Ako ste meni namjenili molitve, hvala vam, biti će mi drago da se pomolite za mene.

Ja se svaki dan molim za zvona.
Da prestanu otkucavati kvarati i sati, da se Pozdravljenje u 6 prebaci na 7 i da sva Pozdravljenja i pozivi na misu zvone tiše.
 
19.12.2011
Web stranica udruge Želim miran život je aktivna.

Udruga se bavi zaštitom okoliša od zvučnog onečišćenja.

Ukoliko želite sudjelovati u radu Udruge, pošaljite mail s osobnim podacima na mail udruge: info@zmz.hr

Obavezno navedite:
• ime i prezime
• puna adresa (ulica, kućni broj i grad)
• fiksni broj telefona i kada vam najviše odgovara za kontakt
• dvije-tri rečenice o razlozima za sudjelovanju u radu Udruge

Članarina se ne plaća.

 
18.12.2011
Kratki sadržaj:
U jednom je gradu živio car poznat po tome što je najviše volio lijepo, novo ruho, te je sav svoj novac trošio samo na to da se lijepo obuče, dok je sve ostale carske dužnosti u velikoj mjeri zanemarivao.
Saznavši za tu neobičnu carevu strast u grad su pristigli varalice koji su tvrdili da mogu istkati najljepše ruho na svijetu, ali tako neobično ruho da ga mogu vidjeti samo oni koji su nadasve sposobni i pametni. Polakomivši se za novim ruhom car je naručio da mu se istka to neodoljivo lijepo ruho, platio je varalicama velike novce i živio u iščekivanju novog ruha.

Podanici kao podanici, vidjevši da od tog ruha nema ništa, a bojeći se za svoj položaj i carsku milost nisu se usuđivali glasno izreći svoja saznanja da ruho ustvari ne postoji. Tako i car, bojeći se da ne ispadne glup i nesposoban, nije niti samom sebi priznao da ne vidi ruho, obukao ga, i ponosan na njegovu ljepotu izašao pred svoje podanike i građane. “Nitko nije htio priznati da ništa ne vidi, jer bi time pokazao kako nije za svoju službu ili kako je veoma glup.”

Jedino je dječak sa svojom iskrenošću i nevinošću viknuo kako car nema ništa na sebi od čega je car protrnuo ali ipak odluči da ostane u povorci do kraja, “a komornici i dalje nošahu skute kojih nije bilo”.

Analiza likova:
Car je samodopadni vladar kojemu nije bilo stalo do vođenja svoje zemlje, već su mu njegove privilegije koristile samo za zadovoljavanje svojih strasti za lijepom odjećom. Pri tom je bio isuviše ponosan na dužnost koju je obnašao te niti u izvanrednim okolnostima nije htio priznati samom sebi da je u biti nesiguran i nesposoban vladar. Svoju nesposobnost nadoknađuje gomilanjem odjeće, jer se jedino na tom polju osjeća dovoljno sposoban. Okružen je licemjernim podanicima, koji bojeći se za svoj položaj i status, podržavaju tezu o “lijepom” ruhu, s čime zadržavaju svoj položaj savjetnika u carskim dvorima i dokazuju svoju pamet i mudrost. Nasuprot svih licemjernih i častohlepnih likova stoji dijete sa svojom dječjom iskrenošću i nevinošću, koje jedino ima hrabrost na glas reći istinu o carevom ruhu.

Varalice su lukavi, pokvareni i vrlo sposobni glumci i pantomimičari, koji su znali i uspjeli iskoristiti ljudsku slabost u svoju korist. Svjesni da je čovjeku potrebna potvrda njegove mudrosti i pameti, oni igraju na tu kartu, dokazujući pri tom da ljudskoj gluposti nema kraja.
Preuzeto sa www.lektire.com.hr
 
16.12.2011
Kada sam objavio ovu slikujedan komentar je bio da to sliči na potres.
Kada razmislim, da, to što je prikazano vrlo je slično potresu.
I to svakodnevnom potresu u Trnovčici.
 
15.12.2011
Obavijest:

Registrirana je udruga ŽELIM MIRAN ŽIVOT.

Organiziranje tribina, okruglih stolova, stručnih savjetovanja i radionica radi pružanja pomoći, obavještavanja i neformalnog educiranja građana o zaštiti okoliša od zvučnog onečišćenja i općenito problema buke kao i jačanja uloge javnosti u ostvarivanju ustavnog prava na zdrav okoliš, te ostvarivanja objektivnih i stručnih uvida u problem zaštite okoliša; tiskanje i dijeljenje letaka, brošura, biltena, knjiga, bedževa i plakata; utjecanje na zakonodavstvo, te putem nadležnih stručnih službi i tijela poduzimanje zakonom predviđenih mjera radi zaštite okoliša; te druge djelatnosti iz članka 16. Statuta.ZAŠTITA PRIRODE

Uskoro na www.zmz.hr

ŽMŽ
 
14.12.2011
Ispričavam se svima koju su očekivali tekst o Krysztofu Soszynskom, ovdje se radi o sasvim drugom tipu eksperimenta.


hipoteza: maltretiranje zvonjenjem povećava crkvene prihode

lokacija: Hrvatska, Zagreb, naselje Trnovčica
crkva: župna crkva Marije Majke Crkve
zvona: 4 komada
ukupna težina zvona: 2245 kg (205 kg + 390 kg + 690 kg + 960kg)
učestalost zvonjenja: svakih 15 minuta
termin zvonjenja: od 6:00 do 22:00 (sada 20:00)
Pozdravljenja: 6:00, 12:00 i 18:00 - svaki dan
poziv na misu: 7:55; 9:25; 10:55 i 17:55 - nedjeljom
razina buke: prestrašna, od 60 dB(A) na više

početak eksperimenta: 2. rujna 2011. godine
očekivani kraj eksperimenta: to samo dragi Bog znaTrenutna vidljiva zapažanja: Stanovnici su u početku glasno negodovali, pojedinci vrlo glasno. Neki pojedinci su ustrajali u negodovanju, neki su otišli korak dalje. Sada je privid kao da se situacija primiruje i da nezavodoljstvo nasiljem zvonima polako splašnjava, da su se ljudi pomirili sa sudbinom. Prvid je da su ljudi svinuli kičmu i da su postali poslušni (poslušnost je uz dubok džep najcjenjenija vrlina u Trnovčici).

Ono što se ne vidi: Nezadovoljstvo stanovnika Trnovčice je svakim danom sve veće. Ljudi nisu savili kičmu i nikako se ne žele pomiriti s nasiljem u svojem naselju. Kulminacija nezadovoljstva očekuje se s prvim zrakama proljetnog Sunca i sa prvim otvorenim prozorima. Znaju da na štetno djelovanje buke nema privikavanja, takve laži više u Trnovčici ne prolaze.


Povećanje prihoda: To morate ipak pitati župnika ili nekog iz ekonomskog vijeća, ja nemam takvu informaciju. Moja su očekivanja da se nasilno ponašanje honorira lipama.


Zaključak: Ako želite napraviti razdor u svojoj župi, obavezno se konzultirajte s odgovornima u Trnovčici. Pravi su znalci. Znaju kako se generira trajno nezadovoljstvo. Novac? Ovdje je ugroženo zdravlje ljudi, za novce pitajte nadležne.


 
13.12.2011
Za početak jedan citat:

"Služiti čovjeku, to mora biti razlog postojanja Crkve, to je njezino veliko poslanje. Stoga Crkva ne smije ostati indiferentna pred narušavanjem ljudskog dostojanstva i pred kršenjem ljudskih prava."

Ovo je citat Marijana Vugdelije, franjevca.

Ljudski je griješiti isto kao što je ljudski priznati pogrešku i ispraviti je.

Je li župnik u Trnovčici zajedno s ekonomskim i pastoralnim vijećem
napravio pogrešku kod kupovine prevelikih zvona koja su podesili da zvonjavom teroriziraju dobar dio Trnovčice, Dupca i Poljanica?
Naravno da je.

Ljudski je pogriješiti, ali nitko neće manje cijeniti župnika niti bilo koga iz ekononmskog i pastoralnog vijeća ukoliko reguliraju zvonjavu na urbanu i civiliziranu razinu. Dapače. Veličina čovjeka se vidi na priznavanju učinjenih grešaka i ispravljanju istih.


ŽMŽ

 
08.12.2011
Pedeset mu je godina sad, pa kažu da više nije tako mlad.
U selendri je izgradio „Istočnu katedralu“, kao mali grad.
Zvona ćemo postaviti, zato darujte u izobilju valute, pa i ovu našu,
Ne gradim ja crkvu za sebe, nego za vas i djecu vašu.

Kažu neki da je župnik Andrija „dobra duša“, a to mu očito paše,
Jer već nekoliko mjeseci zvonjavom obogaćuje živote naše.
Čovjek je iz Poljske došao i 20 godina u Trnovčici sve ide po planu,
Da zadovolji od djetinjstva želju, da zvoni i po noći i po danu.

Sporni lik i ekonomsko vijeće zasjeli su u drvene klupe,
Smišljajući: kako da za četvrto najveće zvono lovu skupe?
Lovu na sunce! – U obavijestima je župljane pozivao,
Tko je koliko za crkvu dao, nimalo nije skrivao.

Recesija je stigla u župljana škrinjice male,
U škrabicu „za zvona“ samo su lipice pale.

Reče Don Zvonko: primijenit ću Pavlovljev eksperiment,
Za četvrto zvono, iscicat ću iz župljana i zadnji cent.
Neka samo zvoni glasno beeng beeng u jutro u šest,
Svi koji niste dali za zvono da vam proradi savjest.

Glava boli! Ne kužite vi koje metode koristi ovaj stari lisac,
Zato obraća se javnosti ove himne literarno-satirički pisac.

Krštenja, vjenčanja i sprovode vodi,
Misno ruho mu je šareno po zadnjoj modi.
S veseljem vodi naše pijance,
Kori zločeste, lopove i dehonijance.

Želi da se u svakoj prilici molimo Bogu,
Da nikada ne probamo ožujsko i drogu.
Da u obitelji uvijek kruva, mlika, mira i ljubavi bude,
I poštujemo (kao i on) debelih novčanika starije ljude.

Don Zvonko unaprijed vam za zvonjavu hvala,
Neka se čuje do Poljske i natrag dika i slava.
Slab bi pjesnik bio, moram priznat samom sebi,
Ako ne utišaš zvona, još koju Himnu napisao ne bi.
.
 
04.12.2011
Dugotrajna, preglasna i prečesta zvonjava zvona u župi Svete obitelji u Slavonskom Brodu, pogotovo vikendom.Crkveno zvono(elektronsko)zvoni svakih pola sata,a u 6 i 7 h ujutro po 8 min svakim danom ,nedjeljom i u 8,10,11,12h. Nemam ništa protiv crkve ,samo se želim naspavati što mi je ustavom zajamčeno !
.
 
30.11.2011
Prije neki dan čitao sam u novinama kako poznati nogometaš Zlatan Ibrahimović nije želio dolaziti na trening u sponzorskom Audiju nego u vlastitom Ferariju ili Porscheu.

Na taj način se traži poštovanje okoline. Traži se poštovanje suigrača, trenera pa i navijača superluksuznim vozilom. Ne igrom, ne korektnim odnosom prema igračima, treneru i navijačima nego iskazivanjem u ovom slučaju financijske premoći.


Vjerojatno ste vidjeli stotine članaka po novinama kako bogati objesno troše na skupu hranu, odjeću i slično.
Radi se o samopoštovanju. Takve osobe izgubljeno poštovanje prema samome sebi pokušavaju izgraditi na način da si "podižu" vrijednost odjećom i hranom koju jedu.


Znate li da se jako puno materijalnih stvari kupuje samo da bi se postigao osjećaj zavisti kod druge osobe?
Niste znali? E pa sada znate.

Nije Ibrahimović kupio superluksuzne aute samo da bi dobio poštovanje okoline. Dijelom su nabavljeni kako bi kod određenih osoba proradila zavist.

--

Poštovanje, samopoštovanje i zavist
Bez samopoštovanja na zdravim osnovama uvijek se traži i poštovanje, a kada se to traži uvijek je pogrešno. Faktor zavisti je odmah tu negdje.

Ukoliko osoba ima samopoštovanje, ne traži poštovanje okoline. Poštovanje okoline dolazi samo od sebe.
 
28.11.2011
Danas sam dobio audio snimku zvonjave u Pučišćima na otoku Braču.
Jedinstven doživljaj koji se ne propušta.

Ako ne radi player, možete skinuti .wav file cca 500k.

 
24.11.2011
Pretpostavljam da znate engleski i da nije potreban prijevod:

The traditional definition of noise is "unwanted or disturbing sound". Sound becomes unwanted when it either interferes with normal activities such as sleeping, conversation, or disrupts or diminishes one’s quality of life. The fact that you can’t see, taste or smell it may help explain why it has not received as much attention as other types of pollution, such as air pollution, or water pollution. The air around us is constantly filled with sounds, yet most of us would probably not say we are surrounded by noise. Though for some, the persistent and escalating sources of sound can often be considered an annoyance. This "annoyance" can have major consequences, primarily to one’s overall health.

izvor: epa.gov
 
21.11.2011
Pravilnik o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave propisuje razine buke za određeno doba dana kao i područje boravka.

To su razine buke koje su određene prema svjetskim standardima zaštite zdravlja.Ono što je bitno: doba noći je od 19:00 do 7:00 ujutro.
Propisana razina buke za noć, za zonu mješovite pretežito stambene namjene je 45 dB(A).

Ne zaboravite da u Trnovčici imamo porciju zvonjave u 6:00 (noć!) od 70 dB(A)!
 
18.11.2011
Ako nekoga zanima, može pogledati topic na forum.hr-u - Crkvena zvonjava pred ustavnim sudom forum.hr

 
15.11.2011
Za sve koji teško procjenjuju zračnu udaljenost između dviju točaka, preporučam Google Earth.

Instalacija na računalo je vrlo lagana kao i korištenje.

Google Earth

Najbolji dio je pod Tools, Ruler. Alat kojim se može izmjeriti točna udaljenost.

Ako zapnete, pitajte.
 
14.11.2011
Činjenice o buci crkvenih zvona u Trnovčici

• svaki dan u 6:00, 12:00 i 18:00 - Pozdravljenje - 70 dB(A)
• nedjeljom u 7:55, 9:25, 10:55 i 17:55 - poziv na misu - 80 dB(A)
• svaki dan od 6-20, svakih 15 minuta kvaratni otkucaji - 62-63 dB(A)
• svaki dan od 6-20, svaki puni sat satni otkucaji - 67-68 dB(A)
 
13.11.2011
Sutra će Bijela nedjelja u crkvama sasvim zasijeniti blagdan Sv. Jurja, ali Jurjevo se ne smije zaboraviti. Da i nije nedjelja, vatikanski stručnjaci za kalendare već su sredinom prošloga stoljeća umanjili značenje toga sveca. Rekoše da nisu našli dosta povijesnih dokaza za sve ono što pučka pobožnost pripisuje svetome Jurju. Ali, taj svetac ostaje neizbrisiv.

Ako nema dosta pisanih svjedočanstava, o njemu svjedoči tradicija već iz prvih desetljeća poslije njegove smrti. Dao ga je ubiti car Dioklecijan kojemu je služio kao visoki časnik. Crkvu je njemu u čast podigao već sredinom 4. stoljeća Dioklecijanov nasljednik Konstantin Veliki. Mnogo prije toga carskoga priznanja kršćani su po cijelom Sredozemlju slavili Jurja baš zbog toga što se nije htio caru pokoriti. Bilo je to najblistavije razdoblje nepokorive crkve, krajem 3. i početkom 4. stoljeća.

Ne mora biti istina ono što vladar proglasi. Čovjek mora svojom glavom misliti i svojom slobodnom voljom odlučivati što je dobro, a što zlo. Ta poruka slobode morala je uplašiti vladara samodršca i sve koji su bez obzira na savjest služili svojim i državnim interesima. Ta se poruka uosobila u liku mučenika Jurja
Mučenik koji je radije izgubio glavu nego da se odrekne Krista i tako sačuva visoki položaj u vojsci sav život svjedočio je i prosječnim ljudima da državna vlast ne mora uvijek imati pravo, da i državni zakoni mogu biti nehumani i nepravedni. Bila je to velika kateheza slobode savjesti i ljudskoga dostojanstva u državi gdje se je car predstavljao kao bog. Ne mora biti istina ono što vladar proglasi.

Čovjek mora svojom glavom misliti i svojom slobodnom voljom odlučivati što je dobro, a što zlo. Ta poruka slobode morala je uplašiti vladara samodršca i sve koji su bez obzira na savjest služili svojim i državnim interesima. Ta se poruka na svoj način uosobila u liku mučenika Jurja

Kada mu je novi car kršćanin Konstantin podigao crkvu, to poruku nije moglo disciplinirati. Ona je nastavila djelovati i u kršćanskim carstvima kao kvasac slobode savjesti i vjeroispovijesti.

izvor: zupa-svkriz.hr (članak na kraju)
 
11.11.2011
I to malo vjere što imam ovakvim sustavnim mučenjem iz dana u dan, bojim se da će nestati. Ali što koga briga za 1 izgubljenu dušu, ipak je važna većina. (Koja sveta knjiga tako uči - slobodno gazi pojedinca radi ne znam ni ja kakvih ciljeva)
U mojoj kući se čuje kao neka tutnjava jer postoji odbijanje zvuka. Ne sliči uopće zvuku zvona. Prvi tren se uplašim, jer odzvanja kao neka jeka, potres ili opasnost, onda se umirim i sjetim da su to zvona. Pa ljudi bi, sigurna sam, pronašli put do crkve i bez ovakvog navođenja.
.
 
10.11.2011
Zagovornici preglasne i prečeste zvonjave uvijek, ali stvarno uvijek se pozivaju na tradiciju. Što znači tradicija?

Zna li netko odgovoriti kada se to "po tradiciji" zvoni ujutro?
U Trnovčici je očigledno "tradicija" da se zvoni u 6 ujutro. To isto radi i Retkovec i Brestje.

Međutim, zanimljiva "tradicija" je u Dubravi.
Crkva u ulici Gojka Šuška zvoni u 6:30.
U ulici Leopolda Mandića zvoni u 7:00.
U Kapucinskoj zvoni u 6:45.

Ili se "tradicija" tako interpretira da se zvoni što više i što glasnije i pazi se da se zvonjave bliskih crkvi što manje preklapaju.

 
09.11.2011
Dragi prijatelji, sugrađani i supatnici susjedi;

Ima li većeg grijeha, od ovoga??
Činiti svojim susjedima i pučanima život nepodnošljivim!
Kojem dragom Bogu treba ova ranojutarnja zaglušujuća buka?
Zar su Bogu potrebni ovi neizdrživi decibeli?
Zar se snaga vjere dokazuje snagom zaglušne zvonjave?
vraćamo li kotač crkvene povjesti kad se i grijeh mogao otkupiti??
Neka dragi Bog bude milostiv i ovima koji su uložili kapital da susjedima bude kao što im je sada!


.
 
08.11.2011
Potrebno je prekinuti sa zloporabom moći

To je naslov iz novog broja Glasa Koncila.
Mene zanima tko to čita i na koga se to odnosi? Kuda idu oni koji zloupotrebljavaju svoju moć? Odnosi li se to i na svećenike? Kuda idu svećenici koji zloupotrebljavaju svoju moć? Idu li oni u raj ili u pakao?

Ili im je možda sasvim nevažno?
 
07.11.2011
"Ja kao vjernik i kršćanin smatram istinu temeljnom vrjednostom."

Je li istina i vama temeljna vrijednost? Znate li što je istina u vezi buke pa tako i buke crkvenih zvona? Jeste li potražili istinu neovisno o člancima koje sam napisao?

Rečenica na početku je citirana iz jednog današnjeg e-maila.
 
06.11.2011
Upravo su me probudila zvona. Lokacija: Zagreb, Vrbik, Poljička ulica. Ne znam odakle zvonjava dopire, cini mi se sa istocne strane. Izolacija u stanu je solidna, nemam problema sa zvukom, ali zvonjava od 4 minute se sasvim dobro cula.
.
 
05.11.2011


Crkvena zvona u Retkovcu u 22 sata. Snimano ispred manje zgrade, oko 115 metara od crkve, ispod stupa javne rasvjete.
Očiti primjer zloupotrebe crkvenih zvona. U 22 sata je noć i razina buke za to doba je 45 dB(A).
 
04.11.2011
Koliko zaista znate o štetnom utjecaju buke?
Kada ste pročitali stručni članak o buci?
Jeste li 100% sigurni da buka crkvenih zvona nema štetan utjecaj na vas?
Koliko treba vremena da se uoče prve zdravstvene tegobe izazvane bukom?
Vjerujete li u štetan utjecaj samo ako je smrtan ishod?
Znate li da je uho povezano sa središnjim živčanim sustavom?
Spavate li sa otvorenim ili zatvorenim prozorom?
Znate li da proljeće dolazi za manje od 150 dana?

Ugodan vam 63. dan nemira u Trnovčici!
 
03.11.2011
Sve te tematske rasprave vrte se u istom krugu, a ja sam ih poticao i pratim ih već sedam godina. Stavovi onih kojima zvonjava smeta kreću se od apatije i osjećaja nemoći do oportunizma zbog moći katoličke Crkve i straha od osude okoline. Činjenica je da nas Zakonom o zaštiti od buke zakonodavna vlast ostavila bez ikakve pravne zaštite od akustičkog nasilja iz i sa crkvenih objekata, te je stoga to onaj poslovični bik kojeg valja uhvatiti za rogove. Kuknjava po forumima je beskorisna, jer ni najmahnitijom zvonjavom Crkva ne krši ni jedan zakon.
.
 
03.11.2011
Tematske rasprave na nekoliko foruma:
croportal.net

drugaciji.com

crozona.com

badgerella.com
 
30.10.2011
izluđujuće koliko smetaju ta zvona kad živiš odmah pored crkve...izdržala sam 3 tjedna i odselila...stvarno mi je žao onih koji tamo moraju živjeti...nadam se da će vam uspjeti riješiti problem...
izvor: forum.hr
 
29.10.2011
Evo da se nadovežem na jučerašnji post, jutros se već počelo "slavljenje", pa je tako u 5:30 do skoro 6:00 zvonila najglasnija i najiritantnija "melodija". "Slavi" se radi Svih Svetih, koji su za 3 dana i to će trajat jos bar 3 dana nakon praznika. Kad su veci blagdani, onda se slavi po 7 dana prije i 7 dana poslije, a to nije samo ujutro, nego po cijeli dan, sve do 8 navecer svako sat - dva se zvoni bar po 15 minuta. Sve to još nekako bi i prošlo, ali ovo ujutro u 5:30 kad vas probudi, pa kad cijeli dan morate bit nervozni jer ste dan zapoceli na najgori moguci način, bez obzira jeli subota ili nedjelja i jeli vam to jedini dan u tjednu kad se mozete malo odmoriti. Očito ni Crkvu nije briga da vama nedjelja bude dan za odmor, oni žele slavit i tko ste vi da se želite odmorit taj dan?

U slučaju da gledam neki film, moram pauzirat dok zvona ne zavrse, čak ni kad zatvorim prozore ne cujem zvučnike, nego zvona.

Zahvaljujuci ovome, naš župnik je dobio nadimak Don Zvonko...
.
 
28.10.2011
Konacno netko da se bavi i ovom tematikom. Ja trenutno zivim u Pučišćima, na otoku Braču i zivim poprilicno blizu crkve. Crkva zvoni svaki sat (koliko je sati, toliko udaraca) i u 6 ujutro i 6 popodne zvoni Ave Marija. To sve skupa nije strasno, Ave Marija nije napadna, nego melodicna, pa ne smeta, a sati su kratki. Ono sto je problem je kad su blagdani, pa kad se "slavi", kako to zupnik kaze. On onda posalje nekoliko maloljetne djece na zvonik, bez zastitne opreme i zastite za sluh, pa onda oni prije 6 ujutro zvone najiritantnije melodije sa čekićima po zvonima. To traje po 15 minuta i uzasno bude glasno i naporno, te jako iritantno, nije nikakva melodija u pitanju, nego cista buka. Zadnjih godina je to jace nego je prije bilo i traje duze, tako da se i ta "tradicija" mijenja i to na gore.

Drugi primjer za koji znam je pastoralni centar na Blatinama u Splitu, gdje su prije par godina postavili jaki razglas i onda na njemu pustaju razne melodije zvona, tako da se cuje preko nekoliko kvartova u blizini.
.
 
27.10.2011
Na Krku sam mirno živio do pokušaja realizacije sporazuma Družba Adria. Kada se pojavi problem kod vas u dvorištu, imate tri mogućnosti: ili se možete odseliti, ili se pokriti po ušima, očima i ustima i negirati problem ili se možete pokušati boriti. Ja sam se odlučio za ovo posljednje.
preuzeto sa: kriz-zivota.com

 
26.10.2011
U stvari, najgore je kada čovjek sjedi, ništa ne radi i samo kritizira one koji se trude razumjeti. Odlaskom u Crkvu se ne postaje vjernikom, kao ni što se stajanjem u garaži ne postaje automehaničarom. Što dalje od jednoumlja, tim bolje po sve nas, pa tako i po samu Crkvu.
preuzeto sa: kriz-zivota.com
 
24.10.2011Pozdravljenje u 6:00 ujutro u nedjelju sa 70 dB(A)?
Pozivi na misu sa 80 dB(A)?
Nedjelja u Trnovčici NIJE DAN ODMORA!
 
21.10.2011
Sit gladnom ne vjeruje pa ni ja tebi, tj. vjerujem ali mislio sam da previše obračaš pažnju na to dok jutros nisam spavao u zadru kad ono jedno 5minuta beng beng i mogu reći da je stvarno zahebno, pogotovo za mene koji živi u mirnom mjestu i nisam navikao na tako nešto.

Užas, najgore je što kad se razbudiš ne možeš zaspati kasnije i tako može propasti cijelo jutro.
.
 
20.10.2011
Što sve jadnog čovjeka u životu ne može snaći. Ne bih ni ja vjerovala da me samu ovo nije zadesilo. Isto bih mislila da to nije moguće i da ljudi pretjeruju, ne vole svoju zemlju ni crkvu. Isto bi se pitala ma kakvi su to ljudi kojima crkvena zvona smetaju?
Ali ne treba nikoga olako osuditi, prije nego se malo bolje ne promisli, jer nikad ne znaš što će se i tebi samome u nekom trenutku života desiti. S koje će te strane život lupiti ili ugodno iznenaditi.
A takvo prešućivanje i ignoriranje istine da i zvona, ma koliko sveta bila, mogu živom biću prekinuti san, je van pameti. Pogotovo u današnje doba znanosti. Očito da ovdje moral ne postoji i ni pod koju cijenu se ne želi priznati pravo stanje.
Ne može se puno postići dok je zakon ovakav, ali se barem može govoriti da postoji i druga istina osim one koju provode neki župni uredi. Srećom, ne svi - ima i puno svijetlih primjera istinske dobrote i razumijevanja u mnogim župnim uredima naše zemlje. Pomalo zavidim ljudima koji imaju tu veliku sreću.
.
 
19.10.2011
Citat komentara: "Sama po sebi nameće se potreba da se problematika uvrstiti u zakonske okvire.
U tome smislu treba utvrditi "kritičnu masu" u cijeloj RH koja je postojećim zakonskim regulama oštećena i zatim se koncentrirati na smislene prijedloge."

Za rješavanje ovog problema nije potrebna nikakva kritična masa, već je posve dovoljan i pojedinac kakav je autor ovog komentara, a prema mojem iskustvu nije moguće stvoriti je. Na sugestiju odvjetnika, a protiv svoga vlastitog individualističkog stava, javno je ponudio zainteresiranima da mu se pridruže u pravnom postupku osporavanja ustavnosti zakona, no ostao je sam zbog oportunizma žrtava zvonjave, nevoljkosti prema sukobljavanju s katoličkom Crkvom, te zbog potrebnog novčanog izdatka.

U svakom slučaju, pravni akt je u izradi.
.
 
18.10.2011
Ja živim u predgrađu Zadra, dakle ne u selu nego u rubnom dijelu grada. Zvono redovito zvoni u 5 ujutro. Nekoliko puta je zvonilo punih 14 minuta, a redovito minimalno 3. Toliko je glasno da me redovito "rasani" iliti prene iz sna, a stanujem nekih 200-300 metara (ako ne i više?) od crkve. Najbolje je što u neposrednoj blizini, dakle na 20-ak metara od crkve stanuju obitelji s malom djecom.
Želim Vam svu sreću u pokušajima da se nešto promijeni.

Evo za početak: slobodno na listu s lijeve strane pod "problem buke imaju..." uključite Bokanjac - Zadar. Moje iskustvo je opisano.
Uključio sam Bokanjac - Zadar na popis. Hvala
 
17.10.2011
Od 02. rujna niti jedno jedino jutro nisam uspjela prespavati zvonjavu. Što vi mislite u kakvom sam ja stanju? Što vi mislite o čemu ja maštam i razmišljam svako jutro u 6h? Jedino što me tješi je to da nisam jedina, pa se još uvijek nadam da će nasilju doći kraj. Jedini moj nedostatak je što imam izrazito lagan san i uopće teško zaspem. Što je tu čudno? Ima ovdje ljudi sa svakakvim problemaima. Sa kakvom vjerom ovo može imati veze? Žao mi je što ima ljudi koji ovo nikako ne mogu shvatiti. Polaze od sebe i ne pokušavaju shvatiti da je neko drugačije stanje od njihovog moguće. Još mi je više žao što ima nažalost i takvih koji vrijeđaju pa čak i uživaju u tuđoj patnji. Ali to je tako, valjda urođeno samo nama ljudima. A za župnika mogu reći samo da je neumjeren i neuviđavan. Što mu vrijede svi ostali komplimenti koje dobiva od ljudi koji ga cijene? Što mu vrijedi što je napravio puno za Trnovčicu? Što mu sve vrijedi kad nema ljubavi prema svojem bližnjem? Molim Boga da smekša njegovo tvrdo srce.
.
 
16.10.2011
Sajam taštine i farizejštine;
Svatko tko je imalo vjerski upućen, jasno vidi da se ovdje radi o sajmu bahatosti, taštine i bezosjećajnosti!
Ovo je klasičan primjer zloupotrebe sakralnih objekata u
svrhu ostvarenja sebičnih interesa,na štetu svojih mirnih susjeda.
Na rubu je pameti ljudima nasilno prekidati san i zauzvrat očekivati da im to godi ili da se tome vesele.
Ni jednom zdravom ljudskom uhu ne "godi" buka od toliko decibela niti se veseli "nasilnom buđenje" svako jutro?
Svi oni koji tvrde drukčije, blagorečeno ne govori istinu ili se poput farizeja nekome udvaraju, a znamo kako su Isusu mrski: farizeji, trgovci i pismoznanci!
Zar zdravo razumnu čovjeku trba zakonom propisati da bližnjima ne nanosi boli?
Svi znamo da je to nemoralno iako ponekad zakonom nije propisano!
Ključ za rješenje ovog problema je u rukama onih koji su ga i proizveli.
Budući da je po srijedi ljudska taština, dodvorništvo, bezosjećajnost i još po koja ljudska "vrlina" sve je do daljnjega neizvjesno!
.
 
16.10.2011
Šteta što se jedna ozbiljna tema pretvorila u, kako netko napisa:
"Pravi sajam kršćanskih vrijedonsti, poniznosti i skromnosti"
pa se teško koncentrirati na samu bit cijelog problema.

- Da buka od preko 70 dB nije štetna po zdravlje može tvrditi samo glup čovjek
a da ista ne ometa može tvrditi samo gluh, lud ili onaj tko to nije iskusio.
Pri tome je potpuno nebitno što takvu buku proizvodi i kojoj vjeri pripadamo.

- Time što su vjerski objekti izostavljeni iz Zakona o zaštiti od buke jasno
je da se stjecajem okolnosti ljudi mogu naći u po zdravlje opasnoj okolini
bez sustavne zaštite, što samo po sebi otvara neka pravna i ustavna pitanja.

- Niti jedan zakon nije imun na propuste, gluposti, nedorečenosti pa i izmjene.
Tražiti zabranu zvonjave, učenja ili kojeg već vjerskog običaja ne vodi miru
niti slobodi uopće a ostaviti ljude na cjedilu ne vodi zdravlju ni humanosti.

- Sama po sebi nameće se potreba da se problematika uvrstiti u zakonske okvire.
U tome smislu treba utvrditi "kritičnu masu" u cijeloj RH koja je postojećim
zakonskim regulama oštećena i zatim se koncentrirati na smislene prijedloge.
U konačnici, da li se buka mora svesti u prihvatljive okvire ili će ljudi
na drugi način ostvariti pravo na SUSTAVNU zaštitu od nje, to je nebitno.

- Kada je zdravlje ugroženo bukom važno je reagirati što prije jer može
biti neslućenih i nepredvidljivih posljedica. Govorim iz iskustva jer sam
svojevremeno i sam bio žrtvom buke ali je taj slučaj bio zakonom reguliran
pa me je sustav zaštitio, u zadnji tren - a time i izvjesnog kretena!

Kada bi ljudi živjeli vrijednosti o kojima toliko govore, ne vidim razloga
da se te stvari i uz postojeće zakone ne bi mogle riješiti u Župnom uredu!
Ili griješim?

Lijepi pozdrav i podrška
.
 
15.10.2011
Lijepo je što imam zvona u kvartu i da otkucavaju puni sat, ali zvona su preglasna, osobito ono u šest koje me budi "na prepad" tj. šokom kako ritmom tako i glasnoćom, isto vrijedi za nedjelju kada očekujem zaista mir nakon bučnog tjedna, naime ne samo da do kasno u noć radim nego imam i lagan san, pa molim župnika da uzme u obzir sve stanovnike kvarta te pronađe riješenje tako da zaista svi živimo u miru.

Srdačan pozdrav, V.
.
 
14.10.2011
Dragi moji susjedi koji se budite kad i ja,
mijenjati bioritam u kasnijim godinama života nije lako, možda ovi mlađi to sve lakše podnesu, ali meni je ova prilagodba jako teška, vjerujte. Ne pišem ovo iz šale, gluposti ili da nekoga vrijeđam. Teško mi je jako. Ali što možemo ovdje se samo uveo zakon jačega. A onaj koji ga je uveo nije uvijek bio tako moćan i snažan. Daj čovjeku novac i moć u ruke pa ćeš vidjeti kakav je.
.
 
14.10.2011
Susjedima i zvonaru;

Pred nama su dani tjednog odmora. Vrijeme kad se većina od nas želi odmoriti od posla, obaveza i problema kroz tjedan!
Nadajmo se da će se i naš "voljeni zvonar" suzdržati od "kolektivnog buđenja" u ovo rano subotnje i nedjeljno jutro!

U očekivanju mirnog sna, želim vam ugodan tjedni odmor!
.
 
13.10.2011
Ranom zorom u Trnovčici;

Miran svijet, mirno spava, a onda "zagrme" "zatutnje" zvona s tornja usred naselja!
Ne haje "zaljubljenik buke" za tek pristigle radnike noćne smjene, medicinske sestre iz bolnice, vozače noćne linije tramvaja, noćne čuvare, pekare, vatrogasce, malu djecu, školarce, srednjooškolce, studente, bolesne itd.
Naspavan, svjež i oran, puca od želje da još jedno jutro "naredi" kolektivno buđenje!
Bez straha od ovrhe za neplaćene račune, bez straha za plaću, bez straha za posao, bez problema s bahatim poslodavcem, bez brige za poskupljenje kruha, mlijeka, benzina, bez straha za svakodnevicu kakvu živi većina malih hrvatskih pučana.
Bliže se božićni blagdani, stižu naljepnice: MIR KUĆI OVOJ!
MIR?? Što je to??
Od kad toga više nema u Trnovčici?
To najbolje znaju stanari nekad mirne Trnovčice!

Mir i dobro, ljubite jedni druge, kao što Otac vaš ljubi sve vas!
.
 
11.10.2011
Odnarođeni i bezosjećajni;

Svako jutro u 6h umjesto kratkog ranojutarnjeg zaziva milosti Božje, u domovima mirnih građana Trnovčice, prolomi se salve kletvi i pogrdnih riječi upućene nalogodavcu nasilne tutnjave zvona!
Prirodna reakcija svakog zdravog ljudskog bića!
Začuđujuće je kako vapaji mirnih građana i zaglušujuća buka zvona, nisu probudili savjest, bezosjećajnom i odnarođenom nalogodavcu!
Iz svega se lako izčitava poruka mirnim susjedima: možete biti sve i svašta, samo ne reagirajte na ranojutarnju buku zvona, jer bi vas mogli proglasiti manjim vjernicima!
.
 
10.10.2011
"Ne znam kome se mogu požaliti na jake glavobolje ..."

Nemate se kome požaliti. Vaši zastupnici u Saboru su Vas Zakonom o zaštiti od buke izručili milosti i nemilosti vjerskih zajednica, a prvenstveno ne/milosti katoličke Crkve u ime povijesti, vjere i tradicije. Pa valjda je važnija tisućljetna povijest i tradiciji, a o vjeri da i ne govorimo, od glavobolje u Vašem kratkom životu .
.
 
10.10.2011
Ne znam kome se mogu požaliti na jake glavobolje koje su mi se počele javljati u 6 h nakon buđenja zvonima. Srećom ta jaka glavobolja prođe sama od sebe za 2-3 h, jedino ostane nekakav čudan umor kroz cijeli dan. Ne znam da li netko ima recept kako napraviti da mi san bude čvršći jer neki ukućani prespavaju i ništa ne čuju.
.
 
07.10.2011
Suludo duga i glasna zvonjava okruške crkve Uzvišenje svetog Križa započinje svako jutro u 6h! Poseban je gušt to doživjeti tijekom godišnjeg odmora!
.
 
06.10.2011
Ne gubite nadu;

Neko vrijeme donosi "moćnike" koji su to što jesu, samo zato što služe još većim ,moćnicima, za ostvarenje nekih ciljeva!
Kad dođe drugo vrijeme i oni će biti samo "bivši moćnici" kojih ćemo se s nelagodom sjećati!
Životna poruka Pape Ivana Pavla II. bila je: LJUBITE JEDNI DRUGE, jer Bog mira, moćniji je i od novovjekih bahatih moćnika!
.
 
05.10.2011
Dobri primjeri privlače, loš odbijaju;

Loš primjer je, nanositi bol, nasilno prekidati san, uznemiravati bližnje, pogotovo ako ste im trebali služiti za uzor!
Svako jutro na autobusnoj stanici slušamo jadikovke nasilno probuđenih mještana Trnovčice.
Kad bi "nalogodavci-izvršitelji" htjeli čuti mišljenje svojih susjeda o zaglušujućoj ranojutarnjoj zvonjavi, mogli bi to svako jutro na autobusnoj stanici.
Ovisno o dobnoj strukturi, protesti se izražavaju na različite načine.
Mlađa populacija, učenici, srednjoškolci, studenti, protestiraju najbučnije i nažalost najvulgarnije.
Starija populacija reagira suptilnije ali ogorčenije!
Naročito burno reagiraju neispavane majke male djece, starije i bolesnije osobe, smjenski radnici, vozači, medicinsko osoblje i td.
Prije uvođenja "kolektivnog" buđenja ljudi su se na autobusnoj stanici pozdravljali, pitali jedni druge za zdravlje, pitali kako su spavali, čavrljali lijepim stvarima.
Sada se, na istom mjestu, nažalost ne čuje ni jedna lijepa riječ za one koji nam svako jutro, prekidaju najljepši dio sna!
Umjesto uzora, primjera uviđavnosti, uljuđenosti, suosjećajnosti, svjedočimo primjeru sebičnosti, bahatoj neuviđavnosti, bezćutnoj samovolji itd.

Postavimo si pitanje:
-da li bi to "netko" radio tamo, u svome mjesu ?
-da li bi to radio svojim sugrađanima i susjedima ?

Pretpostavljamo:
-ne, nebi to radio njima!

Kao zaključak, nameće se pitanje: Zašto to radi nama???
.
 
04.10.2011
Nisam u Trnovčici, ali sam u kvartu do..Ali svejedno redovno čujem zvonajvu crkve!! Maltertiranje u 6 ujutro, pa čak i vikendom stvarno nije uredu prema ljudima koji imaju samo nedjelju za odspavati malo duže!! Što je previše je previše! Žao mi je što sam zakasnila s potpisom peticije protiv zvonjave crkve u Trnovčici!
Hvala na komentaru.
 
04.10.2011
Ne može se ljude činiti sretnim, nanoseći im boli;

Ako želiš biti sretan jedan sat, naspavaj se!! Ako to želiš cijeli život, pomaži drugima!!
Dobro odgojene ljude krasi uviđavnost! Njihov nas primjer privlači!
Zagovornici, neobuzdane ranojutarnje zvonjave, primjer su novovjeke bahatosti!
Nas u Trnovčici, snašla je ta (ne)prilika, da svakodnevno trpimo "kolektivno" buđenje!
,Moćnici, nije ljudski: dok vi kujete svoju sreću, da udarate svoje bližnje po prstima!
.
 
04.10.2011
Ako nekim ljudima ne smeta zvonjava svakih 15 minuta i orkestar koji se oglašava u 6 sati ujutro, te budi radni narod neka slobodno kažu adrese da ih posjetim s trubom na komprimirani zrak u 6 ujutro (truba za utakmice). Inače truba na kompromirani zrak proizvodi buku od 65 decibela. Njima to vjerojatno i neće smetati jer imaju tokom dana vremena odspavati nakon što se dovoljno uližu *** CUT *** (da ne velim gdje). A mogli bismo se skupiti prije crkve i svaki put prije zvonjave zvona malo trubit. Baš me zanima da li bi to smetalo ljudima i da li bi pozvali policiju. A policiji bismo mogli otkomentirat "pa najavljuemo zvono" znate to vam je "vjerski"! Ako Vam se ne sviđa obratite se crkvi!
.
 
03.10.2011
Neće nitko od nas sobom u grob ništa odnijeti, ali zato za života svi mi možemo biti bolji ljudi. Možemo imati više milosti. A pogotovo oni koji nas uče skromnosti i davanju, imaju priliku to pokazati svojim primjerom.
Zar tražimo toliko puno kada molimo da se jutarnje zvono prvi puta oglasi u 7h i samo malo tiše. Zar je to toliko sebično kada se moli za 1 sat sna? Zar će nekoga biti manje ako ne bude čuo kvaratne otkucaje.
Pitam se koliko su oni koji bi nam svima trebali biti primjer, spremni otvoriti svoja vrata i pomoći običnom, nepoznatom čovjeku u bilo kakvoj nevolji.
Da li je ispravno pomoći i saslušati samo ona lica koja prepoznajemo?
.
 
03.10.2011
Citat 1. "Čujem zvona i više niti ne čujem. Dodajem da imam četvero djece do 11-te godine, najmladje dijete će sad navršiti godinu i niti jedno od njih se nije probudilo niti jedno jutro zbog te "strašne buke".

To što Vi "čujete, a više niti ne čujete" zvonjavu ni na koji način ne obvezuje i mene ili bilo koga drugog da ih također "više ne čuje". Uostalom, čovjek se može adaptirati na smrad i više ga ne osjećati, ali na buku ne može. To što više "ne čuje" buku samo je privid, jer buka nastavlja razarati živčani sustav i psihu, te izaziva poremećaje lučenja hormona.

Citat 2.: "Mislim zato jer na to nisu verzirani i jer mi o tome u kući pričamo smo na najljepši način, s ponosom i divljenjem prema simbolici onoga što zvona i jesu - kod nas i svugdje u svijetu."

Možete Vi pričati o zvonima i zvonjavi što god Vam drago, no ne možete promijeniti činjenicu da se radi o metalnim uređajima koji udaranjem željeznog klatna o bronzanu ovojnicu proizvodi zvučne valove koji se šire u okolicu, te svojim učinkom na ljude potpadaju pod definiciju buke.
U potpunosti se slažem s navedenim.
 
03.10.2011
Slušaj i skapaj građane goljo;

I ovog se vikenda "netko" iživljavao nad svojim mirnim župljanima!Psovalo se i klelo, previše za našu do sada mirnu i vjernički odgajanu sredinu!
Uzrok poznat! Posljedice vidljive! Rezultat neizvjesan?
,Netko, dobro zbrinut, zavaljen u udobnu fotelju, svog raskošnog dvorca, već dugo ne suosjeća brige i jad svakodnevice svoga puka!
Ako je zaglušujuća buka, od ranog jutra do kasne večeri, njegov najviši intelektualni doseg, onda smo daleko u prošlom vremenu!
Blago onima koji se kriju iza moćne hijerarhije i sustavno provode "zvučno nasilje" nad svojim mirnim sugrađanima!
Hoće li to bezosjećajno srce ,moćnika, ikada osjetiti nepravdu koju nanosi svojim susjedima?
.
 
02.10.2011
Poštovani,
članak sam našla na istoj stranici gdje sam otvorila i ovaj post. Piše kome zvona zvone. ad acta. Prelistajte ga i naći ćete.
Živim na Poljanicama,4. kat,prozor spavaće sobe mi je okrenut prema zvoniku. Nikakvih prirodnih niti umjetnih prepreka između nema. Čujem zvona i više niti ne čujem. Dodajem da imam četvero djece do 11-te godine, najmladje dijete će sad navršiti godinu i niti jedno od njih se nije probudilo niti jedno jutro zbog te "strašne buke".Mislim zato jer na to nisu verzirani i jer mi o tome u kući pričamo smo na najljepši način, s ponosom i divljenjem prema simbolici onoga što zvona i jesu - kod nas i svugdje u svijetu. Pozdrav
Da, našao sam. Hvala.
U dva navrata se spominje buka tako da i tamo evidentno postoji ili je postojao istovjetni problem pretjerane zvonjave.
Ako se netko sa Knežije javi, budite uvjereni da sam spreman pomoći jer ih razumijem.

Danas sam mjerio razinu buke na katu iznad sebe i izmjerene su više vrijednosti, prosječno za nekih 3 dB(A), oko 73 dB(A).

Mjerio sam razinu buke i na Prominskoj, na nogostupu preko ceste prve kuće (nova kuća, nedavno izgrađena).
Prema Google Earth-u, 260 metara zračne linije od crkve. Vrijednosti izmjerene na toj lokaciji pokazuju manje vrijednosti od vrijednosti izmjerenih tamo gdje živim. Još je uvijek to dosta visoka razina buke, pogotovo jer isto zvono zvoni i u 6:00 ujutro kada nema prometa i kada je rezidencijalna buka daleko nešto viša od 30 dB(A).

Izmjerene manje vrijednosti su normalne jer razina zvuka opada sa udaljenošću.

Najbliže zgrade na Poljanicama su na nekih 400 metara od crkve.
Vjerojatno vam je jasno da vi na 400 i više metara nećete imati istu razinu zvuka kao i ja na 117 metara. Pogotovo što na većoj udaljenosti i vjetar ima daleko veći utjecaj.

Da vam ilustriram o čemu se tu radi, prilažem sliku:


Ako sam ja na 117 metara, uzmimo da je r=117.
Vi ste minimalno na 400 metara, znači na 3,4r
Znači da vi u idealnom slučaju imate samo jednu jedanaestinu intenziteta zvuka kojeg ja imam. 3,4 x 3,4 = 11,56

To vam je isto kao da umjesto pune plaće dobijete jednu jedanaestinu plaće.
Na primjer, umjesto 6000 kuna dobijete 545 kuna.


I pitanje za kraj.
Bi li na ta zvona i dalje gledali s ponosom i divljenjem kada bi živjeli na 117 metara od tih istih zvona i kada bi na temelju dostupnih informacija znali da ta ista zvona štete zdravlju vama kao i cijeloj obitelji?
 
02.10.2011
To može samo "netko";

I jutros u rano subotnje jutro, u 6 sati "netko" je ,bezumnom, zvonjavom budio svoje susjede, željne tjednog odmora i sna!
Tko to ima nesavladivu želju, da svojim mirnim susjedima svako jutro prekida san?
Kakvo je to srce u "moćnog" zvonara da mu ni zaglušujuća buka ne može ,probuditi, savjest!
Sutra će nam na kraju bogoslužja biti upućena poruka ,IDITE U MIRU MISA JE GOTOVA,! (lat. I.. m... e..)
Nakon prvog otkucaja u 6 sati i buđenja, brzo se zatvaraju prozori na svim sobama kako bi se moglo barem probati zaspati dalje. Ali san je nepovratno uništen, nema više prave nadoknade u daljnjem snu.
 
01.10.2011
ja sam uz vas!!
Hvala.
 
01.10.2011
Poštovani,
samo želim reći da sam naišla na podatak da i salezijanska crkva Marije Pomoćnice na Knežiji zvoni - "nepodnošljivom,zaglušujućom bukom koja ulazi u kuće i kroz zatvorene prozore" ranom zorom u 6 sati.I tamo su se neki žalili , pa čak i odselili iz kvarta jer im je bilo nepodnošljivo.
Cijenjeni stanovniče Trnovčice rodom iz Knežije o kojoj ste sami napisali toliko pohvala (posebno u duhovnom smislu i odnosu pastira Salezijanaca prema svome stadu ) kako je moguće da je i tamo tako a ne samo kod "Boženaspomozi" nekog Andrije Poljaka u čijoj župi niste htjeli niti sklopiti sveti sakrament ženidbe - iz samo vama znanih razloga.
Ja sam iznenađena!
Mislim da biste i tamo trebali pokrenuti peticiju jer inače sva vaša dosljednost i tvrdnje o štetnosti na zdravlje padaju u vodu i ovo što činite postaje vaš osobni konflikt.
Ja ova zvona obožavam i žao mi je što se ne možete opustiti i u
njima uživati kao ja.Ali sad možda znamo razlog zašto ste odselili sa Knežije.Lijep pozdrav
Poštovana,
Nisam nigdje naišao na podatak da na Knežiji postoji problem sa zvonjenjem.
Ako netko tamo živi i ima navedeni problem, neka mi se svakako javi.
Bilo bi dobro ako mi možete navesti izvor gdje ste to našli.
Ako zaista postoji problem, znam kako je jadnim ljudima jer tamo je jedna velika zgrada direktno okrenuta prema tornju.
Naravno da sam spreman pomoći jer razumijem ljudsku potrebu za mirom.

Stalno se želi implicirati neki navodni osobni obračun ali sve zagovaratelje takve teze moram razočarati. Ništa od toga. Nema sukoba.
Zar se i svi ostali ljudi na peticiji žale na buku jer imaju neki osobni obračun? Razmislite malo o tome.

Zašto sam se ženio na Knežiji?
Pitanje je trivijalno ali mogu odgovoriti kada već inzistirate. Na Knežiji sam proveo djetinjstvo. Bio je odabir između crkve mojeg djetinjstva ili crkve djetinjstva supruge. Odabrana je prva opcija.

Možete li navesti ulicu u kojoj živite i na kojem ste katu?

Prema informacijama kojem sam prikupio, zvonjenje ovih zvona je na pristojnoj udaljenosti sasvim ugodan osjećaj.

Javili su mi se ljudi iz Dupca koji žive na cca 450 metara od crkve i imaju jutarnje prisilno buđenje.
 
30.09.2011
Vaša je namjera časna;

Lijepo je čuti Vašu riječ "STOP" ali joj nedostaje još jedna "STOP SAMOVOLJI"!
Svaki će Vas razuman čovjek podržati.
Pozovite nas, doći ćemo svi!
Svi smo mi vjernici, volimo čuti zvona, ali nam smeta ranojutarnje "kolektivno buđenje"!
Sjetite se kako je onima nakon noćne smjene, umornim, bolesnim, školskoj djeci, studentima i dr. koji od ranojutarnje zvonjave ne mogu oka sklopiti!
Čije je srce tako bezosjećajno, čija je savjest "mirna" u tom trenutku?
Zašto je nekome važnije da se "bojimo" nego da se "volimo"!
I Vama dragi sugrađane želimo mir i dobro!
Da, neispavani susjed ima časne namjere.

Postoji li mogućnost da oni koji su naredili ovakvo zvonjenje zaista ne čuju dobro? U medicinskom smislu naravno. To što ne čuju naše vapaje nema veze sa sluhom.

Čitam članak i spominju se termini:
neznatna nagluhost
lagana nagluhost
umjerena nagluhost
teška nagluhost

Mi u Trnovčici od ovih zvona vrlo vjerojatno nećemo imati probleme sa sluhom ali sigurno imamo poremećaj sna i dekoncentraciju.
To su indirektni učinci buke.
Uskoro cijeli članak.
 
30.09.2011
STOP! Pa kako vas nije stid pred Bogom svadit se? Nadite se kao Bozja djeca i razgovarajte, dogovorite se. I oni koje smeta i oni koje ne smeta buka zvona. Budimo ljudi, pravi vjernici i zivimo u miru, mir s vama braco i sestre.
Dogovor? Razgovor? Bio sam nekoliko puta na razgovoru u župnom uredu i ništa nije riješeno. Upućen sam da problem rješavam s Kaptolom.
To ne znači da netko drugi neće uspjeti riješiti problem u našem župnom uredu.


Imam i zanimljiv članak koji sam našao na webu Zavoda za javno zdravstvo. Pobijaju se tvrdnje pobornika "navikavanja", "ne čujem" i "imam čvrsti san".
 
29.09.2011
čiju savijest?
pa radio bi to i svima svojima jer
ako to radi sebi može i svima ostalima.
nema veze koji je tko poziv odabarao.
.
 
29.09.2011
Ima li koga da razmisli o ,ranojutarnjoj zvonjavi, koja svako jutro proizvede nebrojene ,ružne, riječi?

Ako to ,netko, radi nama, svojim susjedima, ne obazirući se na umorne smjenske radnike:
-medicinske sestre,
-vozače tramvaja,
-policijske pozornike,
-radnike pekarske industrije,
-studente pred važan ispit
-i mnoge druge kojima je neophodan san nakon iscrpljujućeg rada.

Da li bi to radio:
-svojim roditeljima,
-svojim sestrama i braći,
-svojo bolesnoj baki i djedu,
-svojim dragim prijateljima,

Bilo bi dobro i Bogu draže, da ranojutarnja ,tutnjava, probudi ,nečiju, savjest.
.
 
29.09.2011
Što se od onih kojima buka smeta očekuje?

-da se priviknu
-da kao kršćani budu spremni na žrtvu, kako bi svi oni koji su čekali zvona mogli uživati

Postali smo žrtve nasilja koje se provodi iz dana u dan.
Organizam se ne može priviknuti na buku, to sam ponovio puno puta. Štetne posljedice ostaju.

Svi koji žele mogu poslati pritužbu poštom na:

Nadbiskupski duhovni stol
Kaptol 31, p.p. 553
10 001 Zagreb


Ja sam poslao preporučeno s povratnicom kako bi bio siguran da je to netko zaista i primio.
 
29.09.2011
I jutros je bilo"kolektivno buđenje";

Svima je jasno da zvona ,moraju, opravdati očekivanja nekih u crkvi i nekih privatnih investitora!
Ovim se dovodi u pitanje moralnost korištenja sakralnih objekata u promidžbi , moćnijih, pojedinaca!
Što je jednima dozvoljeno, drugima nije?
Nadajmo se da će brzo doći vrijeme, kad ćemo se s nelagodom sjećati ranojutarnjeg "kolektivnog buđenja"!
Mir i dobro svima!
.
 
28.09.2011
Kad smo kod "Podnevnog koncerta s nedjeljnim frenetičnim finalom" napominjem da je snimljen s prozora spomenute sobe. Na apsurdnost našeg zakonodavstva ukazao sam u jednom objavljenom članku sljedećim primjerom:

Kad bih zvuk s ovoga snimka reproducirao s prozora moje sobe udaljene 15 metara od crkvenog zvona čiji sam zvuk snimio, ja bih počinio prekršaj protiv javnog reda i mira i bila bi mi izrečena kazna.

Pretpostavljam da nije potrebno objašnjavati u čemu je apsurd.
.
 
28.09.2011
S obzirom na to da je crkveno zvono od prozora sobe u kojoj obično boravim udaljeno smo 15 (slovima: petnaest) metara vi se možete smatrati sretnicima koji žive u miru i tišini.
Kako biste dobili predodžbu koliko ste zapravo sretni posjetite link
http://www.adacta.org/crkvena-zvonjava/zona-sumraka.html
a posebno preporučam video iznad opisa
"Podnevni koncert s nedjeljnim frenetičnim finalom".
.
 
28.09.2011
Pozdrav s Trešnjevke.
Svoje kratko izlaganje nazvat ću "Između dvije vatre".
Pred dva tjedna preselio sam na Trešnjevku gdje me dočekala svakodnevna zvonjava i halabuka od rane zore. Još bih nekako i pretrpio sve to da nisam primjetio sljedeće: u podne nakon što se netko napokon smiluje i odluči isključiti onaj pakleni stroj koji klatari zvona (*** CUT ***) dolazi do promjene u tonalite tj, intenzitetu i smijeru odakle dolazi bis. Da, upravo tako. Nalazim s između dvije crkve razmaknute manje od kilometra i svaka ronda po svome.
Izuzimanje zvonjave iz zakona nije ustavno. Pun mi je kufer neprestanom podilaženju crvi. Vrijeme je za malo reda i tišinom.
Mogu samo reći da vas potpuno razumijem jer sam na 117 metara od crkve.
 
27.09.2011
Crkva i župa je naša;

Ovdje u našoj župi, želimo radosno živjeti svoju vjeru!
nitko nam nema pravo u tome smetati niti nas dijeliti!
Crkva- je zajednica vjernika i narod Božji.
Župa -je mjesto susreta, radosti i mira!
U crkvi i župi, čovjek se uči doživjeti i prihvatiti drugoga.
Želimo da i naša župa postane mjesto na kojem ćemo otkriti jedni druge u Bogu!
.
 
26.09.2011
Koliko malo ljubavi prema bližnjem;

I jutros rano u 6 h, u cik zore ,zaglušujuće je zvonilo, zvonilo, dok zadnjem spavaču nije prekinut miran san!
I jutros su na ,autobusnoj stanici odzvanjale ,sočne, psovke i pogrdni komentari na adresu ,nalogodavca, svakojutarnje zaglušujuće zvonjave!
Ljudi se zabrinuto pitaju, kojem bi dragom Bogu bilo milo ovo ,zvučno nasilje, duhovnog pastira nad svojim stadom!
Vrijeme će pokazati da je ovime napravljena neprocjenjiva, dugotrajna šteta za mjesnu crkvu.
Mladim školarcima, studentima, zaposlenicima, ostat će u neugodnoj uspomeni ovaj vremenski period kad su bili podvrgnuti ,kolektivnom buđenju,!
*** CUT ***
Bilo bi ljepše da duhovni pastir primjerom uviđavnosti, blagosti, razumijevanja privlači mlade i obrazovane pučane, a ne da na svakom koraku slušamo ružne i pogrdne komentare na račun ranojutarnje i cjelodnevne zvonjave!
Budućnost će pripasti pravim, istinskim vjernicima, koji u vjeri i crkvi traže duhovnost a ne rutinski doživljaj crkvenih i vjerskih običaja!

Hvala na podršci.

Da ne ispadne da se samo kuka, u tijeku je priprema za postupak pred Ustavnim sudom kako bi se buka sa vjerskih objekata opet našla u Zakonu o zaštiti od buke jer je to jedino rješenje gdje se neće ovisiti o nečijoj milosti (koja nikako da dođe) kao što je to sada slučaj. Više imate na naslovnici.

Uskoro idu dopisi prema mjesnom odboru i Vijeću gradske četvrti.
 
25.09.2011
Vidim da administrator stranice sve nešto zahvaljuje na podršci. Ali ne vidim u čemu se podrška sastoji i što se tu uopće podržava. Imam dojam da je to podrška kuknjave kuknjavom.
Dojam može prevariti.


 
25.09.2011
Živim u trnovčici oko 300 m zračne linije od crkve i mislim da je zvonjava pretjerano glasna iako volim zvona, trebalo bi naći neki kompromis (da se zvona malo utišaju ili buka smanji na pristojnu razinu i da ne zvoni svakih 15 min) jer ovakva zvonjava zaista zna biti iritantna. I slažem se da ovo nema nikakve veze s tim da li je netko vjernik ili ne već o poštivanju čovjekovog prava na mir što ovaj gospodin nema kao i dosta drugih stanovnika trnovčice.
Hvala na podršci.
 
25.09.2011
ista priča i u resniku (istočni zagreb). od 6 ujutro do 22 sata na večer zvoni sveukupno 64 puta. užas jedan.. ujutro u šest prvo zvoni 4 puta pa napravi malu pauzu pa zazvoni 6 puta pa napravi malo veću pauzu a onda udri jedno minutu- dvije kao sumanuto. pa kraće zvonjave u 6:15, pa u pola sedam, pa u 6:45 a onda u sedam sve ispočetka.. i tako sve do DESET navečer, nema šanse da bi netko zaspao prije tog vremena, pogotovo ljeti kada su prozori otvoreni. napominjem da samo u mojoj ulici ima petoro ljudi koji povremeno rade od 3- 4 ujutro (među nama ima i prof. vozača) i stvarno nam je bitno zaspati već u osam. stvarno ne znam tko će biti kriv ako jednoga dana netko zbog nesanice zabije autobus prepun ljudi ili šleper u zid..
Hvala na podršci.
 
24.09.2011
Volim zvona!
I ja ali samo kada mi ne ugrožavaju zdravlje.
 
24.09.2011
Citiram: "Ako vam smeta stavite čepiće u uši ...".

Prijatelju, testiraj ove savjete upućene tebi:

- Ako ti smeta smrad susjedove septičke jame, začepi štipaljkama noseve sebi, svojoj supruzi i djeci i dišite zauvijek na usta dok ste u svome stanu.
- Ako ti smeta što ti dijete mlati nasilnik u razredu, reci svom djetetu da u školu ide s motorističkom kacigomna glavi i u debeloj podstavljenoj odjeći.
- Ako ti smeta curenje vode iz kanalizacije stana iznad tebe, nabavi svim ukućanima kišobrane.

I t.d.
Hvala na podršci.
 
24.09.2011
Ljubi bližnjega svoga;

Ako ste na ovaj način spremni povrijediti brata čovjeka i zvati se vjernikom, onda je tu nešto u nesuglasju!
Pravi kršćanin, vjernik, nikad to ne bi učinio!
Čovjek koji brani svoju obitelj i sve one kojima smeta pretjerana buka, ima časne namjere, za razliku od mnogih!
Zar je moguće da ljudima preporučate čepiće za uho i mirno se, bez grižnje savjesti, molite Bogu?
O tempora, o m....!
Hvala na podršci.
 
24.09.2011
Poštovani!

Prije nekoliko dana vidio sam prilog na TV-u o problemu zvonjave na Trnovčici i u potpunosti podržavam stav da je svećenik pretjerao (uostalom isto je komentirao i don Ivan Grubišić u navedenom prilogu).
Živim na Malešnici u ulici Drage Ivaniševića i imam sličan problem, doduše ne od 6, već od 7 ujutro. Kod nas je najveći problem to što je zvonik niži od zgrada koje ga okružuju tako da se zvuk odbija od zgrada i stvara nesnosnu buku. Problem je pogotovo izražen ljeti kad su prozori otvoreni i kad je gotovo nemoguće razgovarati u stanu za vrijeme zvonjave.
Na prigovore susjeda svećenik je odgovorio (naravno s oltara, jedino je otamo i hrabar) da su svi koji se bune protiv zvonjave bezbožnici, komunisti i slične budalaštine. Kako li je samo lijepo bilo živjeti u mojoj ulici dok nisu završili izgradnju crkve....
Supruga i ja očekujemo dijete i iskreno ne znam kako ću reagirati ako mi dijete bude stalno plakalo zbog zvonjave. Nadam se da ćemo svi zajedno ipak uspjeti stati na kraj samovolji pojedinih župnika.
Pozdrav svima
Hvala na podršci.
 
23.09.2011
Ja mislim da bi se trebali baviti pametnijim poslovima.Vidljivo je da imate previše vremena u životu i neznate šta bi od sebe.Pametnije bi vam bilo da nađete sebi neku zanimaciju,npr.*** CUT ***, tako da bi bilo dobro da malo poradite na tome,a zvona da pustite na miru.Ako vam smeta stavite čepiće u uši ili dođite koji out nedjeljom na Misu,da vam se savjest smiri.
Osim što se bavite mojim privatnim životom, dijelite savjete koji pokazuju da ili živite na sigurnoj distanci od crkve ili zaista niste svjesni koju štetu buka nanosi zdravlju ili oboje.

Napisao sam više puta, pišem ponovno...
Neki vjeruju da su se privikli na zvonjavu ali su u zabludi. Organizam nema obrambeni mehanizam od buke.

Treba shvatiti jednostavnu činjenicu - ova je zvonjava preglasna i prečesta.
Štetna je po zdravlje.

Opet citiram:
Buka na čovjeka djeluje izravno i neizravno oštećujući njegovo zdravlje, izazivajući umor i smanjenje radne sposobnosti, ometa sporazumijevanje, koncentraciju, odmor i san. Treba napomenuti da postoje individualne razlike reakcije na buku te ovisno o razini i frekvenciji buke te dužini izloženosti one mogu biti od blagih i prolaznih do trajnih oštećenja.


Ali nemojte vjerovati meni. Razgovarajte s liječnikom, razgovarajte s prijateljem koji se razumije u problematiku buke. Surfajte po netu, ima dobrih članaka o buci i njenon štetnom utjecaju. Razgovarajte sa poznanikom koji živi blizu crkve ili je nešto dalje ali je na višem katu. Pitajte ga kako spava. Pitajte budi li se u 6:00 ujutro. Pitajte da li je nervozan nakon što ga se probudi u 6:00. Pitajte ga kada se budi u subotu, kada se budi u nedjelju.

Ne vjerujte meni.
Educirajte se. Čepić u ušima nije rješenje. Educirajte se o buci.

Isto kao što kada kupujete košulju tražite da je 100% pamuk ili gledate da li u sastavu neke namirnice ima "E" sastojaka.

Da vam olakšam, pogledajte si ovaj .pdf O buci

Iz .pdf-a:
Buka na čovjeku odmah izaziva nekoliko promjena, koje ako
su česte ostavljaju ireverzibilne promjene, a ustanovljive su
kao npr:
• proširenje zjenica, lupanje srca, reakcije mišića
• lučenje adrenalina, hormona štitnjače i nadbubrežne žlijezde
• pojačana peristaltika želuca i crijeva i sužavanje krvnih žila
• porast krvnog tlaka


Djelovanje buke na centralni živčani sustav:
• promjena cerebralne mikrocirkulacije uslijed promjene
tonusa krvnih žila
• promjene bioelektričnih potencijala i nervne aktivnosti
• teškoće u psihomotornim reakcijama
• smanjenje efektivnosti rada
• poremećaji ponašanja, pojava nesanice, straha, apatije

 
23.09.2011
Sutra je subota:
-vrijeme tjednog odmora a nas čeka ,kolektivno buđenje.

-onaj tko citira dio komentara, jer mu nisu po volji, licemjerno se
dodvorava onima koji stoje iza neprimjerene buke u neprimjereno
vrijeme!
-ako ste naš susjed i sugrađanin dobro čujete ,tutnjavu, zvona
svako jutro u 6 sati, kao i mi!
-ako ste iskreni, shvatit će te da je naše neotuđivo pravo štititi se
od uznemiravanja i nasilnog prekidanja sna u rane jutarnje sate!

Nepobitne činjenice su:
- da su izvor buke: zvona i ranojutarnja zvonjava.
- da to radi ,netko, u ime nama nepoznatog nalogodavca.
- da je to u vezi s crkvom.
- da to s vjerom ne bi trebalo imati veze, ali ako, one kojima to
smeta, proglašava nevjernicima, onda ima veze, ili vi uzimate
sebi veće pravo? (Quod licet I...n..l..b...)

- jer, ako netko dođe pod vaš prozor i svako jutro u 6 sati uporno
trubi, hoćete li za to kriviti samo trubu automobila ili vozača koji
vam to radi?
- i nema velike mistike u ranojutarnjoj zvonjavi, po srijedi je ljudski
faktor!
- o crkvenom nauku, tradiciji, otajstiva i dr. možemo na drugom
mjestu, ali bez potcjenjivanja ičijeg znanja o tome!

Uživajte u lijepom danu.


Hvala na komentaru.
 
23.09.2011
Citiram dio komentara, na koji ću se osvrnuti: "Što želim ovim komentarom? Želim zamoliti sve koji pišu pritužbe na zvonjavu, da se drže problematike zvona (pretpostavljam da je to i smisao stranice te da je na to ciljao sam autor), a da se ne piše lažno tj. nepromišljeno i s očitim neznanjem o tradiciji Crkve, o otajstvima Crkve i o samoj Crkvi kao instituciji."

Oni koji pišu o probematici crkvene buke isključivo sa stajališta ekologije i zalažu se za smanjenje zvučnog zagađenja ljudskog okoliša koje šteti fizičkom i psihičkom zdravlju ljudi i djece kao odgovor dobivaju upravo mantranje o vjeri, liturgiji i tradiciji, a kad tu logičku smicalicu pokušaju raskrinkati, s visoka im se prigovara na neznanju o tradiciji Crkve, njenim otajstvima, i t.d.

Crkvena zvonjava je buka kao što je to i tutnjava tramvaja ili revanje pijane rulje na ulici, te u njoj nema nikakvog vjerskog otajstva. Svaki pokušaj da joj se doda nekakav mistični sadržaj predstavlja pokušaj da se s terena ekologije rasprava prebaci na teologiju.
Hvala na podršci.
 
23.09.2011
Vecer. Zanimljivo.... Odputujem 360km na obalu u srce Dalmacije i tjednom u 06:00h. cujem isto kao u Trnovcici i pitam se sto ovaj gospodin govori o smetnji? Zasto? Zato sto je moja kuca na moru udaljena od zvonika 1000m. zracne linije. U Trnovcici je zvonik na 250m. od moje sobe i ? I ludim u jutro posto se budim u sedam! Ovdje imam mir i harmonjiju zvona'kada se ranije probudim pa pijem caffe na terasi i slusam tiha i milozvucna zvona. Na KILOMETAR daleko! Ista prica, isti problem, preslabo raumijevanje i podrska onima koje budi doslovno'nabijanje zvona. Imate podrsku, hvala.
Hvala na podršci.
 
22.09.2011
Oduzeli ste ljudima san. Što ste očekivali? Da će strah biti jači od želje za snom? Krijete se iza samog Isusa. Mnogi niti ne znate što činite. Mislite da je ovo vaše vrijeme i da trebate pokazivati svoju moć. Žalosno.
Hvala na komentaru.

Ako želite nešto reći župniku, možete otići u župni ured i reći mu osobno.
Radi vam utorkom i četvrtkom od 8-9 i 17-18 sati.

 
22.09.2011
dragi pučani;

- Neprimjerena zvonjava u rane jutarnje sate, ničim nije opravdana
jer mirnim vjernicima i građanima nanosi duševnu bol!
- Jesu li zvona u marketinškoj službi crkve ili se ,netko,
dodvorava crkvenoj hijerarhiji?
- Vrijeme u kojem živimo voli slugane.
- Ostvaruje li ,netko, svoje životno geslo: "neka me i mrze, ali nek
me se boje"
- Pax vobiscum!
Hvala na podršci.
 
22.09.2011
ljubitelju ranojutarnje zvonjave;

-ima li mirnu savjest ,osoba, koja dopušta ili je naredila da zaglušujuća zvonjava svako jutro u 6 h budi svoje mirne građane?
-dokle će ,netko, iskušavati našu strpljivost?
-u čije se srce uselio nemir, da sreću traži u zadavanju boli drugima?
Hvala na podršci.
 
22.09.2011
Neki dan je naš "uvaženi" i vrli svećenik u jednoj kući di je bio rekao da zbog pritužbi na zvona namjerno ih neće stišavati i gasiti,već da kome smetaju neka iseli iz Trnovčice.
Moje mišljenje je da nek on iseli u Poljsku od kuda je i došao,imamo mi i hrvata svećenika dosta.
Nek seli tamo i tamo tjera inat a ne ovde.
A ovi što im zvona ne smetaju, svi i tako žive u zadnjoj ulici tamo
prema Branovečini.
Nek dođu ujutro u ulicu pokraj crkve pa da ih vidim.
A i tako vjerojatno nerade nigdje pa mogu spavati po cjele dane i nemaju djece u kući
Zanimljiv komentar.

Moje je mišljenje da je Trnovčica dovoljno velika za sve i da nema potrebe da se itko iseljava iz nje. Ne, ipak ima, iselio bi strah i licemjerje iz Trnovčice.

Pod hitno treba useliti ljudskost i razumijevanje, to je ovdje kronični nedostatak.
 
22.09.2011
Neka *** BIIIP *** ugasi zvona pogotovo subotom i nedjeljom ujutro u6 sati.
Nemam ništa protivda otkuca vrijeme al kad počne ujutro u 6 zvoniti najrađe bi otiša tamo i svašta mu rekao.
Hvala na podršci.


Molim sve da komentiraju bez vrijeđanja. Hvala
 
22.09.2011
Baš me zanima kako bi ti vrli katolici kojima ne smetaju zvona reagirali kad bi im u susjedstvu izgradili džamiju...ustvarni znam kak bi reagirali...onako kako im i priliči!
Da, to je istina jer velika većina ljudi još uvijek ne može percipirati problem prekomjerne zvonjave od crkve na kojoj se nalaze ta ista zvona.

Ja se nadam da ćemo uspjeti educirati ljude i na jedan ljudski način objasniti kako je buka štetna bez obzira koji je izvor i što piše u Zakonu.
 
21.09.2011
---------------------------------------------------------------------------

Kod pisanja komentara ne zaboravite upisati ŽELIM MIRAN ŽIVOT u odgovarajuće polje!

Hvala

--------------------------------------------------------------------------
 
21.09.2011
Iskjlučivost je vaša pokretačka snaga, a ,vanjski znaci, crkvenih obreda, važniji su vam od tihog i poniznog ponašanja!
Prvi redovi crkava puni su ,velikih, katolika vjernika, jer su se krštavali, krizmavali, vjenčavali s četrdeset i više godine, umjesto
u za to određeno vrijeme!
Zar vi stvarno mislite da crkva u Međugorju nema zvonik i zvono, dapače ima dva zvonika i četiri zvona!
Podcjenjujete istinske vjernike kojima smeta ,kolektivno buđenje,!
Molitva bez "zaglušne zvonjave" po vama Bogu nije mila.
I vaše mišljenje, razumnu čovjeku nije neprihvatljivo!


Hvala na komentaru.
 
21.09.2011
Pod tim glupost mislim na komentare koji se tiču nauka Crkve, jer ovdje ima jako puno komentara gdje ljudi pišu nešto o crkvenom nauku, tradiciji, povijesti i ostalim temama, a ne znaju o čemu pišu. Ako vam smetaju zvona onda pišite protiv njih, a ne spominjite netočne podatke o religiji.

Hvala još jednom, nadam se da ćete ovoga puta razumjeti na što mislim kada spomenem riječ GLUPOST!
Da, mene smeta buka koju proizvodi česta i preglasna upotreba zvona.
To bi svima trebalo biti jasno.

Kažete da se moramo držati zvona i buke što je jako teško jer zagovornici zvona neprestano, uvijek iznova, propituju našu vjeru i snagu naše vjere i kao da traže i najmanji propust gdje će skočiti i reći "Da, vi ste protiv zvona jer ste nevjernici".

Nadam se da ćete vidjeti da nema nikakvih gluposti, samo obrana od nesuvislih napada.
 
21.09.2011
Pa poklopite se ušima i trpite Vi kojima smeta, da bi ostala većina mogla uživati. Shvatite da jutarnja zvonjava predstavlja ogromnu radost i sreću. I počnite već jednom i vi uživati u njoj. Otvorite prozore. Ako to ne možete preispitajte se, možda ipak niste dovoljno blizu oltaru.
Hvala na komentaru.
 
21.09.2011
''Prigodna molitva "Zdravo Marija" ili "Anđeo Gospodnji"moli se u podne, a započima ovako: Anđeo Gospodnji navjestio Mariji.... Zvonjava ujutro u 6h nikada nije bila uobičajena, jer se u to vrijeme u crkvama služe TIHE JUTARNJE MISE i dok se ne doručkuje, ne razgovara se, već u TIŠINI razmišlja i ,čistiti, duša i srce, od vanjskih utjecaja.
Osim toga vjerujem da Vam je poznato da mnoga svetišta, bazilike, crkve i kapelice širom svijeta nose naziv "KRALJICE MIRA" kao npr Međugorje, Bazilika Notre-Dame de la Pax u Parizu, itd.
Jedan od slogana Svetišta u Međugorju je: "Svome Sinu preporuči, Majko mira, moli za nas"!''

Ljudi opet pišete gluposti, kao i većina toga ovdje napisanog. Ako već želite ispast pametni, raspitajte se malo. Nauka nazvana Mariologija (o kojoj imam izrazito dobru naobrazbu), a samim time i nauk Katoličke Crkve, nalaže zvonjenje UJUTRO, U PODNE i NAVEČER, uz molitvu Anđeo Gospodnji, Pozdrav Gospi, ili Anđeosko pozdravljenje, kako god želite.
Prve tragove pozdravljenja susrećemo u 5.st., kada se zvonilo na zalasku dana (odnosno u 18 sati) kako bi se pozvalo na prekid rada i ne MOLITVU u spomen Isusova utjelovljenja po Mariji. Molitvu službeno prihvaćaju franjevci 1236.g. i potiču da se moli posvuda. Još od tih davnih vremen zvonjenje UJUTRO poziva vjernike da na početku novoga dana misli uzdignu k Bogu. To se uvriježilo po cijeloj Crkvi sredinom 15.st., a to je pridonijelo da se JUTARNJE pozdravljenje i ZVONJAVA proširi kao i večernje. Zvonjenje u PODNE je vjerovali ili ne nastalo zadnje. Tek u nekim mjestima zvonilo se u podne. U 16. st. zvonjenje u podne se proširilo i tada se vjernike poziva na molitvu i sjećanje na muku i smrt Kristovu. Papa Pavao VI., jedan od najgorljivijih papa 20.st. i papa koji je zaslužan za modernizaciju Katoličke Crkve, ali bez izbacivanja ijednje tradicije, kao što je npr. ova. On je u apostolskom pismu Šrovanje Marije (1974.) pozvao, citiram:''Anđeo Gospodnji držim pobožnom vježbom i preporučujem da se OBIČAJ njegova moljenja tri puta dnevno, kada se ZVONI, očuva gdje i kada je to moguće...'', nadalje veliki papa govori:''...ta otvorenost prema vazmenom otajstvu kroz tu molitvu čini da taj običaj, nakon stoljeća, zadržava svoju NEPROMIJENJENU vrijednost i netaknutu svježinu!''.

A što se tiće imena KRALJICE MIRA... Pa i svetišta i crkve s tim imenom imaju zvonike i zvona hahaha. Uostalom naziv Kraljice Mira nema veze sa zvonjavom ili ne znam kakvom bukom. Postavljate glupe argumente, tipa: ako nam je Krist ostavio svoj MIR, zašto se onda zvoni?... Jako nepromišljeno pitanje. Vidi se da ne znate osnove Katoličke vjere i otajstava crkve. Pod tim imenom Kraljica MIRA, zaziva se Gospa da cijelom vjerničkom puku unese mir u srca, u duše... Da se u našim srcima izgradi civilizacija ljubavi, MIRA i vjere. Mir u smislu ljubavi prema bližnjemu, a ne fizički mir na koji vi mislite jer va smeta zvuk zvona.

Što želim ovim komentarom? Želim zamoliti sve koji pišu pritužbe na zvonjavu, da se drže problematike zvona (pretpostavljam da je to i smisao stranice te da je na to ciljao sam autor), a da se ne piše lažno tj. nepromišljeno i s očitim neznanjem o tradiciji Crkve, o otajstvima Crkve i o samoj Crkvi kao instituciji.

Hvala!
Bog vas blagoslovio!
Poštujem vaše znanje ali zar mislite da će vaš komentar imati veću težinu ako kažete da su svi ostali komentari glupost?

Svi koji se žale su uskraćeni za mir koji se toliko puta spominje u molitvama. To je ujedno i poanta svih komentara koje vi s visoka proglašavate glupostima.
 
21.09.2011
Moj prijatelj zivi u vasoj ulici pa govorim iz prve ruke.

Vase pitanje je bilo: "Prebacite li na drugi TV program kada vidite da netko na ulici sa suzama u očima traži pravdu?" Pa je i moj odgovor slijedio to vase pitanje.

Ponedjeljkom, srijedom i petkom u nasem kvartu se odvozi smece i smetlari tim danima u rano jutro ulaze u ulice onim svojim rondavim i glasnim kamionima i vuku ove nase zelene plasticne kante te tako prave uzasno puno buke. Mozemo li i to nazvati zloupotrebom smetlarskih kamiona i njihove pozicije?

Dakle, ako sam iznijela svoje misljenje na vasu temu o zvonima i ono se kosi s misljenjem svih onih koji su protiv zvona, ne znaci to da sam vesela sto drugi ne mogu naci svoj mir, da o nekome imam nisko misljenje ili da sudim, podcjenjujem... Ukljucila sam se u raspravu jednako kao i svi oni koji su na vasoj strani i oni koji nisu samo na jedan ljudski i pristojan nacin.

Hvala lijepo na razumijevanju!

Djevojka iz prve Trnovčice
Ne volim pisati nešto što ne provjerim pa sam tako sada povjerio i sa Čistoćom.
U podružnici Čistoća djelatnici rade od 6 do 13:30.
Imaju uhodane trase kako odvoze smeće i nema točno određenog vremena kada dolaze na neku lokaciju.
Znam da kod mene znaju doći u rano jutro, niti ih ne čujem jer je cesta sa druge strane. Ponekad dođu dosta kasnije ali to je sasvim nebitno u cijeloj priči jer kamion ne prolazi ulicom svakih 15 minuta niti odvoze smeće svaki puni sat niti u 6:00 svaki dan "rondaju" 70 db(A).
U svakom slučaju, loš primjer.


Postoji mnogo toga što se konzumira u malim ili manjim količinama.

Kao djevojka znaš da se parfem stavlja u kapima.
Niti ga ne koristiš uvijek nego samo kada želiš naglasiti prigodu.
Da svaki dan koristiš parfem u znatnim količinama govorimo o zloupotrebi parfema.

Lijek u propisanoj dozi može spasiti život. Konzumacija u većoj dozi ili tokom duljeg perioda od propisanog ističe negativne efekte lijeka i govorimo o zloupotrebi lijekova.

Iz ovih primjera se vidi zašto sam koristio termin zloupotreba zvona. Možda se nekome čini pretežak ali ako bolje pogledate gornje primjere vidjet ćete da je analogija opravdana.
 
21.09.2011
gospođice iz Trnovčice;

1. Ako Vas veseli što drugima smeta, i prekida im jutarnji san,
onda se na Vašu svjedodžbu iz Vjeronauka, nitko od vjeroučitelja
ne bi usudio potpisat!!

2. Zar je moguće da tako površno sudite o nečijoj istinskoj vjeri a
tako slabo poznajete suštinu naučavanja Rimokatoličke crkve?

3. Oni koji su voljeli ,kolektivno razmišljanje, prvi su se ,preobukli, i
bili glasni zagovornici ,folklora, svuda oko nas pa tako i u crkvi.
Hvala na podršci.
 
21.09.2011
Djevojko iz prve Trnovčice, Vi ste zaista pretjerano uviđavni i razumni! Toliko da Vam zavidim na tome! Vi stišavate naše vapaje i mislite da ste u pravu! Jer Vama ne smeta glasnoća zvona! A šta je s nama kojima smeta??? Mi smo tu da trpimo, jer Vama ne smeta! I još ćete se velikodušno moliti za naša srca! Da omekšaju. Ma bravo!
A da Vi malo više budete uviđavni, a da manje brinete o tome što će i kada nas buditi. Bilo bi više kršćanski i u skladu sa Božjim zapovjedima. A jedna od njih glasi: Ne čini drugom ono, što ne želiš da se tebi učini.
Hvala na podršci.
 
21.09.2011
Udaljenost je 400m.

Nisam rekla niti da se prestanete zaliti, ali to sto cu ja nastaviti braniti zvona ne znaci da nemam dovoljno ljudskosti prema vama kojima ista smetaju.

Kod vas u ocima nisam vidjela suze. Malo mi se cinilo da imate tremu, ali pogledala sam i poslusala sve sto ste imali za reci na TV-u.

Nije mi jasno kako zvona ugrozavaju vasu egzistenciju ako vasi prvi susjedi nemaju takvih problema. Ne moram vam govoriti da ima i mladih, ali i starijih susjeda od vas.
Da, 400 m zračne linije je pristojna udaljenost. Vjerujem da vam zvona ne smetaju kao meni.

Jesu li zaista potrebne suze da bi se dovoljno ozbiljno shvatilo osobu koja se bori za sebe?
Bi li suze izmamile više samilosti kod gledatelja i župljana?

Imaju li moji susjedi problema sa zvonjavom znaju oni, ne vi. To što nitko nije otišao do župnog ureda požaliti se na zvonjavu ne znači da nikome ne smeta jačina i termini oglašavanja zvona.

Još uvijek nisam dobio vaš e-mail...
 
21.09.2011
U nijednom trenutku vam nisam rekla da odete na sv.Misu. I dalje smatram da je to vas vlastiti odabir i stojim iza toga.

Drago mi je sto su vas zvona probudila i podsjetila na vase bitne zadatke u vezi njih tog dana :) Radi vas se nasa zvona nisu cula samo u ovom dijelu grada nego se po cijeloj Hrvatskoj cuje o njima.

A ja cu i dalje moliti za koga ja zelim :)

Svojim komentarom nisam nikoga htjela uvrijediti. Isto tako molim Vas i sve kojima smeta zvonjava da budu uvidavni i razumni prema ljudima kojima to NE smeta.

Djevojka zivi u prvoj Trnovcici kako je i napisala
Možeš li na Google Earthu provjeriti koliko si točno udaljena zračne linije od crkve?

Bi li ljudi kojima smeta buka trebali imati dovoljno razumijevanja i ljudskosti prema onima kojima ne smeta tako što će se prestati žaliti?
Prebacite li na drugi TV program kada vidite da netko na ulici sa suzama u očima traži pravdu?

Smetaju li vam oni koji se bore za svoje zdravlje, za svoju egzistenciju i za svoj život?
Smatrate li to iritantnim i vrijeđa li vas to?
 
21.09.2011
Svim dobronamjernim susjedima i djevojci iz Trnovčice;

Vaše će razmišljanje svatko će dobronamjeran poštovati, ali se neće složiti s površnim sudom o ispravnosti postupanja našeg brata u Kristu, susjeda, iskrenog vjernika, kojem kao i mnogim drugima smeta dugotrajna jutarnja zvonjava.
Ako ste dobronamjerna, shvatit će te, da je to suština problema i ništa drugo!
Ako ste istinska vjernica onda znate da je Isus rekao: nisam došao suditi, a Vi ne prezate prosuđivati "mekoću" nečijeg srca.
Prigodna molitva "Zdravo Marija" ili "Anđeo Gospodnji"moli se u podne, a započima ovako: Anđeo Gospodnji navjestio Mariji.... Zvonjava ujutro u 6h nikada nije bila uobičajena, jer se u to vrijeme u crkvama služe TIHE JUTARNJE MISE i dok se ne doručkuje, ne razgovara se, već u TIŠINI razmišlja i ,čistiti, duša i srce, od vanjskih utjecaja.
Osim toga vjerujem da Vam je poznato da mnoga svetišta, bazilike, crkve i kapelice širom svijeta nose naziv "KRALJICE MIRA" kao npr Međugorje, Bazilika Notre-Dame de la Pax u Parizu, itd.
Jedan od slogana Svetišta u Međugorju je: "Svome Sinu preporuči, Majko mira, moli za nas"!
Hvala na podršci.
 
21.09.2011
Ne znam u kojoj ulici živi djevojka iz prve Trnovčice, koju molim da ne moli za nas koji trebamo omekšati srca jer nam smeta "milina crkvenih zvona".
Zaista ne treba moliti, jer mi molimo sami za sebe. A ona neka moli za sebe, da joj Bog da milosti da omekša njeno i svako drugo srce
kojima ne smeta pretjerana jutarnja zvonjava i da budu razumni i uviđavni prema ljudima kojima to smeta.
Zašto bi baš naša srca trebalo omekšati???
Ponavljam da sam praktični vjernik i da svake nedjelje idem na misu, ali nisam licemjerna, već otvoreno kažem da mi to smeta.
Zato, draga djevojko, moli Boga da odgovornim smekša srce pa da utišaju tu pretjeranu zvonjavu i da svi skupa živimo u miru božjem.
Hvala na podršci.
 
21.09.2011
Postovani,

ne mislim niti da ste niza vrsta niti ista slicno, ali ponekad mi se cini da i vi podcjenjujete sve nas kojima zvona ne smetaju.
Ne zelim ulaziti u to kad ste zadnji put bili na misi, ali tamo se sigurno ne dijele cepici za usi niti kakvi eliksiri. Za takve stvari morat cete se obratiti nekoj inoj osobi.

Na sve se ljudi mogu naviknuti samo trebaju pruziti priliku. Citam vasu stranicu od samog pocetka gdje ste pisali i da vam smetaju djeca koju roditelji salju pred vasu kucu da se igraju, a sada ste odjednom jako brizni za tu istu djecu ili ste jednostavno izgubili argumente?

Vjerujem isto tako da vi niste najstarija osoba u naselju Trnovčica i da ima ljudi puno istrosenijih sivih celija kojima zvuk zvona nije unio toliko nemira u zivot kao vama, a i ne razumijem zasto vam smetaju zvona u 6 kad se vi budite ranije da biste izmjerili njihovu jacinu.

Nadam se da ce iz vase opsesije zvonima to prerasti u jednu veliku ljubav :)

Lijep pozdrav
Ne podcjenjujem nikoga samo kako odgovoriti nekome tko kaže da ću spas od buke naći u odlasku na misu? Meni je to podcjenjivački, da ne kažem uvredljivo.

Već sam pisao o "navikavanju" na buku odnosno o tome da organizam nema obrambeni mehanizam od buke. Sve štetne posljedice buke organizam apsorbira bez obzira koliko se mi "naviknuli" na buku.

Prije bi rekao da vama manjkaju argumenti jer u svim komentarima nisam napisao ovo što vi tvrdite vezano uz djecu.

Ako ste vidjeli video, snimio sam samo posljednju minutu jer sam se probudio s prvim otkucajima zvona u 6:00. Ne kažem da nisam imao želju snimiti sve ali sam zaspao. Probudili su me prvi otkucaji i zato je snimljen manji dio zvona.

Ne razumijete. Nemam ja nikakvu opsesiju zvonima. To sam baš pojašnjavao jučer svećeniku ispred župnog ureda. Ugodno smo razgovarali barem 20 minuta ako ne i više.
Nisu problem zvona kao zvona. Problem je buka.
Da netko ujutro u 6:00 sa 70dB(A) počne pjevat ariju iz Figara, ista stvar. Da istom snagom počne svirat Metallica, ista stvar. Da istom snagom svira hrvatska himna, ista stvar.

Kod oglašavanja sata svakih 15 minuta radi se o iritaciji bukom.
U Trnovčici je tzv. rezidencijalna buka po noći ispod 40 dB(A), preko dana se kreće oko 40 dB(A).
Zvona koja oglašavaju kvarat i imaju 10 otkucaja u satu odnosno oko 160 otkucaja u danu, proizvode buku od 62-63 dB(A) po svakom otkucaju.
Svaki zvuk koji je 10 dB(A) glasniji od okoline ometa odnosno izaziva iritaciju pogotovo ako znate da će idući takav podražaj doći za 15 minuta i da neće prestati do 22:00. Ovo nije slučaj kod svih, možda sam jedini koji tako doživljava ritmične podražaje zvukom ali ja vama iskreno kažem kako je.
 
21.09.2011
Poštovani, smatram da ste pomalo naivna osoba. Zar ste vi stvarno mislili da svi oni koji propovijedaju o ljudskosti moraju biti takvi? Da će vas uopće htjeti čuti kada tražite pomoć? Pa mnogi se pitaju o kakvom to problemu vi pričate jer ga stvarno nigdje ne čuju niti ne vide. Nažalost ima u Trnovčici obitelji i sa većim (meni se čini) problemima za koje se nitko niti ne pita da li im treba pomoći. Niti kome pada na pamet da se takva pomoć poimenice naknadno javno objavi.
Hvala na komentaru.
Jesam li naivan? Ne bih rekao. Imam čvrstu vjeru u ljude i ne odustajem lako. Ako se moja vjera u ljude može poistovjetiti s naivnošću onda to svakako više govori o ljudima nego o meni.
 
21.09.2011
Lijep pozdrav,

samo bih vas htjela ispraviti. Ujutro u 6, u podne i u 18 sati ne zvoni, citiram: "tzv. Zdravo Marijo" nego zvoni za andeoski pozdrav i tada se u vremenu kroz godinu moli Anđeo Gospodnji, a dok se u Uskrsnom vremenu moli Kraljice neba.

Molim vas mozete li mi objasniti, i ne morate javno, zasto su vas bas tako jako pogodila ta zvona ako vase prve susjede koji su kao i vi na jednakoj udaljenosti i na jednakom valu.

Ja molim za vas i nadam se da ce vam se omeksati srce i da cete shvatiti milinu zvuka crkvenih zvona.

Ugodnu noc vam zelim i da se odmorite!

Djevojka iz prve Trnovčice
Hvala na djelomičnom razumijevanju.

Stvarno nisam znao da se oglašavanje zvona u tim terminima zovu anđeoski pozdrav. Pitao sam jednu osobu koji mi je rekla da su to Zdravo Marije i na tome je ostalo. Nisam dalje istraživao jer sam smatrao da će biti svima jasno o kojim oglašavanjima zvona govorim.

Vrlo rado ću vam sve pojasniti samo mi ostavite mail.

Meni nije jasno zašto bi svi mi kojima smeta buka crkvenih zvona trebali smekšavati svoja srca kako bi shvatili milinu crkvenih zvona?

Zar stvarno mislite da su oni kojima smeta buka crkvenih zvona niža vrsta koja pod hitno treba produhovljenje i božji blagoslov? Možda da odem na misu da dobijem čepiće za uši i eliksir protiv štetnog utjecaja buke?

Može li buka crkvenih zvona smetati maloj djeci? Trebaju li i ona smekšavati svoja srca kada ih zvono probudi?
Ili će se takva djeca jednostavno prozvati djecom nevjernika? Možda će im trebati poseban tretman kako se više ne bi budila?

Može li do vaših sivih ćelija doprijeti da sluh nije vječan. Troši se. Moj je već dobrano načet i zato je možda i osjetljiviji od većine ljudi.
Želite li šutiti i trošiti svoj sluh i uništavati svoje zdravlje ili priznati da su zvona preglasna i da ih treba utišati?

Pričam ovo s pokrićem.
U 6:00 sati ispred prozora sam izmjerio buku razine 70 dB(A).
Prema normama za taj dio doba noći (6 ujutro je službeno noć), je 45 db(A).
Onaj tko se razumije u akustiku će znati da to nije razlika "samo" 25 db(A) nego će reći da je to buka 4 puta glasnija od normirane.
 
20.09.2011
Ako nema Zakona ima savjesti;

-Riječi koje svaki službenik crkve dnevno izgovara:
"Slava Bogu i na Zemlji mir ljudima dobre volje" - "Gloria in
excelsis Deo et in terra pax h....b...v.."
-Zar ćemo napasti jedni druge, zbog različitog mišljenja, a one
kojima smeta ranojutarnja i dugotrajna zvonjava proglasiti
hereticima?
- Glas naroda je Božiji glas!

Hvala na podršci.

Večeras mi je jedna osoba u 5 rečenica sažela cijelu problematiku.
Jedan dio se odnosi na ljudskost i razumijevanje. Svatko od nas (i ja svakako) bi se trebao pitati koliko ljudskosti i razumijevanja ima za svoje bližnje. Ne samo za ukućane i rodbinu nego i za prijatelje, poznanike, kolege na poslu, nepoznatog u tramvaju ili prosjaka na vratima.

Koliko smo zaista spremni pomoći.
Ali stvarno, koliko smo zaista spremni pomoći?

Pitamo li prosjaka na vratima koje je vjere i ako nije odgovarajuće tjeramo ga sa vrata? Ili ga bez obzira tjeramo sa vrata jer je prosjak?

Priskačemo li bez pitanja nesretnom starcu kojem je pozlilo u tramvaju ili se odmičemo u stranu jer ne želimo uprljati odijelo koje nam treba za posao?

Zaustavljamo li svoj auto pored auta koji gori i gasimo požar bez puno razmišljanja ili ipak mjerkamo tko je pored auta pa odlazimo ukoliko nije dovoljno dobar auto?


Koliko cijenimo riječi, a koliko cijenimo djela?
Gradimo li sami budućnost ili puštamo da drugi to čine umjesto nas?

Kako se dolazilo na misu kada nije bilo cjelodnevne zvonjave?
 
20.09.2011
Apsolutna podrška pokretaču ove stranice.

Licemjernih kvazi-katolika kao što su ovi koji vas napadaju ima svugdje. Nesposobni su argumentirano braniti svoju stranu i samo otkrivaju o sebi koliko su glupi i sva sreća što im imena nisu objavljena. Reflektiraju onu stoku iz saborskih klupa, a misle da su gospoda jer se nalaze s drugom "gospodom" na misi.

Lijepi pozdrav iz Samobora od jedne bezbožne komunjare.
Hvala na komentaru.
Moj je stav nešto drugačiji jer nikoga ne etiketiram glupanom. Rekao bih da se radi o odbijanju prihvaćanja informacija i rezonskom razmišljanju.
 
20.09.2011
"Možete li navesti kakva je veza građevinske dozvole i buke crkvenih zvona? "

Naravno,buka crkvenih zvona dolazi sa zvonika koji ima uredne papire,koja ne krši apsolutno nikakav zakon dok ga vi uredno kršite već 30tak godina,a vjerujem da ćete ga i nadalje kršiti kao i 40% stanovnika trnovčice koji imaju nesređene papire za objekte u kojima žive.
Da se razumijemo,ne idem u crkvu i ne smatram se vjernikom (barem ne u smislu kršćanstva,islama ili neke druge poznate vjere) niti mi smetaju zvona ali vi pokušavate nešto za što (pravno gledajući) nemate prava jer vaša kuća ne postoji u papirima.
Pazite samo da na kraju svega ne opečete svoje prste (ne ovo nije prijetnja).
Slažem se da bilo kakva buka može smetati ali ne vidim smisao svega ovoga.....postoje institucije koje se bave ovakvim problemima i vjerujem da ste već poduzeli mjere i istima prijavili problem zvonjave (moram vas razočarati dobit ćete jednu veliku k.... od njih)
Meni je drago da razumijete da bilo kakva buka može smetati. To je već puno jer mnogi to ne žele priznati.

Ne vidim svrhe opravdavati se bilo kome o vlasničkim stvarima. Nisam niti vlasnik zemljišta niti kuće u kojoj živim ali to u ovom slučaju govori o tome dokle je strana pobornika zvona spremna ići.
Činjenica je da dobar dio objekata u Trnovčici nije riješen "papirnato" ali to svakako ne umanjuje objektivni problem prekomjerne zvonjave u Trnovčici.

Ja vas još jednom pitam, kakav certifikat ili atest na buku imaju zvona ugrađena u zvonik?

Institucije rade svoj posao po zakonima odnosno kako im se naredi. Smatram da je buka sa svih vjerskih objekata nepravedno izuzeta iz Zakona o zaštiti od buke. Nepravedno na račun manjine ljudi koja živi u dovoljnoj blizini takvih objekata i koji su prisiljeni trpiti prekomjernu buku bez ikakve mogućnosti na pravnu zaštitu.
Nema ničeg goreg nego kada čovjek ostane bez pravne zaštite.
 
20.09.2011
Čudno je to kako se bunite protiv zvonjave vjerskog objekta koji ima i uporabnu i radnu dozvolu isto kao i građevinsku dozvolu....baš čudno vi nemate građevinsku dozvolu za objekt u kojem živite *** CUT ***....čudno stvarno kako uopće nemate srama za pisanje ovakvih gluposti,a vi ste ti koji kršite zakon već 30tak godina koliko postoji objekt bez građevinske dozvole u kojem živite.
Nadam se da ćete objaviti i ovaj komentar!

LP

Nevjernik iz Trnovčice
Naravno da hoću.
Možete li navesti kakva je veza građevinske dozvole i buke crkvenih zvona?
Smatrate li da buka ne smeta ljudima koji žive u kući koja ima građevnu dozovolu ili buka samo smeta onima koji žive u objektima bez građevne dozvole?

Ako zna neka mi kaže tko izdaje ateste (certifikate) i uporabne dozvole za crkvena zvona.
 
20.09.2011
Trnovčica = Čakovec Jug!
Crkva Sv. Antuna Padovanskog
-"Crkvena zvona - Žive zovem, mrtve oplakujem, jedinom Bogu slavu dajem."(http://www.ver.hr/casopisi/2010_01/01_2010_prigodno.html)
-"Vjera se očituje u obredima. Kako prije, tako i danas vjernici svoju vjeru žele očitovati kroz obrede i liturgiju Crkve. Liturgija je „vrhunac i izvor “ našega života kako nam govore dokumenti II. Vatikanskog koncila No, često smo u susretu s praksom svjedoci besmisla u obredima koje činimo, a koji su sakramenti Crkve. Zaboravljamo da je liturgija uvijek Božji čin, inicijativa je na božanskoj strani, a mi si dajemo za pravo od te liturgije učiniti ljudsko djelo i ne samo to." (http://www.klanjateljice.hr/knjige_za_procitati/liturgijski.htm)
JEDNA OD BESMISLENOSTI U DANAŠNJEM VREMENU ELEKTRONIKE JE NAJAVLJIVANJE SA CRKVENOG TORNJA SVAKIH 15 MINUTA, PUNOG SATA ITD. . KAKVE TO VEZE IMA SA LITURGIJOM OSIM LJUDSKE GLUPOSTI I BAHATOSTI !!!

Već je bilo pritužbi na Čakovec Jug.
Možete li mi poslati točan raspored zvonjave.
Objava ide na webu u roku par sati.
 
20.09.2011
Kada bi barem zvonila u 6 i izdržalo bi se ali ovdje, Cerna, mjesto pored Vinkovaca, raspale u 5 sati i to trajeeee, bučno, iritirajuće i nasilno. Zbog posla se budim 20 do 6 i tih 40 min. sna bi mi tako dobro došlo ali ne mogu zbog besmislene buke, jasno da ni vikendom mira nema, nedjelje su ubitačne, valjda non-stop zvone. Da mi barem netko objasni svrhu zvonjave ali nje nema, osim zadovoljavanja nekih bolesnih, sadistički, likova koji nemaju nikakve veze sa religiom a još manje sa duhovnošću.
Jako mi je drago zbog ove inicijative, prije se nisam imao niti kome požaliti, osim povremeno na zidu u profilu FB. Moramo se zajednički boriti protiv tog nasilja jer jedino tako ima šanse da to maltretiranje jednom prestane.
Poštovani, što čekate.
Na mail mi pošaljite naziv i adresu crkve i točan raspored zvonjave.
Objaviti ću na webu.
 
20.09.2011
Isti problem razularene zvonjave imam na Trešnjevci,od crkve iza nekadašnje trešnjevačke *** CUT ***
Pošaljite mi mail sa nazivom i adresom crkve i točnim rasporedom zvonjave. Vrlo rado ću objaviti na webu kao što su se javili i iz Splita.
 
20.09.2011
studenti pripremaju ispite, pišu seminare, diplomske radnje, ali NE? što se to cuje u blizini? Netrebam napominjat da ja želim miran život jer smatram da vec 2000 godina maltretiraju(*** CUT ***). MOLIM VAS DA VAŠU VJERNIČKU (NE) KULTURU DOVEDETE U RED I PUSTITE LJUDE DA ŽIVE SVOJ ŽIVOT, ipak tvrdite da ste moralna vertikala drtuštva koja promiće etičke vrijednosti, pa i postupite u skladu time što tvrdite da jeste i poštujte ljudska prava..
Hvala na podršci.
Uklonio sam neprikladni dio.
 
20.09.2011
Zadnjih mjesec dana radim kasno popodnevnu smjenu , vraćam se kasno noću doma i logično bi bilo da ujutro malo odspavam, ali ne može to tako. Crkva zvoni u 6. pa dobro, jedan din-don, ali kad nije jedan, nego zvoni zvoni i zvoni . Možda bi bilo primjereno kada bi bio požar, poplava, nuklearna opasnost. Nije me briga koje oni "fešte" najavljuju ali ne mogu to raditi, bez nekog ozbiljnog razloga. Jer mene se ne tiće da li crkva ima neko svoje slavlje, ako ga ima ,neka oni koji slave to obavljaju bez maltretiranja ostalih. Radi se o crkvi u Mariji Gorici. Zatim, molila bi da svoje "Fešte" ne puštaju blagdanom na razglas, jer nedjeljni ručak mi se kuha bez prijetnji bogom.
Hvala na podršci.
 
20.09.2011
Ukoliko je doticni pater Andrija toliko divna osoba sto se ne pojavi na razgovoru ili javnoj tribini kada ga se zove? Zasto glumi nedodirljivog ilimjednostavno ignorira? Uostalom, ako je i dobar dio katolika iz zupe Trnovcica izjavio da ih smeta to sumanuto zvonjenje, zasto se njihov Bozji sluga oglusava na njihove vapaje? No, nema problema jel...Bog je svemoguc i sve vidi, barem me pater Andrija tako ucio.
Hvala na podršci.
Tako je, razgovorom i dogovorom se puno toga može napraviti.
 
21.09.2011
Bila sam u ta vremena mala. Ali nisam zaboravila kako je bio strašan osjećaj bespomoćnosti kada su se pod okriljem zakona donosile nepravedne, i isto tako jednoglasne odluke. Bože, zašto sada opet osijećam istu takvu nemoć? Od svojih bližnjih.
Nema odustajanja, nema predaje.
Znamo kako je bilo prije, manjina je donosila odluke za većinu, bez pogovora.
Zanima me koliko je ljudi u Trnovčici koji su dali novce za zvona zaista znalo da će biti jutarnja tortura u 6:00 i da će se zvoniti svakih 15 minuta, sve do 22:00 sata.
Tko je znao?

Napišite poruku, navedite ime, prezime i adresu - neće biti javno objavljeni kao niti jedno ime do sada.

Može i suprotno. Mogu se javiti oni koji nisu znali za ovakav raspored i intenzitet zvonjave.
Ili sam ja zaista jedini koji se iznenadio zvonjave?
 
20.09.2011
Nadam sa da postoji barem jedan član u župnom i ekonomskom vijeću kojem srce nije od metala. Koji se barem u dubini svoje duše pita da li je ispravna odluka donesena vezana za raspored zvonjave.
Znači li to da ako je ekonomsko i župno vijeće donijelo tu odluku da je to ispravno, zauvijek i nepromijenjivo? Nitko ne traži ukidanje zvonjave, Većina nas voli da zvoni pogotovo kada idemo na misu i ne može ni zamisliti zvonike bez zvona. Volim i ja našeg župnika, zašto ga ne bih voljela, Voljet ću ga još i više kada pomogne da ova vijeća čuju naše vapaje. Dajte nam barem neku nadu, nama čija je vjera tako slabašna.
Hvala na podršci.

Stvarno bi volio osobno upoznati članove svih vijeća koji su donijeli odluku o rasporedu upotrebe zvona u Trnovčici.

Volio bi saznati i koliko su udaljeni od crkve, da li im objektivno smeta zvonjava (ili nekom od ukućana) te zadnje ali ništa manje bitno: koje su njihove kompetencije glede akustike (fizike) i zaštite od buke.
Jesu li se provela ikakva mjerenja buke nakon puštanja u pogon?
Da, imao bi o čemu razgovarati s članovima vijeća...
 
20.09.2011
''Najglasniji zagovornici zvonjave uglavnom stanuju najdalje od crkve, tamo gdje se zvono najslabije čuje.''

Prijatelju ti ne znaš zakone fizike, ja ne živim blizu kao ti, ali sam u krugu od 500m od crkve. Između crkve i moje kuće nema neke veće prepreke u obliku više kuće ili neke zgrade, odnosno zvučni val (tvoj toliko voljeni izraz) ima slobodnu putanju do moje kuće (posebno do prozora kroz koji toliko volim proviriti i slušati zvonjavu). Pričao sam s ljudima, vjeruj mi, čujem zvonjavu bolje čak i od ljudi koji žive ispred same crkve, jer taj zvučni val prolazi direktno iznad njih, a udara direktno u mene. Nema veze udaljenost kuće i crkve. I nije problem u zvonima i zvonjavi, problem je u tebi, jer te svaki put zapeće iznutra kad čuješ zvona. Tražiš pažnju bacajući klevete protiv crkve i župnika, a samim time i protiv nas župljana koji smo se borili i trudili da ovo bude ovakvo kakvo je. Sram te bilo. Mogao bih ti sad cijelu knjigu napisati o tome kako ništa tvoje ne drži vodu, ali neka ostane na ovome... Za sada.

Žali se ti protiv buke, boli mene briga, zvona će zvonit bez obzira na tebe. Ali prestani bacat lažne optužbe, klevete i ne znam šta sve ne protiv župnika i protiv Crkve uopće. A posebno te molim da upozoriš ljude da ne pišu komentare tog tipa, koji su zaista uvredljivi za nas koji znamo pravu istinu o svemu. Također reguliraj i komentare na 'zidu' Facebook grupe, koji su doista odvratni i vrijeđaju sve što je nekima sveto.
Hvala!
BTB!
Facebook grupa nije moja. Zamolio sam autora grupe da ukloni sve neprimjerene komentare odnosno sve što nema direktne veze sa bukom i crkvenim zvonima. Nadam se da će sve biti uklonjeno još večeras.

Želim da mi navedete koje sam ja to "klevete" rekao protiv župnika i crkve?
Specificirajte točno što sam ja napisao, a da nije istina.


Ako sam od onih koji traže pažnju, recite mi koliko ste me puta vidjeli u ovih 23-24 godine koliko živim ovdje?

I ja sam pričao s ljudima. Neki su rekli da im smeta, neki su rekli da im ne smeta. Ovisi o više čimbenika.

Pozivate se na fiziku (i akustiku) o kojoj ne znate puno.
Preporučam jedan .pdf Općenito o buci
Tamo možete saznati da razina buke opada obrnuto proporcionalno udaljenosti.
Zvučni tlak opada obrnuto proporcionalno s udaljenošću
od izvora zvuka. Tako, dvostruka udaljenost smanjuje
razinu buke za 6dBDa ne bi pričali o brojkama o kojima ni vi ni ja ne znamo puno, predlažem mjerenje buke. To bi stvarno bilo pošteno jer onda bi vidjeli stvarnu razinu izloženosti buci.

Evo, poziv za sve koji žele da se mjeri buka jer ne zaboravite da ima još ljudi kojima smeta buka zvonjave.

Jeste li sigurni da i njih "zapeće iznutra" kada zvoni ili se zaista radi o objektivnom problemu preglasne zvonjave u Trnovčici?
 
19.09.2011
Sve je stvar navike. S vremenom cete se naviknuti na zvona. Ali mi nije jasno kako nekog može iritirati 1-4 udarca zvona svakih 15minuta. Nije sad da zdravo Marijo zvoni svakih 15min.

Osim toga kakvog smisla uopce imaju zahtjevi protiv zvonjave, ako zakon jasno kaže da su crkveni objekti izuzeti iz navedenih propisa.
Dakle zakonske osnove za ukidanje zvonjave nema.
Nekome ta zvona znace blagoslov i melodiju koja ih veseli, ali vama su nepodnošljiva. Stvar je jednostavna, ako vecini ipak ne smetaju, nema razloga da se išta mijenja.

Eto meni osobno baš odgovaraju. Crkva bez zvona jednostavno nije to to. Jedno od važnijih obilježja i jest upravo zvonik.

Osim toga ako su župljani financirali taj zvonik i zvona i žele da zvoni, tome nije kriv župnik. Ne zvone zvona župniku nego svima u Trnovcici. Crkva je odavno tu i od davnih dana još mnogo prije same izgradnje znala se okvirno njezina pozicija, kao i cinjenica da ce imati zvona. Tko doista toliko pati na takve frekvencije i samu zvonjavu trebao bi paziti pri kupovini kuce/stana na takve stvari. To je kao da osoba koja je osjetljiva na buku kupi kucu uz neku glavnu prometnicu ili kolodvor i onda se žali na buku.

Također ne vidim kako tu može rijec biti o zloupotrebi?
Radi li time župnik nešto u svoju korist? Radi li nešto u inat drugima? Osobno poznajem župnika p.Andriju iz naše župe i mogu samo posvjedociti da se radi o izuzetnoj osobi, nimalo zlonamjernoj. Dapace svima ce rado pomoci i pravi je primjer župnika kakvi bi svi ostali trebali biti. Odlican duhovnik, zabavan, poduzetan, miran, pristupacan i dobar.
Zato i mislim da nije uredu da se njega napada. Osim toga da ste imalo informirani, znali bi da se sve odluke u župi donose na demokratski nacin. Postoji župno i ekonomsko vijece koje se bira svakih par godina. U to vijece može biti izabran bilo tko i biraju ga svi župljani. Ono donosi odluke o izvođenju radova vezanih uz crkvu i slicnih stvari ukljucujuci i sama zvona. Da vam je doista toliko stalo do same crkve kao građevine i ono važnije, Crkve kao zajednice (kojoj navodno i sami pripadate), onda bi sve ovo navedeno znali i sami se ukljucili u život zajednice kojoj pripadate.

Žao mi je, ali vaš nacin borbe za "Miran život" cini mi se nije vam donio ništa mirniji život, kao ni vašoj okolici nego upravo suprotno. Za "Miran život" nije potreban mir izvana, nego mir iznutra.
Tko nema mir iznutra, nikakav mir izvana mu nece pomoci.

Upamtite to.

Lijep pozdrav i BB!
Imao sam svoj mir sve do nedavno, do 2. rujna 2011. godine.
Nakon toga je moj mir nasilno ukinut.

Mogu li vas pitati u kojoj ulici stanujete?
Najglasniji zagovornici zvonjave uglavnom stanuju najdalje od crkve, tamo gdje se zvono najslabije čuje.

Vjerojatno niste svjesni koje su posljedice izloženosti buci.
Zašto se na radnim mjestima toliko bori protiv buke da bi sada odjednom rekli da je buka prihvatljiva tamo gdje živimo?


--
Poslao sam upit na PLIVA zdravlje:

Poštovani,
Zanima me kakav je utjecaj buke niske frekvencije na zdravlje čovjeka?
Konkretno, radi se o 4 zvona koja imaju frekvenciju 326Hz, 362Hz, 435Hz i 544Hz.

Zvono frekvencije 544Hz zvoni 10 puta u toku jednog sata, svakih 15 minuta, 16 sati na dan, od 6 ujutro do 22 sata navečer.

Zvono frekvencije 435Hz zvoni svaki puni sat, broj otkucaja ovisi o broju sati. Oglašava se 18 puta u toku dana, od 6 ujutro do 22 navečer.

Tri puta u toku dana se oglašavaju sva 4 zvona.


Ovo su mi dali kao odgovor:
Buka na čovjeka djeluje izravno i neizravno oštećujući njegovo zdravlje, izazivajući umor i smanjenje radne sposobnosti, ometa sporazumijevanje, koncentraciju, odmor i san. Treba napomenuti da postoje individualne razlike reakcije na buku te ovisno o razini i frekvenciji buke te dužini izloženosti one mogu biti od blagih i prolaznih do trajnih oštećenja. Stoga nažalost na vaše pitanje ne možemo ponuditi konkretan odgovor, jer puno toga ovisi i o razini buke u decibelima.

--


Možete li mi dati prostorni plan u kojem se vidi da će na sadašnjoj poziciji biti crkva sa 4 zvona ukupne težine 2245 kg i koja će zvoniti od 6:00 do 22:00 svakih 15 minuta?


Susjede, pozivam te na kavu ili sok.
Vrlo rado ću porazgovarati s tobom kao i sa svima koji to žele.
 
19.09.2011
Meni zapravo zvonjava i ne smeta previše iako ju čujem svako jutro ali treba uzeti u obzir da ja ne živim u Trnovčici nego u donjoj Dubravi nasuprot benzinske pumpe (oko 3 KM udaljenosti od spornog zvonika). Mogu samo zamisliti kako je stanarima Trnovčice.

Smatram se vjernikom ali ne idem u crkvu upravo radi svečenstva i njihovog ponašanja. Poštujem svačiju vjeru i pravo na nju ali nemojte maltretirati ljude koji razmišljaju dugačije.
Hvala na podršci.
Znao sam da su glasna zvona ali da se čuju sve do benzinske u Dubravi, to nisam znao.
Provjerio sam, od crkve do benzinske ima oko 1,2 km zračne udaljenosti.
Ja živim na 120 metara!
 
19.09.2011
"Poštovana, na žalost znam kako vam je.
Možete li reći što ste sve poduzeli da bi riješili svoj problem?
Jeste li napravili mjerenje razine buke?"

Znam da su susjedi iz drugih ulica (koji su još malo bliže crkvi od mene) telefonski kontaktirali župnika koji je nadležan za crkvu Sv. A. Padovanskog, no dobivali su odgovore kako su "baš oni ti prvi koji su se javili da im smeta buka", pretpostavljam da su se neki i osobno požalili. Konkretno sam napisala molbu gradskom poglavarstvu, sanitarnoj inspekciji da se preispita razina buke, no to se nikad nije ostvarilo, jer je crkva izuzeta iz zakona koji regulira razinu buke koja je dopuštena u naseljenom mjestu. Bili su čak i objavljeni članci/mišljenja građana u lokalnim novinama kojima smeta buka koju stvaraju zvona ujutro, no jedino što se uspjelo postići jest da zvono (manje veličine) koje zvoni u 6h ujutro zvoni malo tiše od onog od 7h nadalje. Nadalje, izmjerili smo običnim fonometrom u 7h ujutro razinu buke oko crkve i dostizala je vrijednosti do 90 dB, a stambene zgrade i kuće su oko 10-ak metara dalje. Kako ti ljudi uspijevaju funkcionirati, meni je pravo čudo, no pretpostavljam da nitko od njih ne spava nakon 6h.
Znači uvijek isti scenarij.
Pokušavanje marginalizacije problema i svođenje problema na pojedine slučajeve: "ti si jedini kome to smeta", "nitko se nije žalio osim tebe" i "kako samo tebi smeta".

Vrlo ponosno se navodi kako su zvona po zakonu samo se nikad ne kaže da nema zakona koji regulira jačinu zvonjave crkvenih zvona.
Nitko ne kaže da je razina buke nakon 50-60 db(A) štetna po zdravlje jer je kao takva propisana Pravilnikom.

Hvala na detaljima, uvijek se ponavlja ista priča, ljudi uglavnom odustanu nakon što dobiju 2-3 puta "ne".
 
19.09.2011
Smeta mi preglasna i preučestala zvonjava ,jer smatram da nije u duhu vjere maltretirati ljude i opterećivati ih sa time koliko je sati . Svi mi imamo satove ili uz sebe ili na kućnim zidovima i smatram da dodatna upozorenja nisu potrebna. Ionako imam problem sa spavanjem i moram se svako jutro dizati na posao .Počelo me nervirati što sam se sada prisliljena buditi prije 6 sati,jer mi to "netko" nameće .Živim u potkrovlju ,stotinjak metara od same crkve i možete si zamisliti kako se to čuje ... Ne mogu se više naspavati kako treba ,postanem nervozna od ranog jutra ,što dakako utječe i na ostatak mog dana. U redu je obavještavati ljude kada su mise i ne pretjerivati u tome ,ali ovo što mi slušamo zadnja dva tjedna je ništa drugo nego teror ,bez imalo poštovanja i obzira prema zajednici koja živi u ovom naselju.Ovo je moj osobni doživljaj problematike o kojoj se raspravlja ,nije u redu..nismo na selu,živimo u jednoj metropoli i ne živimo u prošlom stoljeću....Nadam se da će se sve ubrzo rješiti i da ćemo ponovo imati prijekopotrebnu tišinu,bar u ranojutarnjim satima.
Poštovana, problem evidentno postoji i neće se riješiti sam od sebe.

Potpišite peticiju, ne čekajte zadnji čas jer subota 24.9. je posljednji dan sakupljanja potpisa.
 
19.09.2011
Da ideš u crkvu i da se moliš Bogu nebi te crkvena zvona smetala jer zvona nas poziva na molitvu i na mir.... Da znaš koliko smo godina bili bez zvona !!! Ja osobno ne poznajem crkvu koja nema zvona i koja ne zvone! A tebi koji ti zvona smetaju nemoj obračati pažnju na to. TI ŠTO SI OVISAN O KOMPJUTER TO JE TVOJ PROBLEM, MISLIM DA BI SE TREBAO BAVITI PAMETNIJIM POSLOVIMA I ODKUD TI IDEJA DA OVAKVE GLUPOSTI STAVLJAŠ NA INTERNET I JA NISAM OD NIKOG ČUO DA MU ZVONA SMETAJU NEG SAM SAMO ČUO KAKO LJEPO ZVONU, Preporučujem ti lječenje i psihologa vjerujem da imaju mjesta u Vrapču da te smjestu na nekih par mjeseci da se oporaviš! KOJE SI TI VJERE???? ako si katoličke nebi rekao!
Poštovani,
Hvala na komentaru.
 
19.09.2011
Nažalost, ja Vas u potpunosti razumijem, i iako nisam iz Trnovčice, imamo sličan problem u naselju - Čakovec, jug. Crkva Sv. Antuna Padovanskog zvoni od 6 ujutro i to tolikom bukom da nas probudi čak i ako imamo potpuno zatvorene prozore. Zvoni 4 puta za najavu zvonjenja i tada još 6 puta za najavu koliko je sati (za 6h ujutro).

Možete si zamisliti kolika je razina buke kad probudi građane koji su udaljeni 1,5 km zračne udaljenosti (ljeti dok imaju otvorene prozore), a kako je tek građanima koji stanuju direktno preko puta crkve - na udaljenosti od 20 m se nalaze stambene zgrade i privatne kuće.

Naravno, ljudi su se žalili, pisali pritužbe, zvali, no iz te crkvene zajednice nas ne doživljavaju. Jedino što su građani uspjeli postići jest da zvono koje zvoni u 6 h ujutro zvoni malo tiše nego ono od 7h nadalje. Ironično, stambene zgrade i privatne kuće su sagrađene puno godina prije nego li se crkva Sv. A. Padovanskog izgradila, te su neki darovali sitne novčane priloge za izgradnju da bi ih sad ta ista crkva budila ujutro, bilo praznikom, subotom, nedjeljom ili radnim danom.

Jedine dane u tjednu kada ne moramo rano ustati - za vikend i praznicima - niti u te dane ne možemo odspavati dulje od 6h radi zvonjave koja je daleko premašila normalnu razinu buke. Da je riječ o buci koja bi proizlazila iz nekog kafića/objekta isti bi u vrlo kratkom roku bio zatvoren od strane inspekcije, no unatoč pritužbama, Crkvena zajednica je izuzeta od toga zakona, i nažalost, rade što žele, te ignoriraju pritužbe građana.

Iz tih razloga, Vas u potpunosti razumijem, nažalost. Stvarno je tužno kako Crkvena zajednica uopće nema sluha za građane, a svi plaćamo poreze i doprinose državi iz čijeg proračuna i oni žive, no zauzvrat, ne dobivamo poštivanje i uvažavanje već nas smatraju ovcama.
Poštovana, na žalost znam kako vam je.
Možete li reći što ste sve poduzeli da bi riješili svoj problem?
Jeste li napravili mjerenje razine buke?
 
19.09.2011
Osobno nisam doživljela konstantnu zvonjavu u području gdje živim, ali ako bi mi se to događalo, također bi mi smetalo i ometalo u uspostavi koncentracije u svakodnevnom životu. Zato podupirem ovu incjativu za smanjenje buke i želim da se što brže riješi u obostranu korist. I još nešto: Krist je u miru, a ne u buci!
Hvala na podršci. Zadnjom rečenicom je sve rečeno.
 
19.09.2011
Dragi istomišljenici
Želim da znate da Trnovčica nije usamljen slučaj. U Rijeci,na Srdočima također imamo slični problem. Zvonjava nije tako učestala kao kod Vas,ali mene kao čovjeka koji radi u smjenama 2 mjeseca/2 mjeseca (radim u dvomjesečnim rotacijama a kada sam na poslu radim 12 sati dnevno uz česte noćne intervencije) neopisivo iritira zvonjava u 6 sati ujutro koja me budi dok mi cijelo tijelo vrišti za snom.Želio bih da me ujutro budi cvrkut ptica,a ne nečija potreba za eksponiranjem. Izgradio sam kuću u mirnom dijelu i bio presretan što sam se maknuo iz stambene zgrade i bučnih susjeda,no nakon par dana u novoj kući shvatio sam da i dalje imam bučne susjede,ali malo drukčije vrste.Zanima me da li bi zvonjava bila tako rana i tako učestala da se zvona potežu ručno,a ne da se "zvoni" putem razglasnih sustava aktiviranih vremenskim automatom. Želim Vam svima mir i tišinu.
Hvala na podršci.
Drago mi je da ste se javili i napisali kako problem u Trnovčici nije izoliran slučaj kakvim se želi prikazati.
 
19.09.2011
Zar nebi bilo ljepše i Bogu draže:
-da se svako jutro nakon mirnog sna, zahvalimo Bogu, što nam je
podario dobro zdravlje i snagu, da u svakom novom danu s puno
ljubav i strpljenja izvršimo svaku svoju radnu i vjerničku dužnost.
-umjesto toga, mnogima će teško pasti ,nasilan, prekid sna, i
bojim se, da će pasti mnoga ,ružna, riječ, umjesto zahvale Bogu.
-hoće li nam savjest biti čista, ako zbog tog povrijedimo Boga ili
koga bližnjega?
-strpljivošću Joba i s vjerom u Boga, izdržat će ovaj puk i ovo
ranojutarnje ,kolektivno, buđenje.
-Mir i dobro, dragi susjedi!
Hvala na podršci.
 
19.09.2011
Sumještani Trnovčice;
Nema nikoga među nama, tko ne čuje cjelodnevnu ,zaglušujuću buku, crkvenih zvona.
Većini smeta zvonjava u (NE)vrijeme, svako jutro u 6 sati, cijeli dan do 22 h. i u dane zakonom propisanog tjednog odmora(sub i ned.)!Uzmite za primjer, poslove nekih građana: posao medicinske sestre, učiteljice, vozača tramvaja, policajca, stjuardese zrakoplova, kirurga, suca itd. Njihov poslodavac od njih traži punu radnu koncentraciju i oni moraju biti svaki dan svježi i naspavani.
Svaki crkveni službenik to dobro zna, jer odgojeni su i obrazovan za cjeloživotno služenje Bogu i čovjeku!
Znaju oni da buka nema veze s vjerom!
Zar je moguće da netko voli Boga, jednako kao i mi, a sudio bi o nečijem vjerovanju, samo zato što mu smeta buka u vrijeme kad mu je neophodan mir?
U novom broju Glasa Koncila, na nslovnoj strani piše: diskriminacija vjernika, nije civilizacijsko ponašanje.
Ima skupina mještana, kojima buka manje smeta, jer im je dnevni ritam življenja drugačiji.
Moja baka uživa u inozemnoj mirovini, nema ni poslodavca, ni posao, na kojem bi morala biti odmorna i naspavana!
Ona može ,prileći, u sred dana, a pitav vas, tko od nas na poslu, može prileći?
Tjedni odmor osiguran nam je Zakonom, a mi u Trnovčici, odnedavna imamo ,kolektivno, buđenje!
I jučer smo na nedjeljnom bogoslužju svjedočili; pružanju mira jednih drugima, na kraju bogoslužja svećenik nas je ispratio riječima: idite u miru!
Ipak građanima-vjernicima Trnovčice i dalje se remeti mir i krade san, djeli ih se na one koji dobro čuju i buka im smeta i one druge.
Međuostalim suština vjere u Boga je i: živjeti u miru sa svima, imati ljubavi i RAZUMIJEVANJA za nejake, bolesne, starije i sve one kojima treba naša pomoć.
Ljubite jedni druge, kao što Otac nebeski ljubi sve nas!
Hvala na podršci.
 
19.09.2011
Nemam ništo protiv dnevne zvonjavine ( makar zašto i toliko duga )ali zato jutarnja zvonjavina tj. buka u 6h. ujutro NEKULTURNO I BEZOBRAZNO.
Poštujem i obilježavam našu katoličku vjeru ali ovo je sramno u 6h.
Zar nepoštuju bolesne i stare osobe, djecu( nažalost i bolesnu , predškolsku i školsku) ..zaposlene ljude koji rade i u dvije smjene i oni koji dolaze iz noćne smjene.... Ma zakonom zabraniti ta jutarnja..ako neznaju razmišljati.
Hvala na podršci.

Svaka zvonjava crkvenim zvonima je po zakonu. Zašto?
Zato što nema zakona koji regulira upotrebu crkvenih zvona.

Buka sa vjerskih objekata je izuzeta iz Zakona o zaštiti od buke.

Idealno bi bilo da se buka sa vjerskih objekata opet nađe u Zakonu o zaštite od buke i onda bi se morao poštovati Pravilnik o dozvoljenim razinama buke.
 
18.09.2011
Prijatelju dajem ti punu podršku u želji da se barem malo stišaju zvona, jer je naporno trpiti buku pogotovo ujutro,dok nema žive duše na cesti .
Ali crkva je postala tvrd orah i stvar je do samog svećenika i njegovog tvrdog i ne popustljivog stava.
Vjerujem da je svećenik razuman ovaj problem bi se riješio na prvom razgovoru
Hvala na podršci.
 
18.09.2011
Poštovani sumještani;
Vjerujem da se ovih dana često pitate, kome je smetao naš mir i zašto nam ga naršavaju?
Zašto svako jutro u cik zore, netko ima potrebu stvarati toliku buku?
Zapita li se netko od ,moćnika, kakve su reakcije na zvonjavu, umornog noćnog čuvara, izmučenog bolesnika, iscpljenog vozača noćnog tramvaja, medicinske sestre nako noćnog posla u bolnici, pekara, učitelja, službenika i svakog radnika!
Bilo bi korisnije i Bogu draže, da je sve u svoje vrijeme!

Hvala na podršci.
 
17.09.2011
Poštovani,

bez obzira na navedeno da se ime i prezime, te mail neće javno objavljivati, mislim da mogu otvoreno stati iza svog stava o ovoj temi (problemu).
Slično kao i autor bloga, odrastao sam u zagrebačkom kvartu gdje se također nalazi krasna stara crkva - Sv. Barbara u Gornjem Vrapču. Crkva dominira u udolini okruženoj brežuljcima obroncima Medvednice na kojima su izgrađene uglavnom obiteljske kuće (no dobro, to se zadnjih godina dosta mijenja :) Svećenici (jezuiti) iz tog razdoblja - Rudi (rođeni Slovenac, 'lj' i 'nj' mu nikada nisu išli :) Mato (vrlo praktičan i blizak ljudima) te još jedan izrazito duhovan orguljaš Dario. Također sam kao klinac u raninm osamdesetima pohađao više-manje redovito pohađao vjeronauk u crkvi i tamo obavio sve sakramente, uključujući i vjenčanje. Čak je i godina rođenja vrlo blizu autorovoj..

No, idila prestaje kada se u današnjoj zajednici imalo kritizira nešto vezano s crkvom. Tako je i sa zvonjavom: glasno i dugotrajno buđenje u 6:00, svaki puni sat 4 udarca plus odbrojavanje te svakih 15 minuta po jedan do tri udarca. Nekad mi to ne smeta, ali ponekad taman prije nego utonem u san, dođe 'kvarat'. I ako ne uspijem zaspati do sljedećeg, stvar se ponavlja..

Moj prozor spavaće sobe ima noću krasan pogled na osvjetljeni toranj crkve, koji je udaljen cca. 200-300 m zračne linije. I zvuk se izvrsno prenosi kroz vrapčansu udolinu. Pitam se, kako li je tek ljudima u neposrednoj blizini crkve? Ili je samo moja vjera tako slaba...?
Hvala na podršci.
 
17.09.2011
Prijatelji stvaralačkog mira;
Ovih se dana među sugrađane Trnovčice, uvukao opravdani nemir!
Netko ,moćan, naredio je: svima, svako jutro u 6 h prekinuti san!
Susjed učitelj, odnedavno spava jedan sat kraće, student Muzičke akademije savršena sluha, zavidi vlastitoj baki jer slabije čuje, a susjed pekar, žali se vozaču tramvaja noćne smjene, da je na izmaku strpljenja, jer tek što poželi sklopiti umorne oči, a ono zatutnje zvona.
I tako, iz dana u dan, puk uzdiše!
Hvala na podršci.
 
21.09.2011
Dnevna zvona me ne smetaju, jutarnje me ponekad probudi što mi nije svejedno. No imam sreće da radim po danu pa se stignem naspavati. Ali netko ovdje ne shvaća da ima i takvih ljudi koje ne privlači sjaj i raskoš, koji vole skromnost i toplinu, blaži i tiši glas pa odu čak i na nedjeljnu misu negdje gdje to pronađu. Možda ovo nije tema, sigurno se mnogi neće složiti i ja ih razumijem. Ali mislim da ova zvona s time imaju puno veze.
Hvala na podršci.
 
16.09.2011
Dobrim ljudima Trnovčice;
Različiti ljudi imaju različite potrebe za mirom. Prag osjetljivosti medicinske sestre poslije napornog noćnog rada u bolnici, na najnižoj je granici. Ali tko u tom trenutku suosjeća s njom i s njenom dječicom?
Kao da je od svega važnije dugo i uporno zvoniti!
Zar je ona zbog toga manje vjernica od drugih, koje uzgred rečeno uživaju sve blagodati minulog rada, pogotovo ako je inozemni?
Kao da se vraćaju vremena kad neki ne žele, neki ne mogu a neki se ne usude razmišljati!
Vjerujem, ako bude volje, bit će i načina da se nametnuto stanje riješi!
Hvala na podršci.
 
16.09.2011
Dragi gospodine, potpuno vas razumijem!

Moj dragi i ja svoje ljetovanje smo započeli u Kostreni (kraj Rijeke) kod naših prijatelja. Naišli smo na isti problem koji je naše ljetovanje učinio paklom!
Neispavanost zbog crkvenih zvona koji tuku najranije ujutro u kombinaciji s nesnosnom vručinom mogu čovjeka učiniti jako mrzovoljnom i očajnom osobom!
Na sreću, naš boravak u Kostreni potrajao je relativno kratko no vaša agonija se nastavlja i dalje. Nadam se da ćete uskoro riješiti svoj problem i time pomoći i ostalima, manje hrabrima, koji dijele vašu sudbinu.

Puno sreće vam želim!
Hvala na podršci.
 
16.09.2011
Znam točno kako se osjećate jer je i u mom naselju do nedavno vršeno svakodnevno "silovanje" mještana s elektronskim zvonima, počevši od 6 ujutro, pa do 9 navečer! Ista priča, u 6 buđenje, poslije svakih 15 min (u 6.15 jednom, u 6.30 dvaput, 6,45 triput, i u 7.00 sedam puta..i tako cijeli dan..)! Kad god se netko požalio na glasna zvona, od strane tih vjernika (katolika, "tolernatnih" ljudi koji kao navodno promiču mir i drže se parole ljubi bližnjeg svoga) je odmah prozivan kao "nevjernik", "sektaš", pa čak i "komunjara"... Srećom "siledžija" je otišao i stigao je razuman mladi svećenik i odmah ih je smanjio da ih sad gotovo i ne primjetim... Pozdrav svima!
Hvala na podršci.
 
16.09.2011
Susjedi i građani,
Zabrinjavajuće je svako jutro na autobusnoj stanici u Trnovčici, svjedočiti burnim rekcijama građana koji s ogorčenjem pričaju
o ranojutarnjoj preglasnoj zvonjavi.
Naročitu žestinu izražavaju mlađi građani,srednjoškolci, studenti, zaposlenici, mlade majke.
I jutros nam je nevidljiv ,moćnik, točno u 6 h priredio kolektivno buđenje.
One pak, koji su prečuli jutarnju buku zvona, čeka svakih 15 minuta, ponovno buđenje, i tako cijeli dan do 22 h u noći.
Zar je moguće da se u vrijeme sofisticirane tehnologije i znanstvenih dostignuća, netko ,dosjetio, mjeriti vrijeme olovnim batom crkvenih zvona?
Je li moguće da se o nečijoj pravovjernosti sudi na osnovu toga: čuje li ili ,ne čuje, buku zvona?
Mislim da je ovo važan trenutak za našu sredinu, i netko bi TREBAO IMATI SLUHA za naše probleme!
Svatko kome je Bog dao zdravlje, dobro čuje i čvrsto spava, ali buka i nasilan prekid san mu smeta!
Evo i grad je pun automobila, ali trubiti je neukusno osim u nuždi!
Zar građani Trnovčice, nemaju pravo živjeti u miru?
Osim toga, u našoj sredini puno je različitih skupina građana s različitim potrebama od novorođenčadi do starih i nemoćnih osoba do građana kojima je potrebno puno stvaralačkog mira i sna u jutarnjim satima!
Hoće li i ove godine, na naljepnici koju crkveni službenici dijele za božićne blagdane pisati: MIR KUĆI OVOJ. G+M+B kao na svima do sada?
Bilo bi lijepo da se vrati mir u svaku kuću u Trnovčici!
Ovakvom komentaru ne mogu ništa niti dodati niti oduzeti. Hvala
 
16.09.2011
Dragi susjede,

iskreno, nije ni čudno što Vam se spava kad imate vremena i volje do 1-2, a možda i dulje, u noći pisati svakakve gluposti na indexovom i ne znam čijem forumu...

U tome je Vaš problem... Nemate što raditi već po cijele dane buljite u ekran... Jeste li možda provjeravali koja je štetnost neprestane izloženosti kompjutorskom zračenju?... Kako PC utječe na Vaš mozak?... Vrlo štetno za zdravlje! Sad mi je zapravo i jasno otkud ta Vaša silna nervoza, zlovolja, čak i agresija! Da, vrlo ste agresivni i mogli bi poraditi na tome!

Usto ste i umorni... Ali ne od zvona, već od stalnog buljenja u taj monitor, od kasnog lijeganja i od - nerada!

A s obzirom da se jako brinete za svoje zdravlje preporučujem dobronamjerno - odite liječnici (ma da već ste bili, pročitah), i recite joj da osim zvona koja vas toliko iritiraju, provodite pretjerano vrijeme pred PC-ijem... Sigurno će Vam dati dobar savjet kako riješiti svoju nervozu, psihozu i tko zna što, za što ćete čak tražiti "odštetu"...

Za kraj: nemojte molim Vas dodavati mom postu nikakav komentar... I, nadam se da će uz brojne druge postove (od kojih ste mnoge sami napisali - da se prepoznati ta uvijek ista ogorčenost) imati hrabrosti objaviti i ovaj...

I savjet, odite malo na svjež zrak pa se onda uhvatite konkretna posla... Čovjek kad radi ne misli na gluposti...
Poštovani,
Zahvaljujem se na brizi za moje zdravlje. Vidim da se brinete za mene skoro koliko i ja.

Ja sam stalno na svježem zraku. Vozim bicikl. Bio sam jutros u 6:30 u Maksimiru. Bio sam i jučer dva puta, jednom negdje oko 5 popodne i drugi puta oko ponoći. Super je vožnja biciklom, preporučam i vama.

Ne razumijem zašto smatrate da nemam pametnijeg posla od ovoga?
Ovo je moja borba za zdravlje i ja u ovom času ne vidim koji je posao "pametniji" i bitniji od ovoga?

Vi mislite da sam ja agresivna osoba ako se ovako srčano borim za svoje zdravlje? Pa poznato je da se sva živa bića bore onoliko srčano (agresivno?) koliko god mogu kada (ako) osjete da su u opasnosti.


Moram vam čestitati jer ste vi prvi koji me raskrinkao u vezi pisanja komentara. Sigurno ste detektiv. Svaka čast.


Naravno da se šalim. Sve koji misle da sam pišem komentare na stranici moram razočarati. Ne pišem komentare.
Ja samo pišem komentare na vaše komentare koji su napisani plavom bojom isto kao što je i ovaj napisan.

Vi "prepoznajete" ogorčenost u postovima. Ja znam da nema ogorčenja nego ima puno neispavanosti i malo nervoze.

Hvala na komentaru i slobodno dođite na kavu/sok
 
16.09.2011
Praktični vjernik sam od rođenja, a ne samo od devedsetih godina
prošlog stoljeća. Živim u skladu s vjerskim načelima, a to znači da
redovito idem na misu, a to opet ne znači da se slažem sa svim onim
što svećenik kaže sa oltara. On nije Bog, već samo čovjek sa svojim
vrlinama i manama. I nije nepogrešiv!
Bila bih licemjerna kada bih rekla da mi ne smeta buka crkvenih zvona.
Naročito onih u 6 ujutro. I nisam manje vjernik ako to kažem!
Jer Crkvu ne čine zvona, nego kler i puk. Zvona smatram samo kao ukras
na crkvi, dok lijepo zvone za vrijeme mise.
A kada ta zvona narušavaju mir svome puku, u 6 ujutro, onda ugođaj
prestaje i nastaje problem.
Jer, nije to crkva na brijegu, daleko od kuća, kao na selu, gdje nikome
zvonjava ne smeta.
I do sada smo išli u crkvu i slušali misu, bez zvona. Ne smatram da je ta
misa manje vrijedna od ove sa zvonima.
Zato, dragi moj susjede, podržavam Vas u tome, da se nađe neki kompromis,
ne da prestanu zvona zauvijek, nego da ne zvone u 6 ujutro ovako glasno.
Hvala na podršci.
Ja sam uvijek za razgovor i dogovor i siguran sam da će se naći rješenje s kojim će svi biti zadovoljni.
 
16.09.2011
...gotovo svako jutro budi me mili zvuk u 6:00, ali ne samo to, jedno jutro probudim se ja oko 4 h od tog istog zvuka i nakon toga shvatim da je to bio samo san....do sada nisam znala da se zvuk u snu može činiti toliko stvarnim....
....ono što mi u ovim trencima jedino pruža utjehu i nadu je moja vjera....molit ću još više....da budem bolja i da nikome ne zamjeram....jer priznajem, počela sam osjećati ono što ne želim i što Bogu nije drago....
Hvala na podršci.
 
16.09.2011
....i jos jedno jutro puno frustracije, jos jedan prekinuti san u 06:00h. Osjecam se nervozno. Misli su usmjerene na frustrirajuce budjenje a ne na posao. Hvala zvonima na tome.
Na žalost, i ja sam imao prisilno buđenje u 6:00.

Narodna izreka kaže: Sit gladnome ne vjeruje.
 
16.09.2011
Iskreno smatram da bi i crkva trebala poštovati iste zakone kao i svi mi ostali, od poreza do regulacije buke.

S druge strane više ne živimo u srednjem vijeku kada je ljudima crkvena zvonjava bila vremenska orjentacija i cijela ta stvar je samo simboličnog karaktera poput ostatka religije - maltretirati druge zbog toga uopće nije u redu, niti je humano. Ako je crkva izuzeta iz zakona o regulaciji buke, tada bi bilo dobro napraviti presedan za buduće parnice u sličnim slučajevima.

Čisto sumnjam kako bi biskup mirno trpio mene da mu svaki sat vičem ispod prozora... ili da bi samo okrenuo drugo uho da me bolje čuje. Malo snošljivosti prema drugima s njihove strane nije na odmet.
Hvala na podršci.
 
15.09.2011
Mislim da je ipak velika vecina u Trnovcici ipak za ta zvona i ako vam se ne sviđaju, to ipak ostaje vaš osobni problem.
Cudi me da toliko energije ulažete u to, pa se pitam (pogotovo nakon citanja kako zvona utjecu na vas) što vi zapravo uopce radite u životu? Odbrojavate do iduceg udarca zvona? Zar vam je doista toliko dosadno?

Mislim da bi trebali shvatiti da živite u glavnom gradu jedne države i naravno da on nije ni tih ni miran. Ako vam je toliko do mira, odite na selo, planine, tamo vas ništa nece smetati. Vi bi vjerojatno i kad grmi potpisivali peticiju protuv neznam koga jer nemožete spavati.
Što bi tek da živite u centru i svaki dan udari Gricki top u podne kao da su Turci navalili na grad. I meni smeta kad zuji obližnja lampa u ulici. Znaci li to da cu je srušiti ili pisati peticiju za to?
Što bi tek bilo da živite u nekoj zemlji gdje je vecina islamske vjeroispovjesti pa da vam se svaki dan moli gromoglasno neki njihov svecenik više puta na dan u dužim fazama?
Malo snošljivosti prema drugima, nebi vas ubilo...
Dragi susjede,
Ja znam da velika većina u Trnovčici ipak ne stanuje na 150m od crkve.
Pozivam te na kavu, slobodno dođi, možemo mirno porazgovarati.
Bilo bi pošteno reći u kojoj ulici živiš jer kao što sam napisao više puta na više mjesta - nisu svi jednako udaljeni od crkve i ne čuju zvona svi jednako.
Snaga zvona koja se čuje ovisi o udaljenosti i poziciji u odnosu na crkvu.


Nije mi drago da itko trpi zbog buke jer buka je veliki neprijatelj ljudskog zdravlja.

Zanimljivo je da svi dušebrižnici koji se pozivaju na snošljivost traže da ja budem taj koji treba biti snošljiv i trpiti buku. Ma da?
Zašto se ta snošljivost ne bi postavila tako da se zvona utišaju odnosno nepotrebnim dijelom ukinu?
Vjerujte mi, sasvim sam razuman sa svojim zahtjevima.
Ni na kraj pameti mi nije ukidati Zdravo Marije. Samo jutarnju želim utišati na prihvatljivu razinu jer me budi iz sna.
Sve otkucaje sata želim ukinuti jer nemaju veze s vjerom. Želim ali sam spreman na razuman kompromis.
U Trnovčici više nema mira. Nemojte u meni tražiti krivca, ja sam bio samo dovoljno iziritiran bukom da stanem ispred svih i žalim se na buku u ime svih kojima smeta.

Onda, može kavica?

U stvari, pozivam sve da se okupimo i probamo naći kompromisno rješenje gdje neće biti niti pobjednika niti poraženog nego će svi otići sretni, u miru.
 
15.09.2011
Cjelodnevna zvonjava:

Svaki će vam sjemeništarac posvjedočiti, da se za vrijeme održavanja duhovnih vježbi, dva do tri dana, uopće ne razgovara,
a kamo li što drugo!
Istinskog ispita savjesti, duhovnog pročišćenje, nema bez dubokog promišljanja U MIRU!
Najsretniji je čovjek, bio kralj ili prosijak , kad ima MIR u svojoj kući.
Nisam znao ovo za sjemeništarce. Hvala na podršci.
 
15.09.2011
Neprimjerena zvonjava u Trnovčici:

I jutros je nepodnošljiva buka zvona u mirnoj Trnovčici, prekinula san dragoj dječici, bolesnoj baki, umornoj majci i gostima iz Francuske (domov. o.L.Dehona) koji su htjeli malo mirnog sna!
U maniri francuskog šarma i diskrecije, zgražanju nije bilo kraja!
Jer životno geslo o.Dehona bilo je: Idite u svijet i širite LJUBAV I MIR!
Što je životno geslo ovih ,ULJUĐENIH, ZVONARA pitaju se svako jutro u cik zore mirni građani Trnovčice!
ELI, ELI, L....S...... reče Isus!


.
 
15.09.2011
Kome zvone zvona u Trnovčici?
Tko se ,ovlastio, i u ime koga, da svako jutro u 6 h, predugom i preglasnom zvonjavom, svojim susjedima prekida miran san?
U ime kojeg ,dobra, netko želi remetiti mir svojim susjedima?
Jedno je sigururno: dobro se dobrim vraća, dok sila rađa silu!
Bogu su drži oni koji rade dobro!
Svima bi nam bilo ljepše, kad bi ova snažna buka probudila nečiju savjest!
Bog je svemoguć!
Hvala na podršci.
 
15.09.2011
Poštovani,
želim samo izraziti svoje osobno mišljenje... Molim Vas da mi ne zamjerite moj pogled na cijeli "problem"...

Smatram da svoj mir nećete pronaći u rješavanju "buke" crkvenih zvona te da Vaš problem "čuči" negdje puno dublje u nutrini Vaše duše. Čini se, što je i razumljivo, da ste svoj mir izgubili čim ste prekinuli onu istinsku vezu s Kristom, Živim Bogom, prisutnom u Euharistiji i vjernom življenju zapovijedi... Ne patroniziram i ne govorim da je to jednostavno i da to svi "vjernici" čine, no stvar je u "htijenju", nastojanju uvijek iznova biti bolji...

Biti vjernik podrazumijeva činiti ono što nam je sam Krist naložio činiti. Na Posljednjoj je večeri rekao: Uzmite i jedite... Uzmite i pijte... Ako ne činimo tako, ako se ne hranimo Kristom u svetoj Euharistiji znači da nismo vjernici - nismo "vjerni" onome što je Onaj po kome se zovemo vjernicima - od nas tražio... Stoga, ne bi bilo previše uputno pozivati se na to da ste "vjernik" i činiti ovo što sada čini, jer će Vas Gospodin na Sudnjem danu, kojem nitko neće umaći" upitati po čemu ste mu to bili "vjerni". Po tome što ste progonili Crkvu za života tražeći "miran život".... K tome na ovakav način?

Sv. Augustin kaže: Nemirno je srce moje dok se ne smiri u Gospodinu...

Upravo Vam to želim: "Smirite se u Gospodinu"... On Vas ljubi i čeka širom otvorenih ruku...

Cijenim vaše mišljenje.
To što je Krist naložio nema veze s onim što crkva radi meni.
"Idite u miru", "Mir s vama", "Mir svoj ostavljam, mir vam svoj dajem" u mojem slučaju su samo floskule, bezvrijedne riječi.

Vi potičite da budem poslušan katolik i vjernik. Crkva najbolje zna što je dobro za mene. Neka hvala. Ipak ja sam znam što je najbolje na mene.

Meni je žao što rijetko koji dušebrižnik ima volje pročitati sadržaj na ovom webu ili topice na forumima gdje su otvoreni.

NE PROGONIM CRKVU! AMEN!
Smetaju me preglasna i prečesta zvonjava.

Kome to nije jasno, ja mu stvarno ne mogu pomoći.
 
15.09.2011
U potpunosti se slazem, jednako kao i da vjeronauku nije mjesto u skoli, smatram to protustavnim, narocito sada kada ce od prvog razreda ocjenjuje, a nema drugog izbornog predmeta. Diskriminacija. Crkva maltretira na svakom koraku, a tu bi se prvi vjernici trebali pobuniti jer to nema veze s bogom, mirom i tolerancijom. Smatram da vezano za zvonjavu treba poslati prijave prekrsajne i kaznene svim mogucim inspekcijama, policiji, ministartvima pa nek se barem evidentira problem.
Hvala na podršci. Prema savjetu odvjetnice, sakupljam svu dokumentaciju jer se nikad ne zna na kojoj instanci će problem zapeti.

U vjeronauk se ne uplićem, imam svoj stav i mišljenje.
Cijeli web je pokrenut s ciljem regulacije buke s vjerskih objekata.
 
14.09.2011
Preglasna su zvona, iritantna do bola, užas !
Ako se vjera dokazuje bukom i budjenjem ljudi - to nema nikakvog smisla. To je nasilje ! Buka koja stvara antipatije prema crkvi !
Nadam se da ce sto prije prestati !
Hvala na podršci, znam kako vam je. Slobodno dođite potpisati peticiju.
 
14.09.2011
O prebučnoj i cjelodnevnoj zvonjavi,
Iz dosad objavljenih komentara, jasno se vidi da netko svjestan trenutka u kojem živimo, nesvjesno vraća kotač vremena, ne misleći
na posljedice!
U ovim teškim vremenima i stisak ruke puno znači, a gle sad netko ,moćan, cijedi iz nas i zadnju kap strpljenja?
Hoće li Bogu biti milije čuti ,glas pravednika, ili zaglušujuću buku?
.
 
14.09.2011
Nedavno smo doselili u blizinu crkve Sv. Obitelji. Jako smo se neugodno iznenadili kad smo shvatili da jutarnja zvonjava počinje već u 6.45 sati!!! S obzirom da ustajemo oko 7.30 sati, a vikendom rado odspavamo i duže, ta nas ranojutarnja zvonjava (koja je danas ionako samo simboličnog karaktera) budi iz sna i utječe na kvalitetu našeg života.
Što se može učiniti??

Poštovana,
Na žalost ne postoji zakonska regulativa.
Da postoji, buka sa vjerskih objekata bi bila regulirana Zakonom o zaštiti od buke, a najviše dopuštene vrijednosti buke bile bi propisane Pravilnikom o najvišim dopuštenim razinama buke u kojoj ljudi rade i borave.

Zakon o zaštiti od buke

Pravilnik o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave


Ovako možete podržati našu akciju i nadati se da će doprijeti do nadležnih da buka s vjerskih objekata utječe na kvalitetu života i da je treba staviti u zakonske okvire. Utišavanje zvonjave donijelo bi svima tako željeni mir i spokoj.
 
14.09.2011
Slažem se sa svima. Ista stvar je i kada se sa Đamije čuje snimljeni zvuk pozivanja vjernika. Ali ne treba zaboraviti da danas kupce proizvoda dozivaju jumbo plakati, televizija itd, crkveni marketnik postaje sve tiši. To uzrokuje pad broja kupaca, a kupce nekako treba podsjetiti da je dućan otvoren. Dakle zvona moraju zvoniti.
Ne mogu se složiti s vama.
Nemam ništa protiv da vjerske ustanove zakupljuju jumbo plakate po gradu ili da zakupljuju oglasni prostor na televiziji ili radiju.
Jumbo plakat ne utječe na kvalitetu života. Oglas kao i svaki drugi.
Reklama na televiziji se može ugasiti ili se može prebaciti na drugi program.
Na radiju ista stvar, osim toga postoje radio postaje koje emitiraju isključivo katolički sadržaj. ODLIČNO. Tko voli neka sluša.

Problem je što su crkvena zvonjava odnosno pozivi sa džamije NEISKLJUČIVI odnosno ne možemo prebaciti na drugi program. Buka dopire do nas htjeli mi to ili ne.
Što bi rekli da neki trgovački centar počne svakih 15 minuta zvoniti svojim zvonima? I ne bi mu bila baš neka reklama, zar ne?

Moram još skrenuti pozornost na razliku zvuka kojeg proizvodi zvuk iz zvučnika u odnosu na 4 zvona ukupne težine preko 2 tone i 200 kilograma.
 
14.09.2011
Pretjerana zvonjava u Trnovčici:

1.-Svake nas godine za božićne blagdane pohodi crkveni službenik
i ostavi naljepnicu s natpisom: MIR KUĆI OVOJ!
2.-Svako misno slavlje završava riječima: IDITE U MIRU!
3.-Naš veliki učitelj Isus Krist molio se U MIRU na Maslinskoj gori!
4.-Tko to tako ,moćan, remeti svakodnevno od ranog jutra do kasne
noći mir svojim mještanima?
5.-Da li bi taj i takvi ,moćnici, činili to svojim dragima, budio umornu
ili bolesnu majku, slatku dječicu, umornu braću i sestre?
6.-Isus Krist je Bog MIRA a NE Bog NEMIRA!
.
 
14.09.2011
Ovim putem zahvaljujem svim vjernicima i susjedima koji su mi izrazili podrsku! p.s.To su moja braca a sve nas vodi ista osoba, Isus, koj je za sve nas postao mucenikom.
.
 
14.09.2011
Preduga i preglasna zvonjava u Trnočici:

1.-Odraz je ,ukusa, i ,kulture, pojedinca njegove ,moći, da vježba
na nervima nedužnih sugrađana!
2.-Tužna bi bila majka onih pojedinaca koji bi takvom
preglasnom i predugom ,zvonjavom, budio svoje drage, kao
što svoje ovčice budi naš dragi pastir!
3.-Bogu bi bili draži svi oni, na čelu s crkvenim Odborom, da su
pomogli dječici koja svakodnevno pješače iz Branovečine da
im uz cestu sagrade nogostup!
4.-Ali tko još mari za malene i nemoćne!
5.-A Isus je kazao: tko pomogne ,najmanjima, među vama
meni je pomogao!
.
 
13.09.2011
mjesto Nerezine, otok Lošinj - identična priča... prije nekoliko godina stavili su ono umjetno zvono (zvučnik) na crkvu u centru mjesta. tortura počinje u 6:00 kada otkucava "samo" 6 puta, i tako se nastavlja cijeli dan do 22:00. ne otkucava četvrt sata nego svaki puni sat (broj sati) i po jednom na pola sata. u početku je bilo pritužbi mještana, pogotovo onih koji žive u neposrednoj blizini, no to su bile pritužbe "baba babi i susjed susjedu". jedan mještanin je predložio konkretnu stvar (peticiju), no na taj prijedlog više nije bilo ni glasa za čuti (valjda da se ne zamjere Bogu i popu). od tada zvono neprekidno zvoni na opći užas turista (i nas vikendaša) koji tamo provode svoj godišnji.
mjesto Ložišće na Braču, sa najljepšim zvonikom na otoku... hmmm, s obzirom da je proglašen najljepšim, ima da se i čuje s njega. to je tortura nad torturama. mjesto je na padini, kao u nekoj kotlini, a zvonik je u samom centru, tako da se u svakoj kući u selu čuje kao da je na metar od zvona (zvono je pravo pravcato i ogromno je). zvonjava ne počinje u 6:00 i ne završava u 22:00, nego traje cijelu noć. jedno jutro tijekom našeg boravka počelo je zvoniti u 5:00 i to ne samo na sat nego je to bio cijeli koncert koji je trajao barem 10 minuta.. moram priznati da nismo percipirali cjelonoćnu zvonjavu (valjda kad zaspeš prestaneš čuti), ali prijateljica se zaklinje da zvoni cijelu noć. taj primjer je definitivno najgori prema našim saznanjima, jer teško je zamisliti da može biti gore od toga.
btw. nismo vjernici, nemamo niti jedan sakrament, ne mrzimo nikog, toleriramo previše toga (sad kad bolje razmislim), plaćamo poreze (od kojih dobar dio ide CRKVI, a da nas nitko nije pitao jel mi to želimo, ili bismo možda radije da naše pare idu u dobrotvorne svrhe). živimo u centru Zagreba i ne čujemo niti jedno zvono, samo standardnu prometnu buku i dernjavu pijanih idiota s ulica vikendom. ali zato dok smo na GO dobijemo godišnju dozu crkvene torture. iskreno suosjećamo s Vama na Trnovčici, jer Vi upravo suprotno od nas, proživljavate ovu agoniju tijekom cijele godine. ustrajte u svojoj borbi!
Pozivam sve koji imaju problem s bukom sa vjerskih objekata da mi se jave na mail jer jedino zajedno imamo šanse ostvariti svoje pravo na miran život.

Napominjem još jednom, privikavanjem na buku niste umanjili štetan učinak buke na vaše zdravlje.
 
14.09.2011
Pretjerana zvonjava:
1.Unijela je NEMIR u našu mirnu obiteljsku sredinu!
2.Nitko tko voli svoj puk ne bi to napravio!
3.Pastir voli svoje stado, ne rastjeruje svoje ,ovce, već ih okuplja!
4.Isusu nije trpio ,zlatoljupce, ni ,trgovce, rekao je učenicima svojim:
ostavite sve i pođite zamnom!
5.Što će nam velebni hramovi, pozlaćeni dvori, ako LJUBAV
izgubimo!
6.Zar je potrebno toliko buke ovom napaćenom puku?
7.Ima li Crkveni odbor, kad nema nitko drugi osjećaja prema svojim
susjedima, bolesnicima, umornim i ispaćenim radnicima, kojima
je potreban mir, odmor i mir vlastitog doma?
8.Ništa veliko i plemenito ne nastaje u buci, svim velikanima
stvaralaštva, bila je potrebna tišine!
9.Nepopravljivu štetu nanosi svom dragom puku nanosi ova
pretjerana BUKA!
10.Je li to dokaz veće vjere?

.
 
13.09.2011
Crkva u Hrvatskoj kao institucija i zajednica vjernika dužna je poštivati zakone RH. Ukoliko se krši zakon i glasnoća zvuka prelazi zakonski dopuštenu granicu, tada je dobro da s time bude upoznata osoba koja vodi brigu o dotičnoj crkvenoj građevini, a za koju sumnjam da je zlonamjerna i da je organizirala postavljanje zvona na toranj crkve kako bi napakostila i naštetila nekome, u ovom slučaju Vama. Ako mjerenje razine "buke" od za to zakonski ovlaštene pravne osobe pokaže da se ne krši zakon, tada bi bilo dobro poštivati pravo kršćana na njihove simbole. Jer to je isto demokracija.
Buka s vjerskih objekata je izuzeta iz Zakona o zaštiti od buke. Nekome je u nekom trenutku to tako odgovaralo, vjerojatno iz političkih razloga, a na štetu zdravlja ljudi.
Sada svi koji imaju za susjeda crkvu moraju se privikavati na buku i trpiti štetne učinke buke.
 
13.09.2011
Dragi pospani, razumijem, suosjećam i potpisujem. Vjernica sam, praktična, al crkva nije "sat" i nema potrebe za tolikim zvoncanjem i bukom općenito.
Hvala na podršci i razumijevanju.
 
13.09.2011
Jedna sam od onih koji žive blizu Keruma i doista mogu reći da ne čujem zvona, ne znam je li razlog tome što mi soba gleda na suprotnu stranu od crkve ili što čvrsto spavam... :) A doma imam člana obitelji koji već ima problema sa spavanjem, i znam koliko to čovjeku može zagorčati život, a da se zvona čuju tako glasno i kod nas, vjerojatno bih i sama pokrenula sličnu inicijativu. No poanta je svega da nismo svi isti niti jednako otporni na vanjske podražaje, a ovo što se događa je čista fizika. Ne možete vrijeđati gospodina koji se žali na buku iz čiste obijesti i ponosa na svoja nova zvona, ako ona njega ometaju u obavljanju normalnih životnih potreba. Još pogotovo jer nije jedini kojeg ta zvona smetaju. Što se mene tiče, ta zvona mogu zvoniti i samo nedjeljom ili svaki dan prije mise, ne moramo ih sad toliko često upotrebljavati da bi nam se "isplatilo" što smo toliko uložili u njih. I ne mogu vjerovati da se svi komentatori koji su kao pravi kršćani mogu ovako nekršćanski i nedemokratski ponašati. Kršite osnovna pravila i temelje kršćanstva. Sram vas bilo.
Susjed, imate moju podršku.
Hvala na podršci.
 
13.09.2011
Dame i gospodo koji ništa loše ne vidite u zvonjavi i buci koja ona stvara, stvarno ste me oduševili sa Vašom razinom tolerancije i suosjećanja. Pravi sajam kršćanskih vrijedonsti, poniznosti i skromnosti. Mislim da bi bilo ok postaviti i jedan minaret u Trnovčici pa neka vas i on zove na molitvu. Kad je već bal, nek se ide do kraja.

Da li možete shvatiti da nije u redu smanjivati kvalitetu života ljudima, čak i ako su manjina? Dakle, ako i većina građana Trnovčice ne vidi ništa loše u jačini zvonjave crkvenih zvona i misli da je to ok, nema pravo maltretirati ostale kojima to smeta! Pa to je neka osnovna pristojnost i poštovanje prema drugome! Zar je to tako teško za shvatiti? Zar je tako tragično kada bi se razina buke smanjila? Da, mi ostali nismo zbog toga antikristi, rušitelji temeljnih obiteljskih i kršćanskih vrijednosti, ckrve, jedine nam domovine i slične gluposti.

Dame i gospodo, ja samo želim da moja obitelj i ja ne moramo zatvarati prozore u 6.00 ujutro. I to je to.
Hvala na podršci.
 
13.09.2011
Prekomjerna zvonjava u mirnom naselju Trnovčica, jasno pokazuje:

-nepoštivanje osnovnih ljudskih prava na miran život u vlastitom
domu,
-nepoštivanje prava na odmor i miran san svima, a naročito starim i
bolesnim osobama, maloj djeci i đacima, radnicima koji nakon
teškog noćnog rada žele odmor i svima koji se naročito u dane
vikenda žele naspavati,
-kako bi se osjećao taj koji bi preglasnom zvonjavom cijeli
dan ,budio, svoje novorođenče, svoju bolesnu majku, preumornu
suprugu ili supruga, svoje drage osobe?
-crkva bi trebala biti izvor MIRA a evo neki bahati pojedinci
pretvoriše je u izvor BUKE i NEMIRA
-sam Isus je osudio one kojima je važnija ,mjed, koja zveči i ,zlato,
koje sja od unutrašnjeg mira, ljubavi i poštivanja drugoga.
--ja sam Rimokatolik, praktični vjernik, odgojen i obrazovan, ali me
ovakvi postupci ,nasilja, ne vesele jer je unose NEMIR umjesto
MIRA!
Isus je rekao : MIR VAM SVOJ DAJEM, MIR VAM SVOJ
OSTAVLJAM!


Hvala na podršci.
 
13.09.2011
Poštovani! Žalosno je što vam zvonjava crkvenih zvona predstavlja životni problem i kako kažete brinete za vlastito zdravlje a svim ovim silnim naporima (printanje i podjela letaka, hodanje od kuće do kuće za potpisivanje peticije, kreiranje web stranice i ostalo) stvarate si još veći problem. Ja ne ulazim u vašu vjeru, život i ostalo ali smatram da ste od jedne obične zvonjave zvona stvorili sami sebi tako velik problem i zaokupili se njime, jer očito imate viška vremena. Čak spominjete i citiram: "Nastojim organizirati mjerenje zvuka na raznim pozicijama u Trnovčici kako bi dobio egzaktnu potvrdu svojih navoda o razini buke koja je štetna za zdravlje. Ukoliko mjerenja pokažu suprotno, i to će biti objavljeno. " Smatram da to nije normalno i u šoku sam da jedna obrazovana osoba, osoba koja ima sakramente, normalnu obitelj može poduzimati nešto takvo. Također, sigurna sam da ovih zadnjih nekoliko dana zvono niste ni čuli jer ste toliko zaokupljeni ovom stranicom.. Ja ne želim bit bezobrazna niti vas vrijeđati, jer svatko ima pravo na svoje mišljenje. Živim do crkve kao i vi pa nemam nikakvih problema sa zvonom, a ovo otkucavanje sata ni ne zamijećujem. A što se tiče ovih ranijih komentara u vezi župnika, on tu crkvu nije gradio za sebe i neće je jednog dana odnijeti sa sobom, ta crkva je naša, svi smo je skupa izgradili, a pater je za Trnovčicu mnogo napravio i ne mogu vjerovat da ima ljudi koji dijele takvo mišljenje, al svakom na dušu. Mene nije sram potpisat se jer stojim iza svog mišljenja. Srdačan pozdrav!
Poštovana,
Buka kod vas očito nije jednaka kao kod mene, a evidentno je i različito percipiramo.

Na žalost, buka nema veze s vjerom niti religijom. Buka i njen štetan utjecaj neće nestati kada se priviknemo na buku.

Možete li mi na mail poslati ulicu i kućni broj gdje živite jer razina buke jako varira od ulice do ulice.

Uklonio sam dio vezan za župnika, moja isprika što je to uopće objavljeno.
Ovaj web nije pokrenut s nakanom blaćenja niti crkve niti katoličke vjere niti vjernika.

Želim skrenuti pozornost na korištenje crkvenih zvona koja se koriste na krivi način. Stvaraju nepotrebnu buku umjesto da šire poziv na svetu misu.

Znam da će sada biti polemike ali bi se osvrnuo na nedavnu povijest crkvenih zvona.
- Prvo su komunisti zabranili crkve i zvonjenja.
- Onda dođe naznaka da će se to promjeniti ali dođe rat i prvo nastradaju crkve, zvonici i crkvena zvona.
- Crkvena zvona postanu simbol slobode i svega pozitivnog. Vjerojatno si svaka osoba kroz crkvena zvona predstavlja svoju radost, muku, patnju i tugu.

I onda dođe dan kada se može slobodno zvoniti.
I?
Umjesto da se crkvena zvona koriste dostojanstveno, samo za pozive na misu i svetkovine, zloupotrebljavaju se.
Zvone otkucaji sata, zvoni puni sat, zvoni kada ima i kada nema mise.
Bitno da zvoni, da zvoni čim jače i čim češće.

Bez ikakve mjere.

Glavno je: NEKA PATI KOGA SMETA

Kaže kolega da imamo neizgrađene uljudbene vrijednosti, slabu kulturu suživota.

P.S. Cijenim što ste se potpisali ali sam ipak uklonio vaše ime i prezime, anonimno je iz srca.
 
12.09.2011
....samo jedan kulturan osvrt na gosapodinovu zamjetku kako on smatra da bi bas svi poput njega trebali uzivati u glasnom zvonjenju bas tih zvona jel inace kazna i molitva.
Dragi gospodine, u svojoj prijavi nadleznom tijelu RH ne trazim UKIDANJE vec smanjenje buke koju proizvode zvona koja su svakako ponos nase zupe! Uzmimo za primjer da registriram vjeru pri ministarstvu kulture i koristim zakon koji ISKLJUCUJE PRETJERANU BUKU ako se ona dogadja ili izvrsava na vjerskom objektu pa vam pustam turbo folk u sest u jutro.... Zasto se bojite, koga? Ja sam odlucan u tome da nitko nema pravo kratit moj san ili remetit moj mir pa bio ja katolik ili.....
S osobitim postvanjem: Vas pospani susjed.
.
 
12.09.2011
Žao mi je ako zvonjavu smatrate nepotrebnom bukom i predstavlja vam frustracije, ali nekako sam stava da nije problem u zvonima koliko u vama. Ta zvona su, kako i sami kažete, financirali župljani navedene župe. Ocito je to ipak vecina ljudi koja je htjela cuti napokon ta zvona. Zvona nisu ni najmanje iritantna. Svakih 15min se cuje lagano 1-3 udarca a na puni sat njih nešto više. Ta buka je doista neznatna. Veca buka je jedino u 12h i 18h, ali ni ona ne traje dulje od 5min 2 puta u danu. Ovu zvonjavu u 6h ni ne cujem (a inace živim na udaljenosti kao i vi ali bez ikakvih prepreka između u vidu kuca). Cuo sam ju prva 2 dana i kasnije ništa. Sve je stvar navike. Ipak vecina ljudi još uvijek tu zvonjavu shvaca kao blagoslov, a ne frustraciju. Netko se žali i na župnika u navedenoj župi. Osobno ga znam i mogu reci sve najbolje o navedenoj osobi.
U svakom slucaju cini mi se da je tu previše pretjerivanja i histeriziranja.
I sami ste naveli Pavlovljev eksperiment. Pocnite u 12h i 18h moliti i da vidite kako ce vam se navike promjeniti, a povezivanje koje sada imate s frustracijom, ce biti povezano na njenom mjestu s molitvom. BVB!

Pozdrav!
Bilo bi dobro kada bi mi rekli u kojoj ulici živite, možete i na e-mail.
Jedna osoba koja je potpisala peticiju živi u ulici koja je frontalno prema crkvi i kaže da ne pomažu ni zatvoreni prozori.

Imam informaciju da kuće kod "Keruma" nemaju nikakvih problema i da jedva čuju otkucaje.
Isto tako prve kuće do crkve nemaju probleme jer očigledno zvučni val prelazi preko tih kuća.

Nastojim organizirati mjerenje zvuka na raznim pozicijama u Trnovčici kako bi dobio egzaktnu potvrdu svojih navoda o razini buke koja je štetna za zdravlje. Ukoliko mjerenja pokažu suprotno, i to će biti objavljeno.

Moram napomenuti da buka ostaje i svi štetni utjecaju buke bez obzira koliko se mi "priviknuli" na nju. Zašto se ljudi odmaraju po noći, kada je tišina?
Neki ljudi na žalost rade drugu ili treću smjenu. Kada spavaju imaju zvonjavu.

Ovo je web o nepotrebnoj i štetnoj buci koju proizvode crkvena zvona i ne mislim je prebacivati na osobni nivo.

Obećajem da ću izmoliti 3 Očenaša i 2 Zdravo Marije kada prestanu otkucaji sata i kada se ukine ili barem utiša jutarnja Zdravo Marija.
 
12.09.2011
Gospodi koja je uznemirena motorima na kojima se voze dripci porucujem da im iste ne kupuju ili da se obrate ministarstvu unutarnjih poslova. Ovo nije ni mjesto ni vrijeme za temu motora i preglasne muzike kada netko slavi rodendan, ovo je inicijativa da se smanji razina buke sa vjerskog objekta koja (na srecu) ne dopire do svih stanovnika naselja pa i sire istom jacinom. Ima adresa gdje je ta buka nepodnosljiva unatoc zatvaranju prozora i spustanju roleta i tim ljudima treba izac u susret a sve ostalo je za neku drugu inicijativu, temu. Uostalom, tko me tjera da ne udisem fini jutarnji zrak i spavam uz otvoren prozor, taj me tlaci...
.
 
12.09.2011
Koliko vidim da postoji razumnih ljudi a ne samo onih koji klasificiranjem i ponavljanjem istih uzrecica "komunjare i sl." razumiju sta znaci urbana sredina i miran suzivot, ovim putem umoljavam sve one kojima je zvonjava preglasna DA SE UKLJUCE U PETICIJU BEZ STRAHA.

S postovanjem: Vas neispavani susjed.
.
 
12.09.2011
"Poštovani,
Nije lijepo od vas da izmišljate (lažete?) jer nisam nigdje nisam napisao "prokleta".
Ovo smatram još jednim pokušajem demagogije i podmetanja.
Ne bavim se kletvama niti proklinjanjima, mene samo smeta nepotrebna buka koju rade crkvena zvona."

nigdje nisam niti napisao da ste rekli ili napisali "prokleta".
Nisam vjernik,ne idem u crkvu niti me zvonjava smeta iako živim 30tak metara udaljen od crkve koju spominjete. Više me smeta balavurdija na kojekakvim motorima koja se naganja kroz park gdje ima djece od 2-12 godina. Čudno kako nitko do sada nije našao vremena niti živaca pisati pritužbu na iste....

Nadam se da će vas ismijati u ministarstvima jer nemate nikakve osnove za tražiti to što tražite.
Vi ste prvi upotrijebili spornu riječ. Ja se od nje ograđujem jer joj ovdje zaista nije mjesto.

Ukoliko ste 30m od crkve onda vjerujem da imate sreće jer zvučni val zvona prolazi iznad vaše kuće.
Predlažem da dođete do mene u 6 ujutro i čujete kako to zvoni.

Ja se nadam da je još rano za ismijavanja jer radimo na tome da se stvori zakonska osnova za regulaciju uporabe crkvenih zvona odnosno regulacija buke sa svih vjerskih objekata.
 
12.09.2011
Poštovani,

Potpuno se slažem sa Vama da je buka crkvenih zvona prevelika i da smanjuje kvalitetu života u Trnovčici, a i okolnim naseljima. Pogotovo smeta ujutro kada definitivno remeti kvaltitetu sna i spavanja.

Podržavam ovu građansku inicijativu, ali mislim da u Trnovčici neće biti previše sluha (ha, ironično) da se smanji buka novih zvona. Mislim da ovaj problem treba dići na višu razinu jer sumnjam da će mjesna zajednica išta učiniti po ovom pitanju.

Srdačan pozdrav!
Radi se na tome da se inicijativa podigne na višu razinu.
 
12.09.2011
Kako se zvuk ne prenosi isto do svih stanovnika Trnovcice molim one kojima ne smeta preglasna zvonjava da se ostave uvrijeda i postuju nas kojima dopire preglasan zvuk i time pokazu solidarnost i toleranciju sto jest odlika svakog vjernika i gradana urbane sredine!

Posto dijaloga sa ljudima iz crkve u naselju NEMA, prituzba je podnesena Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, ulica Kneza Branimira 183
-uprava za sanitarnu ispekciju (odjel za grad Zagreb).
Postupanje ce se provesti svrsishodno mogucnosti izlaska inspekcije na teren.

I zapamtite da nitko nema nista protiv vjere, crkve, vjernika vec protiv preglasne zvonjave!!!

U potpisu: Neispavani.
Upravo tako. Hvala.
 
12.09.2011
Poštovani,
Živim u Trnovčici i ne vidim u čemu je vaš problem? zar vam ne smetaju razno razni prdavci,motori i ostala manja prijevozna sredstva koja prde oko crkve do 1-2 u noć? čudno kako niste za ovaj vikend napisali nekakvu peticiju kada je mladi susjed slavio rođendan do 3 sata u noć i razvaljivao muziku....daj odite do psihijatra,ubijte se ili već nešto i manite se čoravog posla.....
Poticanje na suicid je kazneno djelo.
 
12.09.2011
Mogli bi se gospodine obratiti saboru koji je donio slijedeći zakon

http://dalje.com/hr-hrvatska/novi-zakon-o-zastiti-od-buke-izuzima-crkvena-zvona/236094


Da, mogao bi.
 
12.09.2011
Mislim da bi Vi gospodine trebali malo češće odlaziti u crkvu pa bi Vam onda bilo jasno zbog čega i zašto zvone ta "prokleta" zvona na koja se Vi bunite.
Možda da odete psihijatru čak pa da Vam on propiše nekakve lijekove da lakše zaspete ili da počnete pušit marihuanu čak?
Poštovani,
Nije lijepo od vas da izmišljate (lažete?) jer nisam nigdje nisam napisao "prokleta".
Ovo smatram još jednim pokušajem demagogije i podmetanja.
Ne bavim se kletvama niti proklinjanjima, mene samo smeta nepotrebna buka koju rade crkvena zvona.
 
12.09.2011
U svrhu lakse orijentacije molim vas da procitate i ovo... http://www.adacta.org/zona/prosvjed.htm
Znam za taj web ali dotični gospodin je rješavao problem prije 2009. godine. Nakon toga je vjerska zvonjava izuzeta iz zakona o zaštiti od buke odnosno proizlazi da se buka sa vjerskih objekata ne može tretirati kao štetna.
 
13.09.2011
OVO NIJE NORMALNO! Tko god rekao da jest taj uistinu mora na ispiranje usiju ili doselit u Trnovcicu....
Postovani, uistinu zahvaljujem na sajtu i na trudu jel poput vas i vasih ukucana ni ja ni moja obitelj iza 06:00h. NE SPAVAMO. Naravno da cu doc do vas, potpisati peticiju jel ovo nije nista drugo vec maltretiranje ljudi preglasnom zvonjavom a da stvar bude gora, zvona su financirali sami zupljani nad kojima se sad izivljava nekolicina. Ovime samo navlace bijes i mrznju na sebe mjesto da rade za vjernike i narod oni ovime odvracaju narod od crkve... **cut** E pa nece moci, osim potpisa peticije dajem ovo u ruke inspekcije za buku, nadleznim organima i naravno u medije!!! Sa stovanjem: Vas neispavani i razocarani susjed.
Sve vam je potpuno jasno. Hvala na podršci.
 
12.09.2011
Poštovani, nemojte biti ogorčeni što Vi niste izabrani za crkvenog zvonara. Hvala. Srdačan pozdrav!
Slobodno izmolite tri očenaša za mene.
 
12.09.2011
želim vašu pomoć ili makar savjet. kako da se zaštitim od gradske buke i glasnih susjeda? naime živim kraj ceste i automobili uporno voze po njoj, stvarno ne znam zašto. a ne želim ni spominjat buku koju prozivodi tramvaj, i to cijelu noć! ali daleko najgori je ipak vlak, kojem niti nisam bas u nekoj blizini ali uzasno je cuti ga dok prolazi tracnicama, osobito nocu kada njegov zvuk dolazi vise do izrazaja i imam osjecaj da mi prolazi kroz sobu. pitam se samo kako je ljudima u blizini avionske piste. u zadnje vrijeme me muce i susjedi koji su dobili dijete koje neprestano place po noci. molim vas za savjet, vidim da imate dovoljno vremena za zajebavanje sa slicnim stvarima. hvala unaprijed!
Poštovana,
Predlažem čepiće za uši. Druga solucija je preseljenje u Trnovčicu gdje su susjedi korektni, tramvaj je dovoljno daleko da se ne čuje, a vlaka nema. Jedino što vas može smetati su crkvena zvona za koja sam siguran da vas neće smetati jer ste velika vjernica, a poznato je da velikim vjernicima buka zvona ne smeta. Zar ne?
Meni "zajebavanje" oko zaštite vlastitog zdravlja nije gubitak vremena. Vama je?
 
11.09.2011
Zasto se na stranici ne nalaze komentari? Usput rečeno živim blizu vas i zvona nisu nepodnošljiva, a na snimci se jače čuje udaranje lopte koju napucavaju djeca na ulici pa zašto ne bi napravili još jednu web stranicu koja će se zvati "Djeca na ulici, želim MIRAN život". BTB
Poštovani,
Vjerojatno nemate djecu i zbog toga mi je žao. Da je imate, znali bi da su djeca veselje bez obzira koliko glasna bila.
Isto tako, crkvena zvona rade buku od 6 ujutro, ritmično svakih 15 minuta sve do 22:00 sata navečer.
Zvonjava crkvenih zvona je buka vrlo niske frekvencije i velike snage i dječja igra pa makar bila i ispred prozora se nikako ne može uspoređivati.
P.S. Vaš komentar je prvi.