problem buke imaju i:
pratite nas...

20.04.2012
Stanovanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Zdravo stanovanje treba osigurati mentalne, emocionalne, fizičke i socijalne preduvjete vezane za zdravlje, sigurnost, higijenu, komfor i privatnost.
Od stambenog prostora očekujemo sigurnost i mir za počinak (spavanje), ali i opuštanje kada to poželimo.

Ne stoji usporedba buke u stambenom prostoru s bukom na koncertu ili derneku, to bi trebalo biti jasno kada se sagledaju osnovne činjenice sa stajališta zadovoljavanja potreba - mir i odmor nasuprot zabave.

Svakodnevna jutarnja buka crkvenih zvona neosporno remeti san. Čak i ako se netko ne probudi, on će zbog buke iz faze dubokog sna prijeći u san koji ne pomaže tijelu da se kvalitetno odmori odnosno potpuno opusti. To doprinosi raznim oboljenjima, osobito srca i krvožilnog sustava.

Sve crkve ne zvone jednako glasno niti imaju jednako velika zvona, npr. u Trnovčici su 4 zvona ukupne mase 2245 kg.
Zvuk se širi prema svojim zakonitostima.
Zvona su pojednostavljeno kuglasti izvor zvuka. Za kuglasti izvor (bez refleksije i bez apsorpcije - idealan izvor) vrijedi da razina zvučnog tlaka opada za 6dB za dvostruku porast udaljenosti.
Dao si primjer 500 i 4000 metara udaljenosti od zvona. Ti na 500 metara ćeš subjektivno čuti zvona 3x tiše od onoga na 100 metara (-15dB), a na 4 kilometra ćeš ih jedva zamjećivati (-120 dB).

Kod zvučnog tlaka, svakih 10 dB je subjektivno DUPLO glasnije. Znači 50 dB je duplo glasnije od 40 dB, a 60 dB je ČETIRI puta glasnije od 40 dB.

Za one koje žele saznati više mogu pogledati Osnove zvuka.

Crkvena zvona proizvode učestalu impulsnu buku i kratkotrajnu buku. Implusna buka je trajanja do 1 sekunde - svaki udarac zvona. Vjerska zvonjava je uglavnom trajanja do 2 minute - učestala kratkotrajna buka.
Na takvu buku se organizam teže adaptira (navikavanje na buku nije moguće!) nego na trajnu buku.

Meni je žao što nisi pročitao moj prethodni odgovor jer bi u njemu vidio da nitko ne traži zabranu zvona niti zabranu vjerskog zvonjenja. Traži se utišavanje, zvonjenje u prikladno vrijeme (ne prije 7 ujutro) i ukidanje zvučnog označavanja vremena.

(post iz teme na forum.hr-u)