problem buke imaju i:
pratite nas...

02.10.2011
Poštovani,
članak sam našla na istoj stranici gdje sam otvorila i ovaj post. Piše kome zvona zvone. ad acta. Prelistajte ga i naći ćete.
Živim na Poljanicama,4. kat,prozor spavaće sobe mi je okrenut prema zvoniku. Nikakvih prirodnih niti umjetnih prepreka između nema. Čujem zvona i više niti ne čujem. Dodajem da imam četvero djece do 11-te godine, najmladje dijete će sad navršiti godinu i niti jedno od njih se nije probudilo niti jedno jutro zbog te "strašne buke".Mislim zato jer na to nisu verzirani i jer mi o tome u kući pričamo smo na najljepši način, s ponosom i divljenjem prema simbolici onoga što zvona i jesu - kod nas i svugdje u svijetu. Pozdrav
Da, našao sam. Hvala.
U dva navrata se spominje buka tako da i tamo evidentno postoji ili je postojao istovjetni problem pretjerane zvonjave.
Ako se netko sa Knežije javi, budite uvjereni da sam spreman pomoći jer ih razumijem.

Danas sam mjerio razinu buke na katu iznad sebe i izmjerene su više vrijednosti, prosječno za nekih 3 dB(A), oko 73 dB(A).

Mjerio sam razinu buke i na Prominskoj, na nogostupu preko ceste prve kuće (nova kuća, nedavno izgrađena).
Prema Google Earth-u, 260 metara zračne linije od crkve. Vrijednosti izmjerene na toj lokaciji pokazuju manje vrijednosti od vrijednosti izmjerenih tamo gdje živim. Još je uvijek to dosta visoka razina buke, pogotovo jer isto zvono zvoni i u 6:00 ujutro kada nema prometa i kada je rezidencijalna buka daleko nešto viša od 30 dB(A).

Izmjerene manje vrijednosti su normalne jer razina zvuka opada sa udaljenošću.

Najbliže zgrade na Poljanicama su na nekih 400 metara od crkve.
Vjerojatno vam je jasno da vi na 400 i više metara nećete imati istu razinu zvuka kao i ja na 117 metara. Pogotovo što na većoj udaljenosti i vjetar ima daleko veći utjecaj.

Da vam ilustriram o čemu se tu radi, prilažem sliku:


Ako sam ja na 117 metara, uzmimo da je r=117.
Vi ste minimalno na 400 metara, znači na 3,4r
Znači da vi u idealnom slučaju imate samo jednu jedanaestinu intenziteta zvuka kojeg ja imam. 3,4 x 3,4 = 11,56

To vam je isto kao da umjesto pune plaće dobijete jednu jedanaestinu plaće.
Na primjer, umjesto 6000 kuna dobijete 545 kuna.


I pitanje za kraj.
Bi li na ta zvona i dalje gledali s ponosom i divljenjem kada bi živjeli na 117 metara od tih istih zvona i kada bi na temelju dostupnih informacija znali da ta ista zvona štete zdravlju vama kao i cijeloj obitelji?